Alkohol és ketózis • A Paleo Alapítvány

Tartalom






Alkohol és ketózis

Alkohol és ketózis a Paleo Alapítvány szerint

Az alkohol fogyasztása hatással lehet a ketózisra, ami fontos szempont a paleo étrendet követők számára. Az Alapítvány ajánlásai és tanácsai segíthetnek abban, hogyan lehet a ketózist és az alkoholfogyasztást egyensúlyban tartani.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Az alkohol az egyik legrégebbi és legszélesebb körben fogyasztott rekreációs pszichoaktív szer, és ahogy már korábban is érveltünk, az alkohol egyértelműen az ősi típusú étrend része. Azáltal, hogy fokozza a gamma-aminovajsav (GABA) neurotranszmitter hatását és a receptorához (GABA-A) való kötődését, ellazulást, eufóriát és egyéb kognitív funkciók mellett csökkenti a szorongást. Számos társadalomban és kultúrában is nagy szerepe van, ahol legális eladni és fogyasztani. A kérdés azonban továbbra is fennáll, milyen hatással van az alkohol a ketózisra és a ketontestek képződésére?

Megpróbálhatjuk megfejteni ezt a kérdést, ha először megvizsgáljuk az alkohol, más néven etil-alkohol vagy etanol táplálkozási összetételét. Az etanol a legtisztább formájában körülbelül hét kalóriát ad grammonként, azonban szinte senki sem fogyaszt vagy értékesít tiszta etanolt, vagyis a gyakran fogyasztott italokat kell néznünk. A legtöbb alkoholos ital sokkal több kalóriát tartalmaz grammonként, mint a tiszta etanol, mivel ezek az italok gyakran tartalmaznak bizonyos mennyiségű etanolt más összetevőkkel, például cukorral együtt.

Az alkoholos italok, például a sör és a bor akár 130-200 kalóriát is tartalmazhatnak adagonként, 12 és 5 uncia folyadékot. Így az alkoholtartalmú italokat gyakran üres kalóriaforrásoknak tekintik, mert tápanyag nélkül adnak energiát. Tehát a túl sok alkoholfogyasztás energiatöbblethez vezethet, különösen gyakori fogyasztás esetén, ami végül súlygyarapodáshoz vezethet. Ha azonban az alkoholos italban nincs viszonylag nagy mennyiségű szénhidrát és hozzáadott cukrok, az etanol önmagában nem befolyásolja a ketózis állapotát.

Most megnézhetjük, hogyan metabolizálja a szervezet az etanolt. Ha az egyén alkoholt fogyaszt, azt a vékonybél felső részén lévő bolyhok szívják fel (és a felszívódás sebességét befolyásolhatja, hogy az egyén evett-e ivás előtt, valamint az étkezés összetétele, amelyet korábban elfogyasztott. ), és gyorsan szétterjed a test különböző szöveteiben. Így a legmagasabb alkoholkoncentráció azokon a területeken lesz, ahol a legnagyobb a véráramlás és a vérellátás (pl. máj, vese stb.).

Az elfogyasztott mennyiség egy része könnyen átjut a vér-agy gáton, eléri az agyat, és a fent említett módon kötődik a GABA receptorokhoz. Ez is az, ami nagyobb dózisok esetén megzavarja a motoros működést, mivel az alkohol a központi idegrendszer depresszánsa. Ez különösen nagy adagban fogyasztva válik veszélyessé, ami még az alapvető légzési funkciókat is megzavarhatja, mint például a légzés.

Az elfogyasztott mennyiség fennmaradó részét a máj metabolizálja, és az etanol-dehidrogenáz enzim dolgozza fel. Ezt az oxidatív útvonalat általában citoszol alkohol-dehidrogenáz útvonalnak is nevezik, mivel a májsejtek citoszoljában/citoplazmájában fordul elő, és ez a fő útvonal, amelyen keresztül az etanol metabolizálódik a szervezetben. A keletkező aldehideket, például az acetaldehidet a májsejteken belüli enzimek tovább dolgozzák fel, hogy ecetsavat (más néven acetátot) állítsanak elő, amelynek egy része végül vizet és szén-dioxidot képez, míg a többi acetil-koenzim A-vá (acetil-CoA) alakul. a máj mitokondriumában, majd acetoacetátot és béta-hidroxi-butirátot képeznek, mindkettő keton. Ezek a ketonok azután általában visszaalakulnak prekurzoraikká (acetil-CoA), hogy az elektrontranszport láncon keresztül ATP-t állítsanak elő az őket elnyelő szövetekben. Ezt a folyamatot az alábbi ábra mutatja be egy tanulmányból alkoholos ketoacidózis:

McGuire et al. 2006.

Most az alkohol és a ketózis közötti kapcsolat is bonyolulttá válik. Bár az etanolfogyasztás segíthet a ketonok termelésében azáltal, hogy a máj mitokondriumaiban acetil-CoA-többletet hoz létre, ami létfontosságú a ketonok termelődéséhez, amikor metabolizálódik, ugyanakkor zavarja a glükóz zsírsavakból és aminosavakból történő termelődését is. a májban zajlik (glukoneogenezis), ami akut hipoglikémiát eredményezhet.

Ezenkívül a túlzott alkoholfogyasztás valóban elősegíti a ketoacidózist (alkoholos ketoacidózist) azáltal, hogy gyorsan ketontesteket termel, és veszélyesen magas szintre emeli koncentrációjukat a vérben (amely a plazmaszintről a jelentések szerint akár 15 mM is lehet), valamint csökkenti a vér pH-ját. a vér sokkal savasabb állapotba kerül.

A ketontestek ilyen magas szintjének termelésével az a probléma, hogy sokkal gyorsabban keletkeznek, mint amilyen sebességgel a szövetek megfelelően kezelni tudnák őket az ATP-termeléshez a ketontestek acetil-CoA-vá történő visszaalakításával vagy a ketontestek eltávolításával. veserendszer. Míg a ketogén diéta célja a ketonok termelése a szervezetben, a magas alkoholfogyasztás problémás, mivel rendkívül káros hatással lehet, ugyanakkor mérgező a májsejtekre, és káros hatással van a motoros működésre.

Összefoglalva, bár az alkohol nem befolyásolja a ketózist vagy a ketogenezist, a fogyasztás valóban elősegítheti a ketontestek gyors képződését, ami különösen nem kívánatos lehet, ha az egyén nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt, és már rendelkezik bizonyos ketonszinttel. vérük a ketogén diéta miatt.

Ezért bizonyos óvatosság szükséges annak eldöntésekor, hogy mit és mennyit igyunk belőle, amelyet a következő cikkben tárgyalunk.

Hozzászólások

Hozzászólások




Alkohol és ketózis – Gyakran Ismételt Kérdések

Alkohol és ketózis – Gyakran Ismételt Kérdések

Mi az a ketózis?

A ketózis olyan anyagcsere állapot, amikor a test energiát főként zsírokból nyer. Ez általában akkor következik be, amikor az ember szénhidrátot csökkentett diétát folytat, például paleo vagy keto diétát.

Hogyan befolyásolja az alkohol a ketózist?

Az alkohol fogyasztása lelassíthatja vagy akár meg is állíthatja a ketózis folyamatát, mivel a test előnyben részesíti az alkohol lebontását az energia szintézis során. Emiatt az alkohol fogyasztása esetén a ketózisra törekvőknek óvatosnak kell lenniük.

Milyen alkoholok fogyaszthatók ketogén diéta során?

Az alacsony szénhidráttartalmú alkoholok, mint például a száraz bor vagy a tiszta szeszes italok (pl. vodka, whisky) általában elfogyaszthatók ketogén diéta során, de mértékkel. A cukorban gazdag italok, likőrök fogyasztása kerülendő.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS

Figyelem, kedvezmények a KetoMix termékekre és csomagokrabővebben