5 ok, amiért egyesek több súlyt híznak télen

Tartalom

5 ok, amiért egyesek több súlyt híznak télen

Téli időjárás: Hideg időjárás esetén az emberek hajlamosak kevesebb időt tölteni kint, és többet bent maradnak, ami kevesebb mozgást eredményezhet.

Karácsonyi ünnepek: A karácsonyi ünnepek során az emberek gyakran fogyasztanak nagy mennyiségű ételt és italt, ami hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz.

Téli élelmiszer: A hideg időjárás miatt az emberek hajlamosak zsírosabb és kalóriadúsabb ételeket fogyasztani, amelyek hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz.

Kevesebb mozgás: A hideg időjárás és a rövid nappalok miatt az emberek kevésbé aktívak lehetnek télen, ami súlygyarapodáshoz vezethet.

Téli depresszió: A sötétebb, hidegebb téli hónapok során az emberek hajlamosabbak lehetnek a depresszióra, ami étvágy növekedéséhez és súlygyarapodáshoz vezethet.

VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

A tél kényelmet és melegséget hoz magával. A hangulatos takaróktól a gőzölgő bögréken át a finom meleg ételekig sok mindent kínál a szezon. És persze az ünnepek csak a cseresznye a tetején. De a tél egyik hátránya, hogy sokan fogékonyabbak lesznek a súlygyarapodásra, több okból is. Nézzük meg részletesen a téli súlygyarapodás néhány okát.

Csökkentett fizikai aktivitás

Télen hidegebb hőmérsékletet és rövidebb nappali órákat tapasztalunk. Ez korlátozhatja a szabadtéri tevékenységekben való részvételünket, ami az általános fizikai aktivitás csökkenéséhez és a súlygyarapodáshoz vezethet. Szerint a A Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskola, a fizikai aktivitásnak való átélés nemcsak az egészséges testsúly megőrzését segíti elő, hanem csökkenti a szívbetegségek, a cukorbetegség és más krónikus betegségek kockázatát is. Ajánlott legalább heti 150 perc közepes intenzitású tevékenység vagy heti 75 perc erőteljes intenzitású tevékenység, a rendelet szerint. Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS).

Olvassa el még: A Moringa átalakító ereje a súlykontrollban

Megnövekedett kalóriabevitel

A tél az ünnepek és az ünnepi összejövetelek időszaka. Ez az az idő, amikor a család és a barátok összegyűlnek, és magas kalóriatartalmú ételeket és italokat fogyasztanak. Ebben az időszakban a hideg időjárás is kiválthatja a meleg, zsíros ételek iránti vágyat, amelyek magasabb kalóriát és szénhidrátot tartalmaznak, ami növeli a súlygyarapodást. Ilyenkor nem csak a tudatos étkezés gyakorlása fontos, hanem az adagok méretére is nagyon fontos figyelni. Tudja, hogy milyen ételeket választ, és korlátozza az étkezési mennyiséget is.

szerint a tanulmány megjelent a folyóirat Advances in Nutrition, a nagyobb adagok, különösen a magas kalóriatartalmú ételek fogyasztása összefüggésben áll a megnövekedett általános táplálékfelvétellel és az azt követő súlygyarapodással. Annak ellenére, hogy további kutatásokra van szükség, a súlykezelésre vonatkozó jelenlegi tanácsok hangsúlyozza az adagok mérséklésének fontosságát.

Hormonális változások

Hormoningadozások fordulhatnak elő télen, különösen a csökkent nappali órák miatt. Megzavarhatja a szervezet cirkadián ritmusát, ami a melatonin és a szerotonin fokozott termeléséhez vezet, amelyek az alvással, a hangulattal és az étvágy szabályozásával kapcsolatos hormonok. A hormonszint ilyen változásai fokozhatják az ember vágyát a magas kalóriatartalmú ételek iránt, ami túlevéshez és súlygyarapodáshoz vezethet.

Elégtelen D-vitamin szint

Állítólag télen gyakoribb a D-vitamin-hiány. Ennek oka, hogy a szezonban csökken a napsugárzás. Egyes kutatások azt sugallják, hogy a napfény-vitaminnak is nevezett D-vitamin alacsony szintje összefüggésbe hozható egyes emberek súlygyarapodásával. A kettő közötti kapcsolat azonban összetett és nem teljesen megalapozott. Ezért, bár a D-vitamin-hiány kezelése fontos az általános egészség szempontjából, ennek a súlygyarapodásra gyakorolt ​​közvetlen hatása továbbra is a folyamatos kutatás témája.

Olvassa el még: Anyagcsere és súlykontroll: szakértő elmagyarázza a szerepét és a fellendítési stratégiákat

Alkohol fogyasztás

A tél ünnepi jellege miatt az emberek több alkoholt fogyaszthatnak a társasági összejövetelek, ünnepek alkalmával. A hidegebb idő és a hosszabb éjszakák szintén hozzájárulhatnak a melegség és a kikapcsolódás iránti vágyhoz, ami arra készteti az egyéneket, hogy alkoholos italokat fogyasztanak. Fontos azonban megjegyezni, hogy az alkoholtartalmú italok gyakran magas kalóriatartalmúak, és ronthatják az ítélőképességet is, ami túlevéshez és kevésbé egészséges ételválasztáshoz vezethet. Ez megzavarhatja a súlyszabályozást.

Következtetés

A téli súlykezeléshez kulcsfontosságú a kiegyensúlyozott étrend előtérbe helyezése, a hangsúlyt a teljes értékű élelmiszerekre helyezve. Az embernek bele kell engednie magát az adagszabályozásba, és gyakorolnia kell a tudatos étkezést, különösen akkor, ha a téli kényelmes ételek és az alkoholfogyasztás csábító lehet. Ezenkívül az embernek aktívnak kell maradnia beltéri vagy kültéri gyakorlatok révén. Ne feledkezzünk meg a megfelelő hidratálásról, mert a szervezet összekeverheti a szomjúságot az éhséggel.

„`html



Winter Weight Gain FAQs

Miért híznak egyesek télen?

Télen sokan tapasztalják, hogy néhány plusz kiló felgyülemlik rajtuk. Ennek oka lehet több dologban is, például az alábbiakban felsorolt okok közül egy vagy több is igaz lehet rád.

1. Csökkent mozgás

Télen az emberek hajlamosak kevesebbet mozogni, mivel hideg van és kevesebb időt töltenek a szabadban. Ez vezethet a fizikai aktivitás csökkenéséhez, ami befolyásolhatja a testsúlyt.

2. Táplálkozási szokások változása

A hideg hónapokban az emberek hajlamosabbak a nehéz, magas kalóriatartalmú ételek fogyasztására, valamint többet esznek, hogy melegedjenek. Ez is hozzájárulhat a téli súlygyarapodáshoz.

3. Hormonális változások

Az elmélet szerint télen a hormonok változása is hozzájárulhat a több súly leadásának nehezítéséhez.

4. Stressz

Télen sokan stresszesebbek lehetnek, ami befolyásolhatja az étkezési szokásokat és a testsúlyt.

5. Genetikai és környezeti tényezők

Vannak olyan emberek, akik genetikailag hajlamosabbak a súlygyarapodásra télre, valamint környezeti tényezők is befolyásolhatják ezt a folyamatot.



„`

VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS