A bibliai böjt végső útmutatója

Tartalom



A bibliai böjt végső útmutatója

A bibliai böjt végső útmutatója

Bibliai böjt nagy jelentőséggel bír a keresztény vallásban. A böjtölésnek számos formája létezik, és az Újszövetség is számos példát ad rá. A bibliai böjt végső útmutatója segít eligazodni ebben az ősi hagyományban.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

A böjt bibliai meghatározása

A bibliai böjt lényegében az a választás, hogy lelki okokból tartózkodunk az étkezéstől. A Biblia többször említi. Figyelemre méltó példa, amely a böjt rendszeres előfordulását sejteti, a Máté 6:16, ahol Jézus megszólítja tanítványait, és így kezdődik: „Amikor böjtölsz”, szemben a „ha böjtölsz”.

A Máté 9:15-ben Jézus azt is mondja, hogy „lesznek” [fast] követőiről – a „hatalmas” helyett. A különbség a bibliai böjt és a diéta részeként való étkezés között a lelki vonatkozásai. Ha azért tartózkodik az evéstől, mert nem jut ételhez, vagy fogyni próbál, az nem kapcsolódik a bibliai böjthöz – még akkor sem, ha vallásos ember vagy.

A vallásos emberek úgy döntenek, hogy követik a Biblia szavát, és ennek megfelelően böjtölnek lelki szükségleteik kielégítése érdekében. Röviden, a bibliai böjt az étkezéstől – és néha más dolgoktól – való tartózkodást jelenti, kizárólag vallási okokból.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

A böjt motivációi

Mint már említettük, a fogyni vágyás nem motiváció a bibliai böjt elindításához. Számos oka van annak, hogy a hívők a böjt mellett döntsenek. Vannak, akiknek igazuk van, de van, amelyiknek a Szentírás szerint nincs igaza. A böjtválasztást nem szabad, hogy a következők vezessék:

  • Csodálatra vágyni vagy észrevenni: (Máté 6:18)A kritikus kérdés nem az, hogy az emberek tudják-e, hogy böjtölsz, hanem az, hogy akarod-e, hogy tudják, hogy csodálatukat élvezhesd..”
  • Ajánlást keresek Istennek (1Korinthus 8:8)Az étel nem ajánl minket Istennek; nem vagyunk rosszabbak, ha nem eszünk, sem jobbak, ha eszünk. A böjt nem arra késztet bennünket, hogy „keressünk” valamit Istentől, de segít, hogy fogékonyabbak legyünk arra, amit Ő tenni akar bennünk és rajtunk keresztül..”

Melyek a böjt bibliai okai?

A hívők hajlamosak böjtölni, mert hisznek abban az ígéretben, ami az általuk élt élet után következik. Tartózkodnak attól, amit most láthatnak és megkóstolhatnak, abból a célból, hogy hitük szerint jutalmat kapjanak a túlvilágon.

Vannak, akik a böjtöt gyönyörű, vallásos élményként említik, és valójában egyre jobban élvezik. A Biblia többször beszél az étkezéstől való tartózkodás folyamatáról. Íme néhány bibliai oka a böjtnek.

  • Jézus azért böjtölt, mert el akarta ismerni saját függőségét. Szellemi erőre is vágyott nyilvános szolgálata által. (Lk 4:1,2)
  • A Biblia szerint Jézus 40 napot és éjszakát töltött böjtöléssel és imádkozással a pusztában. Ennek az volt a célja, hogy segítsen neki felkészülni Isten földi munkájának megkezdésére. (Máté 4:1-17; Márk 1:12-13; Lukács 4:1-14)
  • A korai gyülekezet böjtölt az istentiszteletek során, valamint szolgálatukat az Úrnak szentelték. A böjtöt konfirmációra, útmutatásra és vének kinevezésére is használták. (ApCsel 13:2; 14:23)
  • A böjtöt néha a győzelem eszközeként kezelték. Miután az izraeliták két napon belül 40 000 embert veszítettek a csatában, Isten segítségéért könyörögtek. A Bírák 20:26 azt mondja, hogy az egész nép Bételbe ment, és „sírva ült az Úr előtt“; „aznap estig böjtölt“. Áldozatuk jutalmaként Isten segített nekik győzelmet aratni a benjáminiták felett.
  • Legfőképpen a böjtöt Isten imádásának módjaként kezelik. Lukács 2. fejezete egy 84 éves prófétanőről, Annáról beszél. A 37. vers így szól:Soha nem hagyta el a templomot, hanem éjjel-nappal imádkozott, böjtölt és imádkozott.” Anna a böjtöt Isten iránti szeretetének kifejezésére használta.

A Szentírás sokszor máskor is említi a böjtöt, tovább hangsúlyozva, hogy ez korábban a vallásos emberek általános gyakorlata volt.

Manapság sokan elálltak tőle, de egyes kultúrákban a böjtöt még mindig tartják a vallási ünnepek előtt. Összefoglalva azokat az okokat, amelyek miatt egyes hívők a böjt mellett döntenek:

  • Lelki erő – mivel az emberek azt állítják, hogy közelebb érzik magukat Istenhez, arról is beszámolnak, hogy védve érzik magukat ellenségeiktől.
  • Lelki éhség – mivel fogyasztói társadalomban élünk, az emberek úgy találják, hogy a böjt és önmaguk megfosztása új, vallásos éhséget hoz nekik.
  • Ki akarják próbálni saját erejüket és azt, hogy képesek-e visszautasítani saját vágyaikat.
  • Isten iránti szeretetük kimutatása.
  • Megosztás a szegényekkel: (Ézsaiás 58:6,7) „To elszállásolni a hajléktalan szegényeket, feloldani a gonoszság kötelékeit, szabadon engedni az elnyomottakat.
  • Le akarja mondani a jó világi dolgokat a legjobb lelki dolgokért.

Végső soron mindenki maga dönti el, miért akar böjtölni. Mindaddig azonban, amíg ezt lelki, önzetlen okokból teszik, a Biblia ezt helyesnek tartja.

Bibliai böjtszabályok

Mivel a vallási okokból történő böjt nem tudomány, nem jár hozzá meghatározott szabályok listája. Kitértünk a böjtölés helyes és helytelen motivációira – onnantól kezdve csak rajtad múlik, hogy saját szabályaidat döntsd el. Általában véve a böjtnek kihívást kell jelentenie.

Ez nem egyszerű folyamat, és semmiképpen sem engedékeny. A vallásos emberek a böjtöt úgy tekintik, mint engedelmességet késztetéseiknek, és mint ilyenek, igyekeznek ragaszkodni hozzá, amennyire csak lehetséges.

Természetesen várható, hogy a legtöbb ember küzdeni fog, ha azonnal túl erős, túl hosszú böjttel néz szembe. Éppen ezért a bibliai böjtnek több fajtája létezik, amelyek között az aktuális igényeknek megfelelően lehet váltani.

A bibliai böjt típusai

A vallási böjtök három fő módszer körül forognak. Ha érdekel egy bibliai böjtdiéta, itt egy összefoglaló.

Részleges

Ezt a böjtöt Dániel könyve írja le, és néha Dániel böjtjének is nevezik. Daniel csak a következőtől tartózkodott:finomságokat, húst és bort” három hétig. (Dániel 10:3) Ez a böjt lényegében azt jelenti, hogy tartózkodni fogsz attól, hogy olyan dolgokat egyél, amelyeket a legjobban élvezel. Mint ilyen, hasonló a fogyókúra sok más formájához.

Nem kell feltétlenül huzamosabb ideig evés nélkül maradnia, mivel azok, akik követik ezt a böjtöt, rendszeresen étkeznek.

Azonban nem fog alkoholt inni, húst vagy nassolni valót: édességet, sütiket, chipseket, gyorsételeket és egyéb modern ételeket. Ez egy jó módja annak, hogy bemutatkozz a bibliai böjt világában. Ez meglehetősen korlátozó, de nem annyira korlátozó, mint a másik két ismert típus.

teljes

Ez a böjt középút a részleges és a természetfeletti böjtök között. A teljes böjt alatt hosszabb ideig vizet és gyümölcslevet fogsz inni. Bár a gyümölcsleveknek köszönhetően mérsékelt mennyiségű energiát biztosít, mégsem mindenkinek ajánlott.

Természetfölötti

A természetfeletti böjtök teljes böjtök. Semmilyen ételt nem fogyaszthat, legyen az szilárd, folyékony vagy akár víz. Pálon alapszik, aki Jézussal való találkozása után három napig abszolút böjtöt tartott (ApCsel 9:9). Mózes és Illés összesen negyven napig abszolút böjtöt követett (5Mózes 9:9; 1Királyok 19:8).

A természetfeletti böjt bevallottan nem mindenkinek való. Az ételtől és a víztől való tartózkodás veszélyes lehet. Hacsak nem egészséges ember, akinek nincsenek ismert problémái, ne próbálja meg ezt a böjtöt anélkül, hogy először konzultálna orvosával.

Ez a böjt leginkább az időszakos böjthöz hasonlít, amikor az emberek néha 48 órát töltenek víz és étel nélkül. Ezek után azonban gyorsan törnek.

Bottom Line

A bibliai böjt olyan választás, amelyet nem sokan élnek át ebben a korban. Mélyen a valláson és a spiritualitáson alapszik, és hatalmas odaadást igényel.

A vallásosak azonban dicsérik ennek előnyeit. Ha ez érdekli Önt, javasoljuk, hogy próbálja ki, és lassan kezdjen bele. Ne ugorjon fejjel előre – testének időre lesz szüksége, hogy alkalmazkodjon.

A végén el tudod dönteni, hogy neked való-e a bibliai böjt, pusztán úgy, hogy kipróbálod és számba veszed az előnyöket.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Szerző




A bibliai böjt végső útmutatója – Gyakran Ismételt Kérdések

A bibliai böjt végső útmutatója – Gyakran Ismételt Kérdések

Miért fontos a böjtölés a Bibliában?

A böjtölés az egyik legrégebbi és leggyakoribb spirituális gyakorlat a Bibliában. Jézus is böjtölt és tanítványai is gyakran böjtöltek. A böjt segít megtisztítani a testet és a lelket, valamint közelebb hoz bennünket Istenhez.

Hogyan lehet megfelelően böjtölni?

A bibliai böjt végső útmutatója szerint a böjtölés nem csupán az étkezés megvonásáról szól, hanem a böjti időszak alatt is intenzívebb ima- és tanulmányozási időt kell szánni Istenre és a Szentírásra. Fontos, hogy a böjtölés legyen hiteles és személyes döntés, valamint ne legyen kényszerítve vagy kikiáltva másoknak.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS