Lehet kávét inni böjt közben?

Tartalom




Lehet kávét inni böjt közben?

Lehet kávét inni böjt közben?

A böjt során lehetőség van kávét inni, azonban fontos tudni, hogy a koffein bevitelét korlátozni kell. A kávé fogyasztása leginkább a böjt ideje alatt reggelióra előtt ajánlott, és fontos, hogy természetes kávéról legyen szó, mivel egyes aromás kávék is megtörhetik a böjtöt.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

A kávé nem gyors megtörő – szóval lehet inni böjt közben?

Nagyszerű hír: kávé nem töri meg a böjtöt amíg fekete.

A szigorú időszakos böjt minden kalóriát száműz, beleértve a kalóriatartalmú italokat is. A legszigorúbb értelemben, bármennyi kalória, amely átmegy az ajkakon, gyakorlatilag megtöri a böjtöt. Bizonyos nagyon alacsony vagy nulla kalóriatartalmú termékek azonban nem veszélyeztetik a böjtöt.

A feketekávé az egyik ilyen termék. Olyan kevés kalóriát tartalmaz, hogy a feketekávé fogyasztása fizikailag nem befolyásolja a böjtöt. Kevesebb mint 3 kalória egy csészében ez nem elég ahhoz, hogy metabolikus választ váltson ki. Még néhány csésze sem valószínű, hogy akadályozza az IF egészségügyi előnyeit.

A feketekávé nem tartalmaz szénhidrátot, zsírt, rostot vagy cukrot. A legkisebb mennyiségű fehérjét tartalmazza; egyébként a kávé mentes a makrotápanyagoktól. Néhány alapvető mikrotápanyagot tartalmaz, beleértve a kalciumot, magnéziumot, foszfort és káliumot.

A kávé emellett hihetetlenül gazdag erős antioxidánsokban, többek között polifenolok és hidrofahéjsavak. Kiválóan erősíti egészségét, mivel ezek az antioxidánsok küzdenek a káros szabad gyökök ellen, és segítenek megvédeni szervezetét olyan betegségektől, mint a rák.

A kávé egyedi tulajdonságai számos előnnyel járnak az időszakos böjtöt gyakorló emberek számára. Tehát a feketekávé ivása a böjti időszak alatt teljesen elfogadható.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Hogyan befolyásolja a koffein a böjtöt általában

A kávé koffeintartalma olyan tényezőktől függ, mint a kávébab, a pörkölés folyamata és az adag mérete. A legfontosabb, hogy a kávé típusa határozza meg a kávé koffeintartalmát.

Az alábbiakban láthatja, mennyi koffein van csészénként a népszerű kávéfajtákban:

  • Főzött: 94,8 mg csészénként
  • Azonnali: 61,6 mg csészénként
  • Espresso: 63 mg egy adag

A koffein természetes stimuláns. A tea, kávé és más koffeintartalmú italok fogyasztása növeli az agy aktivitását és központi idegrendszer. Ez viszont éberbbé és éberbbé teszi Önt, segít leküzdeni a fáradtságot és az álmosságot.

Ezeknek a hatásoknak köszönhetően a koffeinbevitel energialöketet adhat – örvendetes kiegészítője egy hosszan tartó böjtnek. Az időszakos böjtölés kezdeti napjaiban fáradtság és nyűgös érzés várható, mivel szervezete a szokásosnál kevesebb energiát használ fel.

A koffein fogyasztása segíthet felülmúlni ezeket a korai tüneteket, és kényelmesebbé teheti a böjtöt. A koffein is lehet elősegítik az étvágyszabályozást, ami böjt közben remekül csillapítja az éhségérzetet. Bevétel is lehet segíti a zsírégetést és elősegíti a fogyást.

A kávézás 4 jótékony hatása böjt közben

A fogyás elősegítése mellett a kávéfogyasztás más módon is támogathatja a böjtöt. Az időszakos böjtnek számos előnye van, mint például az autofágia és az agy egészségének javítása. Érdekes módon a kávéfogyasztás fokozhatja ezeket az állítólagos előnyöket.

Az alábbiakban a kávé 4 egészségügyi előnyét fedezheti fel időszakos böjt közben.

1. Növeli az autofágiát

A böjt időszakában a kávéfogyasztás aktiválhatja az autofágiát.

Az autofágia a szervezet természetes sejttisztítási folyamata. Újrahasznosítja és eltávolítja a régi és sérült sejteket, hogy új, egészségesebb sejteket hozzon létre. Az autofágia akkor fordul elő, amikor sejtjeit tápanyagtól megfosztják, így a koplalás az egyik leghatékonyabb módszer az indukálására.

Kávésdoboz gyorsítsa fel a folyamatot erős polifenoloknak köszönhetően. Sokan böjtölnek az autofágiára, mivel alapvető szerepet játszik az emberi egészség és betegségek elleni védelem.

2. Csökkenti a gyulladást

A kávé gyulladáscsökkentő hatású aktív vegyületeket tartalmaz.

A rendszeres kávéfogyasztás csökkenti az általa okozott egészségügyi állapotok kockázatát alacsony fokú gyulladás. Krónikus gyulladás számos krónikus betegség, köztük az ízületi gyulladás, a rák, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek hajtóereje.

Az időszakos koplalás már csökkent gyulladással jár. A kávéfogyasztás elősegítheti a fejlődést, ha koplal, hogy csökkentse a gyulladásos markereket, például hogy támogassa krónikus fájdalmas állapotok.

3. Megőrizheti az agy egészségét

A kávé nagyszerű az agy egészségére, mert az átszervezés révén javítja a kognitív funkciókat agyi funkcionális összeköttetés.

Összefügg a jobb figyelemfelkeltéssel, jobb memóriával és gyorsabb reakcióidővel a kognitív feladatok során, ami akkor hasznos, ha nem fogy az ember.

Ráadásul, megnövekedett kávéfogyasztás lassíthatja a szellemi hanyatlást. Ezért a kávé védőintézkedésként szolgálhat az agyi betegségek, például az Alzheimer-kór ellen.

4. Energiát ad és éber marad

A koffeintartalom blokkolja az adenozin receptorokat az agyban – ez egy alvást elősegítő vegyi anyag. Adenozin felgyülemlik a nap folyamán, és fokozatosan növekszik az álmosság. Mivel a koffein blokkolja ezeket a receptorokat, éberebb és éberebb marad.

A reggeli kávéfogyasztás széles körben elterjedt szokás, mert energialöketet ad. Ha közvetlenül a szakaszos böjt elején iszik kávét, az megnöveli az energiaszintjét, és energiával tölti fel a szervezetet, így átjuthat az étkezési ablakáig.

Készüljön fel ezekre a mellékhatásokra

Míg a kávé lenyűgöző egészségügyi előnyökkel büszkélkedhet, túl sok kávé káros hatásai vannak. Kulcsfontosságú, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a juttatások és a túlzások között. A legjobb, ha figyelemmel kíséri a fogyasztást, különösen, ha nem rendszeresen fogyaszt kávét.

Mielőtt felönti az extra csészét, vegye figyelembe a következő hatásokat:

A túlzott kávéfogyasztás növelheti az inzulinszintet

Inzulinszintje megemelkedhet, ha túl sok csésze kávét fogyaszt.

A böjt alatt a te csökken az inzulinszint. Ez lehetővé teszi, hogy a test zsírégető üzemmódba lépjen, miközben elkezdi égetni a testzsírt. Amikor az inzulinszinted megemelkedik, általában az étkezés és a kalóriák újrabevitelével, fennáll annak a veszélye, hogy megszeged a böjtöt, mivel a zsírégető folyamat leáll.

A kávé befolyásolhatja az alvás minőségét

A kávé olyan stimuláns, amely megzavarhatja alvási szokásait. A kutatások szerint a koffein csak 6 órával lefekvés előtt jelentősen ronthatja az alvást. A jó alváshigiénia megőrzése érdekében a legjobb elkerülni a késő délutáni és esti kávéfogyasztást.

A rossz alvás negatívan befolyásolhatja időszakos böjtölését és általános jólétét. Kihatással lehet a fogyókúrás beavatkozásokra is, mint alváskorlátozásra növeli az éhséget és az étvágyat. Ez megnehezíti az akaraterő fenntartását böjt alatt.

A kávé izgatottságot és energiaszint-csökkenést okozhat

A koffein serkenti a központi idegrendszert, a nagy dózisok pedig idegességet, szapora szívverést, magas vérnyomást és szorongást okozhatnak. Ennek az az oka, hogy a koffein felszabadul a adrenalin hormonaktiválja a szervezet küzdj vagy menekülj reakcióját.

Míg a koffein felfrissítheti az embert, gyakran előfordul, hogy a koffein összeomlik, ami fáradtságot okoz, amint a hatások elmúltak. Ez akadályozhatja az időszakos böjt előrehaladását, mivel fáradtnak érezheti magát, és kevésbé tudja folytatni az étkezési absztinenciát.

Tippek, hogyan élvezze a kávét a negatív mellékhatások nélkül

Ha időszakos böjt közben szeretne kávét inni, akkor tudnia kell, hogyan kerülheti el a koffein negatív mellékhatásait. Megtehet néhány megelőző intézkedést, mielőtt túlzásba hozná a világ kedvenc italát.

Íme 4 tipp, amit érdemes kipróbálni:

Maradj hidratált

Bár nem tudja kiüríteni a koffeint a szervezetéből, a hidratáltság csökkentheti a hatásokat. Néha a kiszáradás fokozza egyes hatásokat, például fejfájást és izgatottságot. A sok víz ivása segít enyhíteni ezeket a kellemetlen tüneteket.

A hidratáltság megőrzése érdekében minden csésze kávé mellé megihat egy pohár vizet. Törekednie kell a rendszeres folyadékfogyasztásra a nap folyamán. Az általános ajánlás a napi vízbevitel 3,7 liter a férfiaknál és 2,7 liter a nőknél.

Tartsa mérsékelten a kávéfogyasztást

A mértékletesség létfontosságú tea, kávé és egyéb koffeintartalmú italok fogyasztásakor. Az FDA azt javasolja, hogy legfeljebb 400 milligramm napi koffein (körülbelül 4 csésze kávé). Ez biztonságos adagnak tekinthető a káros mellékhatások elkerülése érdekében.

Az emberek másképp metabolizálják a kávét. Egyesek többet tolerálnak, míg másoknak kevesebb koffeinre van szüksége. Mérsékelheti a fogyasztást, ha nyomon követi, hány csésze van elfogyasztva, meghatározott napszakokat határoz meg a kávéfogyasztásra, és korlátozza a napi bevitelt.

Tartson intervallumot a csészék között

Könnyű lehet bőséges kávét inni, ha fáradtnak érzi magát. A mellékhatások esélyének csökkentése érdekében azonban ellenőriznie kell a kávéfogyasztását. A kávészünet megszervezése segíthet a túladagolás elkerülése érdekében a csészefogyasztás közötti időközönként.

Próbáld ki a koffeinmentes kávét

A közhiedelemmel ellentétben a koffeinmentes kávé még mindig tartalmaz kis mennyiségű koffeint. Egy csésze koffeinmentes kávé van 2,37 milligramm a koffein. Azonban, ha egy erős kávét koffeinmentesre cserél, ugyanazokat az előnyöket nyújtja, mellékhatások nélkül.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Így teheti finomabbá a kávéját anélkül, hogy megtörné a böjtöt

Azok, akik feketekávét isznak, értékelik annak gazdag, aromás ízét. Azonban azok, akik általában tejes, cukros kávét isznak, keserűnek találhatják a feketekávét. Nem mindenkinek való, de szerencsére van néhány módszer az íz megváltoztatására anélkül, hogy megszakítanád a böjtöt.

Megpróbálhatja hozzáadni a következő összetevőket:

Fűszerek

A fűszerek ízesítik a vizet, a teát és a kávét. Nagyon alacsony a kalória- és makrotápanyag-tartalmuk. A kalóriaszám elhanyagolható, mivel csak kis mennyiséget használ, általában legfeljebb egy kötőjelet. Bár kevés a makróban, a fűszerek táplálkozási erők.

Néhány a legjobb fűszerek közül, amelyek felfrissítik a kávét és erősítik egészségét:

  • Kardamon
  • Fahéj
  • Gyömbér
  • Kurkuma

Nulla kalóriatartalmú édesítőszerek (tartsa természetes)

Ha cukor nélkül szeretné édesíteni a kávéját, a természetes, nulla kalóriatartalmú édesítőszerek a legjobb választás. A természetes édesítőszerek, mint a stevia és a szerzetes gyümölcs, nem befolyásolják negatívan a vércukorszintet, és nem aktiválják az emésztőrendszert.

Stevia nincs kalóriája vagy szénhidrátja. Hozzáadhat steviát a kávéjához, hogy enyhítse a cukoréhséget anélkül, hogy megszakítaná a böjtöt. Szerzetes gyümölcs egy másik természetes édesítőszer, amely nem emeli meg a vércukorszintet. Nem tartalmaz kalóriát, szénhidrátot, zsírt vagy cukrot.

A legjobb, ha elkerüli a mesterséges édesítőszereket az időszakos böjt idején, mivel ezek megemelhetik a vércukorszintet és megtörhetik a böjtöt. Ilyen például a szukralóz és az aszpartám.

Mandulatej

A mandulatej diós ízt ad a kávénak. Mivel kalóriát tartalmaz, csak kis mennyiségben szabad fogyasztani. Ha módosított koplalást követ, az általános szabály az, hogy maradhat koplalt állapotban, ha a kalóriabevitele 50 alatt van.

Egy csésze cukrozatlan mandulatej kevés 40 kalória. Ha beleszámítjuk a kávéból a néhány kalóriát, akár egy csészével is fogyaszthatunk anélkül, hogy túllépnénk a kalória-költségvetésünket. Azonban adj hozzá túl sokat, és hamar véget ér a böjtöd.

Kókuszolaj

Ha egy kis kókuszolajat adunk a kávéhoz, akkor gyakorlatilag megtöri a böjtöt, de nem szabotálja teljesen az időszakos böjt előnyeit. Azonban nagyon magas a kalóriatartalma, ezért csak kis mennyiséget használjon.

A kókuszolaj egészséges zsírokat és közepes láncú trigliceridek amelyek serkentik a ketontermelést. Ha a ketózis miatt böjtölsz – ez az a folyamat, amikor a szervezet a zsírokat lebontja energiatermelés céljából –, ez egy ketobarát lehetőség, amely segíthet elérni fogyás céljaidat.

A magas zsírtartalom növeli az energiaszintet és elősegíti a jóllakottság érzését. Sokan kókusz- vagy MCT-olajat adnak a golyóálló kávéhoz a fűvel táplált vaj mellé.

A DoFasting megkönnyíti a böjtöt

Most már tudja, hogy a feketekávé böjt közben is biztonságosan fogyasztható, de előfordulhat, hogy más időszakos böjtöléssel kapcsolatos kérdései is felmerülnek. Ha igen, mindent megtudhat a DoFastingből, amit tudnia kell.

A DoFasting alkalmazás nagyszerű forrás, akár fogyás, bélnyugalom, anyagcsere-egészségügy vagy jobb inzulinérzékenység érdekében böjtöl. Tartalmazza az összes olyan eszközt, amelyre szüksége van az időszakos böjt gyakorlásához általános egészségi állapotának javítása érdekében, és mindez egy helyen.

Oktatási tartalmak, edzési rutinok, receptek ezrei és különböző böjtölési módok lehetővé teszik, hogy a legtöbbet hozza ki a választott tervből. Teljesen mindegy, hogy kezdő vagy szakértő, a DoFasting alkalmazás motivált és mindig jó úton halad.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Ihat-e kávét böjt közben: a legfontosabb tudnivalók

Abszolút ihat kávét időszakos böjt közben. Az egyetlen bökkenő az, hogy feketekávénak kell lennie, olyan összetevőktől mentes, mint a tej, tejszín és cukor, amelyek megtörik a böjtöt. Tartsa el ízesített kávéját és magas kalóriatartalmú adalékait, és élvezze az étkezési ablakban.

Egy csésze ebből az antioxidánsban gazdag, gyakorlatilag kalóriamentes italból az éhgyomrában számos előnnyel jár.

Szerző




Lehet kávét inni böjt közben?

Gyakran Ismételt Kérdések

Lehet kávét inni böjt közben?

Igen, a kávé fogyasztása általában megengedett böjt közben, különösen ha fekete kávéról van szó. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a kávé cukorral vagy tejjel történő fogyasztása megtörheti a böjtöt.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS