Hogyan segíti a ghí hozzáadása az étrendhez a súlygyarapodást?

Tartalom




A ghí hatása az étrendre

Hogyan segíti a ghí hozzáadása az étrendhez a súlygyarapodást?

A ghí hozzáadása az étrendhez hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz, mivel nagy mennyiségű kalóriát és egészséges zsírokat tartalmaz.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

A ghí-t, vagy más néven tisztított vajat, széles körben használják az indiai háztartásokban különféle célokra. Különféle egészségügyi előnyeiről ismert, amelyek közül az egyik a súlygyarapodást elősegítő képessége. Annak ellenére, hogy egy zsírban gazdag anyag használata a súlygyarapodáshoz furcsán hangzik, a ghee egyedülálló összetétele jó választássá teszi a kiegyensúlyozott étrendhez. beszéltünk Dr. Ekta Singhwal, MSc dietetikus, Ujala Cygnus Kórházcsoport, aki elmagyarázta, hogy a ghí hozzáadása az étrendhez hogyan segíthet a súlygyarapodásban.

Ghee: Tápanyagban gazdag szuperétel

A ghí lényegében vaj, amelyet lassú tűzön pároltak, hogy eltávolítsák a víztartalmat és a tej szárazanyagait, így tiszta vajzsír marad vissza. „Ez az eljárás nemcsak az ízt fokozza, hanem a hasznos tápanyagok koncentrációját is növeli. A hagyományos vajtól eltérően a ghí laktózmentes, esszenciális zsírsavakat, vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaz” – tájékoztatott Dr. Singhwal.

A Ghee előnyei a súlygyarapodáshoz

Kalória sűrűség a súlygyarapodáshoz

Az egyik elsődleges ok, amiért a ghee-t az egészséges súlygyarapodás szempontjából előnyösnek tartják, a magas kalóriasűrűsége. „Minden evőkanál ghí körülbelül 120 kalóriát tartalmaz, így hatékony módja a napi kalóriabevitel növelésének. Ez különösen értékes azoknak az egyéneknek, akik energiaszükségletük kielégítéséért küzdenek, vagy akik kontrollált és tápláló módon szeretnének hízni” – mondta Dr. Singhwal.

Egészséges zsírok a tápanyagok felszívódásához

A ghí gazdag telített zsírokban, amelyek kulcsfontosságúak a zsírban oldódó vitaminok, például A, D, E és K felszívódásához. Ezek a vitaminok létfontosságú szerepet játszanak a különböző testi funkciókban, beleértve a csontok egészségét, az immunrendszer támogatását és a bőr egészségét. . Ha ghee-t adunk az ételekhez, ez javíthatja ezen alapvető tápanyagok felszívódását, hozzájárulva az általános jóléthez.

Az emésztőrendszer egészségének támogatása

Dr. Singhwal elmondta: „A zsírokkal kapcsolatos általános tévhitekkel ellentétben a ghí jótékony hatással lehet az emésztőrendszer egészségére. A ghí vajsavat tartalmaz, egy rövid szénláncú zsírsavat, amely gyulladáscsökkentő és emésztést elősegítő tulajdonságairól ismert. Ez a sav elősegíti az egészséges környezet kialakítását a bélben, támogatja a hasznos baktériumok szaporodását, valamint segíti az emésztést és a tápanyagok felszívódását.”

Szerint a IP Journal of Nutrition, Metabolism, and Health ScienceMás növényi vagy állati eredetű zsírokkal összehasonlítva a tehén ghí emésztési aránya a legjobb, 96%. A jobb emésztésért és rákellenes tulajdonságaiért felelős rövid szénláncú zsírsavak nagyobb mennyiségének köszönhetően a ghí a többi zsír feletti legjobb zsírnak számít.

Az íz és az ízletesség fokozása

Az egyik kihívás, amellyel az egyéneknek szembe kell nézniük, amikor egészséges súlygyarapodásra törekednek, a megnövekedett kalóriabevitel következetes fenntartása. A ghí gazdag és sokoldalú ízprofiljával különféle ételek ízét fokozhatja. A ghí étkezésekbe való beépítése nemcsak finom ízt ad, hanem megkönnyíti a nagyobb adagok fogyasztását is, hozzájárulva a napi kalóriabevitel általános növekedéséhez.

Hogyan adjunk ghit az étrendünkhöz

  • Főzési közeg: Cserélje ki a szokásos étolajat ghí-vel, amikor zöldségeket párol, rántást készít vagy ételeket süt. A ghí sokféleképpen főzhető magas füstpontja miatt.
  • Feltöltés ételekhez: Az olvasztott ghee-t hozzáadhatja a főtt gabonákhoz, például rizshez vagy quinoához, hogy gazdagabbá és ízesebbé tegye.
  • Sütés hozzávalói: Cserélje ki a vajat vagy az olajat ghí-vel a sütési receptekben, hogy javítsa a pékáruk ízét, miközben növeli a kalóriatartalmukat.

Megfontolások és mértéktartás

Dr. Singhwal azt tanácsolta: „Bár a ghí értékes kiegészítője lehet az egészséges súlygyarapodásra összpontosító étrendnek, a mértékletesség kulcsfontosságú. Mint minden más magas kalóriatartalmú étel, a ghí túlzott fogyasztása a tápanyagbevitel egyensúlyának felborulásához vezethet, és potenciálisan egészségtelen súlygyarapodáshoz vezethet. Kulcsfontosságú, hogy a ghí-t beépítsük egy jól lekerekített étrendbe, amely sokféle tápanyagban gazdag élelmiszert tartalmaz.”

[Disclaimer: This article contains information provided by a registered healthcare professional and is for informational purposes only. We advise you to consult your expert for a dietary plan tailored to your needs.]




GYIK – Hogyan segíti a ghi hozzáadása az étrendhez a súlygyarapodást?

Miért fontos a ghi az étrendben?

A ghi egy hagyományos indiai tisztított vaj, amelynek számos egészségügyi előnye van, és segíthet a súlygyarapodásban is.

Mit tartalmaz a ghi?

A ghi zsírban gazdag, és nagy mennyiségű telített zsírsavat tartalmaz, amely segíthet a súlygyarapodásban. Emellett E-vitaminban és A-vitaminban gazdag, amelyek fontosak az egészséges bőrért és látásért.

Hogyan segíti a ghi a súlygyarapodást?

A ghi hozzáadása az étrendhez extra kalóriákhoz vezethet, ami segíthet a súlygyarapodásban. Emellett a ghi jótékony hatással lehet az emésztésre is, és segíthet javítani az étvágyat.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS

TIPP: a legjobb fehérjediéta működés közbenFogyni szeretnék!