48 vs 72 órás böjt: melyiket válasszam?

Tartalom




48 vs 72 órás böjt

Melyiket válasszam: 48 vagy 72 órás böjt?

A böjtölés egyre népszerűbbé válik, mivel számos egészségügyi előnnyel járhat. A 48 és 72 órás böjt közötti különbségek fontosak lehetnek számodra, ha el akarod kezdeni a böjtölést. A döntés előtt fontos megfontolnod az egyéni egészségi állapotodat és céljaidat.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

48 vs. 72 órás böjt: mit érdemes figyelembe venni a választásnál

Az időszakos böjt és a hosszan tartó böjt az időkorlátos étkezés egyik módja, de különböznek a böjt időtartamában.

Időszakos böjt esetén a böjt és az evés időszakai között váltogat, amely 12 és 36 óra között tarthat.

A hosszan tartó böjt viszont több napig vagy hosszabb ideig tartó étkezéstől való tartózkodást jelenti, és hagyományosan spirituális vagy vallási okokból gyakorolják. Manapság egyre többen használják egészséggel kapcsolatos vagy fogyókúrás célokra.

A 48 és 72 órás böjt a hosszan tartó böjt egyik formája.

A 48 órás böjt egy meghosszabbított böjt, amely magában foglalja a szilárd táplálék elkerülését két napig. Miközben ezt az étkezési mintát követi, általában az első napon este eszik az utolsó étkezést, majd a harmadik napon vacsoránál folytatja az evést.

Hasonlóképpen, a 72 órás böjt a meghosszabbított böjt egy formája, amelyben három teljes napig nem eszik. Ez a böjt mentálisan és fizikailag is kihívást jelenthet, és csak tapasztalt böjtölők gyakorolhatják.

Mindkét esetben csak havi 1-2 alkalommal javasolt hosszabb böjtöt tartani. Figyelembe véve a a böjtök távolsága elengedhetetlen a jobb eredmények eléréséhez.

A sikeres böjtölés érdekében, függetlenül a választott stílustól, az is fontos, hogy igyon 2-3 liter fogyasszon vizet minden nap, és egyen kiegyensúlyozott, egészséges ételeket az étkezési ablakában.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Mire számíthat a 48 órás böjt alatt

A 48 órás meghosszabbított böjt során szervezete több fázison megy keresztül, amelyek egy adott idővonalon belül fordulnak elő:

12 órás koplalás utánbelépsz az első szakaszba, az úgynevezett ketózis. A ketózis egy anyagcsere folyamat Ez akkor fordul elő, amikor szervezetének fő üzemanyag- vagy tárolt energiaforrása, a glükóz elfogy. Ennek eredményeként szervezete elkezdi elégetni a tárolt zsírforrásokat üzemanyagként és ketonokat hoz létre zsír felszabadításával a véráramba.

Ebben a fázisban olyan tüneteket tapasztalhat, mint a fáradtság, fejfájás, hányinger, fokozott szomjúság vagy éhség, és rossz leheletminden gyakori jele a „keto influenza.”

18 órás koplalás után, tested teljesen belép a zsírégető mód, csak használva ketonok energiáért. Érezheti kevésbé éhes ebben a fázisban, ahogy teste alkalmazkodik a koplalt állapothoz.

24 órás koplalás után, a test végül eléri az állapotát autofágia. Az autofágia során a szervezet újra felhasználja a régi és sérült őssejtrészeket, hogy új, egészségesebb részeket hozzon létre, amelyek celluláris újrahasznosító rendszer.

Az autofágia elengedhetetlen a sejtek túléléséhez és megfelelő működéséhez, és egyes tanulmányok szerint segíthet megelőzni az olyan betegségeket, mint pl 2-es típusú cukorbetegség, Alzheimer-kór és rák. Ebben a fázisban megtapasztalhatja fáradtság és csökkent étvágy.

De mi történik, ha 48 órán túl is koplalni?

Mire számíthat a 72 órás böjt alatt

A 72 órás böjt a böjt első óráiban megkezdett fázisok folytatását és előrehaladását eredményezi:

48 óra elteltévela böjt serkenti a HGH szekréciója, amely döntő fontosságú a csontok, az izmok és a szervek növekedésében, valamint szabályozza a testösszetételt, az anyagcserét, valamint az általános fizikai és mentális jólétet. Ez a hormon segít szabályozni a zsíreloszlást a szervezetben, és megőrzi a sovány izom- és csonttömeget.

Amíg meg nem töröd a böjtöt a 72 órás határnála szervezet továbbra is zsírt éget és serkenti sejtregeneráció. Őssejt regeneráció nélkülözhetetlen a szövetek helyreállításához, az öregedés hatásainak lassításához, a krónikus betegségek elleni védelemhez és a sérülésekből való felépüléshez. E folyamat során az őssejtek képesek átalakítani más típusú sejtekbe, beleértve az új fehérvérsejteket, immunsejteket, zsírsejteket, izomsejteket és idegsejteket.

A 72 órás böjt növelheti a szervezet stresszét, ami viszont megnövelheti fokozza az őssejt-regenerációs folyamatot nagyobb mértékben, mint egy rövidebb időtartamú böjt.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a hosszabb böjtöt csak orvosi felügyelet mellett szabad megkísérelni, és nem biztos, hogy mindenki számára megfelelő. Mindig hallgass a testedre és hagyja abba a böjtöt, ha súlyos tüneteket vagy kényelmetlenséget tapasztal.

48 vs. 72 órás böjt: Előnyök

A két meghosszabbított böjttípus meglehetősen hasonlít egymásra. Azonban különféle egészségügyi előnyökkel járhatnak.

48 órás gyorselőnyök

A 48 órás böjt előnyei a következők:

72 órás gyorselőnyök

A 72 órás vagy hosszabb böjt további egészségügyi előnyökkel járhat, többek között:

  • Javított mentális tisztaság – azt az energiát, amelyet korábban az étel emésztésére használtak, most az agy használja fel, elősegítve a mentális tisztaságot. Ezenkívül a böjt csökkenti a mérgező anyagok a véráramban és a nyirokrendszerben, ami javíthatja az agy egészségét.
  • Elősegítheti a szív egészségét – A 72 órás koplalás csökkentheti a vérnyomást, csökkentheti a koleszterinszintet és javíthatja a szív egészségi állapotát. Ez jótékony hatással lehet a szívedre és segíthet megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket.
  • Megnövelt élettartam — a 72 órás koplalás elősegíti az őssejtek regenerálódását és növeli emberi növekedési hormon (HGH).

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

48 és 72 órás böjt: kockázatok és hátrányok

Bár mindkét meghosszabbított böjt nagy súlycsökkenést és egészséggel kapcsolatos előnyöket mutat, vannak hátrányai is, amelyeket érdemes figyelembe venni. Ezek tartalmazzák:

  • Erős éhség — a a leptinszint csökkenése böjt közben súlyos éhséget okozhat, de ennek el kell múlnia, ahogy a szervezet alkalmazkodik a böjt körülményeihez.
  • Szédülés és kimerültség – okozta alacsony vércukorszint amelyek hosszabb ideig tartanak.
  • Kiszáradás – a hosszan tartó koplalás csökkentheti a vizelettermelést és a verejtékezést, ami kiszáradáshoz vezethet. Ezenkívül a szervezet elektrolitokat veszíthet, amelyek fontosak a hidratáció fenntartásához.
  • Álmatlanság – a hosszan tartó koplalás növelheti a stresszhormonok, például a kortizol szintjét, és a szervezet cirkadián ritmusának megváltozását okozhatja, ami álmatlanság. Ezenkívül nehéz lehet elaludni vagy elaludni, ha erős éhséget érzel.

6 tipp a hosszan tartó böjt mellékhatásainak minimalizálására

A hosszan tartó koplalás bizonyos mellékhatásokkal járhat. Szerencsére vannak módok ezek enyhítésére.

1. Lassan szokj hozzá a rutinodhoz

Hogy a szervezetednek legyen ideje alkalmazkodni a változásokhoz és csökkenti a a mellékhatások valószínűsége, javasoljuk, hogy rövidebb időszakos böjtölési stílusokkal kezdje, mielőtt hosszabb böjtöt próbálna ki. Kezdőknek a 12/12-es időszakos böjtölés jó kiindulópont lehet. Miután megszokta a rövidebb módszereket, biztonságosan és fokozatosan haladhat a hosszabb böjtök felé.

Ha nem biztos abban, hogy hol kezdje, egy személyre szabott böjt alkalmazás, például a DoFasting hasznos lehet. A céljairól és preferenciáiról szóló kérdőív kitöltésével útmutatást és személyre szabott böjtölési rutint kaphat. Az alkalmazás egy éhgyomri időzítőt is tartalmaz, amely segít nyomon követni az előrehaladást.

2. Maradjon hidratált a böjt időszakában

A kiszáradás számos káros mellékhatást okozhat, mint pl szédülés, kimerültség vagy fejfájás. Ezenkívül a hosszan tartó böjt olyan változásokat okozhat a szervezet anyagcseréjében és hormonszintjében, amely hozzájárul a kiszáradáshoz.

Ezért a víz vagy más zéró kalóriatartalmú folyadékok, például a zöld tea ivása létfontosságú a hidratáltság fenntartásához és a szervezet megfelelő működéséhez. Az ivás is segít csökkenti az éhségérzetet mivel a folyadék megtöltheti a gyomrot.

3. Pótolja az elveszett elektrolitokat

Böjt közben elektrolitokat veszíthet az izzadság és a vizelet, ami befolyásolhatja a megfelelő hidratációt és a test működését. Nátrium, kálium és magnézium fontos elektrolitok, amelyeket pótolni kell.

Ehhez fogyasztása javasolt elektrolitban gazdag ételek és italok étkezés közben, például csontleves, kókuszvíz, spenót, lencse és napraforgómag. Magas elektrolittartalmú sportitalokat is fogyaszthat.

4. Megtörjük a böjtöt egy tápláló étkezéssel

A huzamosabb ideig tartó böjt hatására a szervezet elveszítheti a nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat és tápanyagokat, ezért az egészségtelen, rostszegény ételekkel való böjt megszegése okozhat vércukorszint ugrások és összeomlások.

Annak érdekében, hogy szervezete újra alkalmazkodjon a szokásos rutinhoz, ajánlatos megtörni a böjtöt egy tápláló étkezéssel, pl. egészséges zsírok, fehérjék, rostok és szénhidrátok.

Előre megtervezheti, mit eszik a DoFasting alkalmazás segítségével, amely több ezer egészséges receptet tartalmaz a böjtölés fokozása érdekében.

5. Foglald le magad

A koncentrációt igénylő tevékenységekkel való elfoglaltság segíthet vedd el a kedved az éhségtől és megakadályozza a körülötted lévő ételek okozta zavaró tényezőket.

Az éhségérzet csökkentése érdekében végezzen könnyű testmozgást, sétáljon vagy próbálja ki a meditációt. Az olyan hobbik, mint az olvasás, festés vagy bármi, amit szeretsz, szintén segíthetnek csökkenteni az éhségérzetedet.

6. Ismerd a határaidat, és hallgass a testedre

Fontos megérteni, hogy az Ön számára legmegfelelőbb megoldás megtalálása eltarthat egy ideig. Ha először próbálkozik meghosszabbított böjttel, hallgass a testedre, és ne erőltesd túl magad. Ne csüggedjen, ha az első próbálkozásra nem tudja tartani magát a rutinhoz.

Ha bármilyen kényelmetlenséget, szövődményt vagy káros mellékhatást tapasztal egy hosszabb böjt alatt, a legjobb, ha megszakítja a böjtöt. Ez azt jelezheti, hogy a hosszabb böjtök nem megfelelőek az Ön számára.

Kinek kell tartózkodnia a hosszan tartó böjttől?

Bár a böjt sok ember számára előnyös lehet, nem biztos, hogy mindenki számára megfelelő. Az emberek bizonyos csoportjainak tartózkodniuk kell a böjttől, ideértve:

  • Terhes vagy szoptató egyének – mivel nagyobb a táplálkozási igényük.
  • 18 év alatti gyermekek — a fejlődő korú gyermekek száma nőtt anyagcsere szükségletek és több kalóriára van szükség a növekedéshez és fejlődéshez.
  • 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők – az ilyen állapotú betegeknél nagyobb a hipoglikémia kockázata koplaláskor.
  • Alulsúlyú emberek – mivel még többet fogyhatnának.
  • Emberek, akiknek a kórtörténetében étkezési zavarok fordultak elő – mivel a böjt kiválthatja a tüneteket rendezetlen étkezés.
  • Emberek, akik bizonyos gyógyszereket szednek – ezek lehetnek vérnyomáscsökkentők, vérhígítók vagy inzulin.

Ha Ön e kategóriák valamelyikébe tartozik, vagy bármilyen egészségügyi problémája van, javasoljuk, hogy konzultáljon orvosával, mielőtt hosszan tartó böjtölést kezdene.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

48 vs. 72 órás böjt: Végső megfontolások

A 48 és a 72 órás böjt a meghosszabbított böjt két formája, amelyben az ember két vagy három teljes napig tartózkodik az étkezéstől.

Ezek a hosszadalmas böjtök képesek különféle egészségügyi előnyökkel járbeleértve a csökkent gyulladást, a sejtek helyreállítását, az immunrendszer javulását, a csökkent inzulinrezisztenciát és a fogyást.

Az ilyen hosszú ideig tartó böjtnek azonban lehetnek bizonyos káros mellékhatásai, amelyeket megelőzhet, ha hidratált marad, tápláló ételeket eszik az étkezési időszak alatt, és a testedre hallgatva.

Ha nem ismeri az ehhez hasonló fejlett böjtölési módszereket, tanácsos először rövidebb böjtölési módokkal próbálkozni. Ha bármilyen egészségügyi problémája van, forduljon orvoshoz.

Szerző



48 vs 72 órás böjt: melyiket válasszam?

Mi a különbség a 48 és 72 órás böjt között?

A 48 órás böjt során két egymást követő napon csak víz, tea és esetlegesen egy kevés kávé fogyasztása engedélyezett, míg a 72 órás böjt esetében három egymást követő napon történik ugyanez a folyamat.

Melyiket válasszam?

A böjt kiválasztása személyes preferenciáktól és egészségi állapottól függ. Mindenkinek más lehet ideális a böjt hossza, ezért javasolt konzultálni egy szakemberrel, mielőtt eldöntené, hogy melyiket válassza.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS