Dr. Blair O'Neill a zsírbombákról és egészségügyi előnyeikről

Tartalom




Dr. Blair O’Neill – A zsírbombákról és egészségügyi előnyeikről

Dr. Blair O’Neill – A zsírbombákról és egészségügyi előnyeikről

Dr. Blair O’Neill, az egészségügyi szakértő cikkeiben és könyveiben részletesen elemzi a zsírbombák és a paleo étrend előnyeit az emberi egészségre. A zsírbombák, mint például az avokádó, a kókuszolaj és a húsok, gazdagok egészséges zsírsavakban és fontos tápanyagokban. Kutatások szerint ezek a zsírok hozzájárulhatnak az agy egészségéhez, a hormonális egyensúly fenntartásához és a krónikus betegségek kockázatának csökkentéséhez.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Évek óta a legtöbb olyan embernek, aki bizonyos kardiometabolikus kockázati tényezőket, például elhízást, magas LDL-koleszterinszintet, magas trigliceridszintet, alacsony HDL-koleszterinszintet, magas vérnyomást vagy cukorbetegséget mutatott, kardiológusaik arra kérték, hogy kerüljék a zsírokat. Ez a szabványos táplálkozási tanács lényegében az összes zsírt „bűnbakká” változtatta az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegségek növekvő arányában, amelyek emberek millióit érintik Észak-Amerikában. Dr. Blair O'Neill számára azonban ez a fókusz súlyosan tévedett. „Szigorúan a kardiometabolikus egészségre összpontosítok” – mondja Dr. O'Neill a Paleo Alapítványnak. „Általában olyan betegeket látok, akik azért jöttek hozzám, hogy lefogyjanak. Mondom nekik, hogy ez általában egy boldog mellékhatás, amely a Keto diéta elfogadásával jár. Ez az egyik legfontosabb egészségügyi előny, amely az életmód és az étkezési szokások alapvető megváltoztatásával jár.”

Dr. O'Neill több éves tapasztalattal rendelkezik súlyos anyagcsere-betegség, súlyos elhízás és II-es típusú cukorbetegség kezelésében. Bár sok orvos alacsony zsírtartalmú étrendet javasol az ilyen típusú betegeknek, úgy véli, hogy a keto- vagy alacsony szénhidráttartalmú diéta alapvető szerepet játszhat a cukorbetegség visszafordításában, az inzulintól való megszabadulásban és más gyógyszerek szedésében is.

„Az elmúlt években erre összpontosítottam: olyan betegek kezelésére, akik számos diétával próbálkoztak és kudarcot vallottak, és keto- vagy alacsony szénhidráttartalmú diétákat alkalmaztam a szív-anyagcsere egészségének javítására. Sok kollégám irányítja hozzám a betegeket táplálkozási tanácsadásra” – mondja.

Ahogy az lenni szokott, Dr. O'Neillnek személyes tapasztalata volt az alacsony szénhidráttartalmú életmód egészségügyi előnyeiről. „30 éve gyakorló kardiológus vagyok, és mindig is az egészséges életmód híve voltam” – mondja. „Mindig is futó voltam, és karrierem során korábban az USDA fő táplálkozási irányelveit követtem. Amikor azonban betöltöttem az 50-et, azt tapasztaltam, hogy a kilók folyamatosan gyarapodtak, bár nem ettem egészségtelenül. Levágnám a zsírt a húsomról, vagy teljesen elkerülném a húsevést. Alapvetően igyekeztem elkerülni a zsírokat a fő táplálkozási irányelvek szerint.”

Miután folytatta a súlygyarapodást, Dr. O'Neill egyik korábbi edzője, aki a Keto diéta kipróbálása közben fogyott le, elmondta neki, hogyan fogyott le a kilók, miközben magas zsírtartalmú diétát evett. „Orvosként nagyon kevés képzettséggel rendelkezünk a táplálkozás terén, ezért elkezdtem könyveket olvasni a Keto diétáról” – vallja be Dr. O'Neill. Hawaii nyaralása közben kezdte el a Keto diétát, és azonnal érezhető eredményeket kezdett észrevenni

A lefogyott súly és más egészségügyi előnyök végül mélyebb szakmai érdeklődést váltottak ki az iránt, hogy a Keto diéta hogyan teszi lehetővé számára ezeket az eredményeket.

„Miután rengeteg könyvet és szakirodalmat olvastam, találkoztam a keto diéta világának vezetőivel, végeztem saját kutatást, és publikáltam a témában, arra a meggyőződésre jutottam, hogy (a Keto diéta) nagyon egészséges a szív számára” – mondta Dr. O'Neill azt mondja.

„Tudjuk, hogy a kis és sűrű koleszterin összefügg a metabolikus szindrómával, és erre összpontosítok, amikor betegekkel dolgozom: a véráramban lévő zsírok megváltoztatására. Ez szinte azonnal megváltozik, amikor elkötelezik magukat a keto és a valódi étrend mellett, amely az egészséges zsírokra és a föld feletti zöldségekre összpontosít.”

SIKERTELEN STRATÉGIA A MAI VALÓ EGÉSZSÉGÜGYI VÁLSÁGHOZ

A magas zsírtartalmú étrend minden bizonnyal ellentétes a hagyományos táplálkozási irányelvekkel, amelyek általában a zsírokat teszik a fő bűnösökké a számos egészségügyi válságban, amellyel szembesülünk. Dr. O'Neill kutatásai és orvosi tapasztalatai az alacsony szénhidráttartalmú diéták előnyeiről azonban megkérdőjelezik ezt a hagyományos orvosi és táplálkozási „konszenzust”.

„Az egyik legnagyobb mítosz az a kritika, hogy a keto diéta nem teszi lehetővé a fenntartható és hosszú távú fogyást” – érvel. „Az alacsony kalóriatartalmú és zsírszegény diéták mellett az emberek mindössze 20 százaléka képes két éven keresztül megtartani a súlyát. Ez biztosan nem fenntartható.”

Dr. O'Neill szerint a legtöbb ember szinte elkerülhetetlenül lemond ezekről az alacsony zsírtartalmú/kalóriaszegény diétákról, mert a testük azt mondja nekik, hogy alapvetően éheznek. „Ezek az alacsony zsírtartalmú étrendre vonatkozó ajánlások önpusztítóvá válnak. Nos, ha megfelelő mennyiségű fehérjét és zsírt eszel, akkor az agyad segíteni fog neked. Ahelyett, hogy azt mondaná, hogy éhezik, megfelelő és összeállított Keto diétával az anyagcseréje felgyorsul, több energiát éget el, és segít a fogyásban. Miért nem tartják ezt fenntarthatónak?” kérdezi.

Dr. O'Neill azt is hiszi, hogy egyes egészségügyi szakemberek bizonyos állításai, miszerint az alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú étrend növelheti a szívbetegségek kockázatát vagy növelheti a koleszterinszintet, egyszerűen nem bizonyított.

„Nincs bizonyítékunk arra, hogy a keto diéta hosszabb életet eredményez” – ismeri el. „De vannak bizonyítékaink, amelyek azt mutatják, hogy a Keto az egyetlen diéta, amely remissziót eredményez a II-es típusú cukorbetegségből, amely a demencia és a szívbetegség egyik fő tényezője. Szerintem csak idő kérdése, mikor mutatjuk be ezzel a cukorbetegség és a demencia, valamint a szívbetegségek kockázatának csökkenését. Túl régóta hallunk a magas zsírtartalmú diéták feltételezett kockázatairól, de nagyon kevés alátámasztó bizonyítékkal. A zsírokat olcsó és könnyű szénhidrátokkal helyettesítettük, ami a túl sok cukorbevitel mellett elhízáshoz, inzulinrezisztenciához és II-es típusú cukorbetegséghez vezet.”

MÉLYEBB KULTURÁLIS VÁLTOZÁSOK SZÜKSÉGE

Fenntartható, hosszú távú fogyás, valamint az étrendben vagy életmódban bekövetkezett bármilyen egészséges változtatás, többet igényel egy egyszerű technikai megoldásnál. Ha egyszerűen csak étrendi ajánlásokat adunk az embereknek, anélkül, hogy segítenének nekik megtalálni azokat a kulturális és gyakorlati támogatásokat, amelyekre szükségük van a diéta betartásához és folytatásához, az kudarcot vall.

„Azt mondom a pácienseimnek, hogy ha sikeresek leszünk a fogyásban vagy a nagyobb egészségügyi célok elérésében, le kell győznünk a zsírtól való félelmet” – mondja Dr. O'Neill. „Szerintem csak akkor kell félni a zsírtól, ha nem mond le arról a magas szénhidrátbevitelről, amely modern étrendünket jellemzi. A zsír és a szénhidrát nyilvánvalóan rossz kombináció.”

A táplálkozással kapcsolatos attitűdök és megközelítések egyszerű megváltoztatásán túl Dr. O'Neill azt is gondolja, hogy az embereknek gyakorlati eszközökre van szükségük az alacsony szénhidráttartalmú életmód kialakításához. „A szénhidrát-mennyországban élünk, és az emberek mindig ezekkel a rossz ételekkel vesznek körül bennünket. A cukor függőséget okoz, és a legtöbb embernek egyszerűen nincs elegendő támogatása. Egy tipikus kardióprogram a kalóriák korlátozásáról beszél, de mindenféle támogatás nélkül mindannyian kiesnénk a kocsiból” – mondja.

„Tanácsot kell kérnünk hogyan jó szénhidrátszegény diétát csinálni. A jó zsír és fehérje segít a fogyásban. Az egészséges táplálkozás nem a kalóriaszámlálásról szólhat. Inkább azt kell mondanunk az embereknek, hogy egyenek normálisan. Az emberek korlátozása helyett olyan támogatások létrehozására kell összpontosítanunk, amelyek arra ösztönzik az embereket, hogy valódi ételeket főzzenek és egyenek. Ez időbe telik, és legtöbbünk idővel sűrített életmódot él. Ki kell alakítanunk az ömlesztve főzés szokásait, hogy lefagyaszthassuk a dolgokat, és elkerüljük a kísértéseket a fánkkal, amit az emberek munkába hoznak, vagy a gyors pizzával, amit egy hosszú, otthontól távol töltött nap után felveszünk” – tanácsolja.

Egy másik kihívás, amellyel a keto diétát követő emberek szembesülnek, az alacsony szénhidráttartalmú ételek elkészítésére vonatkozó ismeretek és rutinok hiánya. A legtöbb család 7-8 étkezésből álló repertoáron megy keresztül, amelyeket rotációs alapon fogyaszt. Az új ételek elkészítésének gyakorlati tapasztalata nélkül sok szénhidrátszegény diétázó falba ütközik. „A szénhidrátszegény diéta elfogadásakor arra kell összpontosítanunk, hogyan segítsük az embereket az új, 7-8 ételből álló ételek elkészítésében, amelyeket Ön naponta használni fog” – javasolja Dr. O'Neill. „Így mindig lesz cuccod a hűtőben és kéznél. A keto diéta fenntartható lehet, de ehhez támogatásra és bizonyos változtatásokra van szükség. Valójában az összes rendelkezésünkre álló diéta közül azt gondolom, hogy a keto diéta a legfenntarthatóbb, és meg kell tanulnunk, hogyan teremtsük meg azokat a kulturális támogatásokat és változtatásokat, amelyek megkönnyítik a követést.”

A jó recepteket kínáló webhelyek mellett, amelyek sokféle Keto ételt kínálnak, Dr. O'Neill azt is hiszi, hogy a független tanúsító ügynökök fontos szerepet játszhatnak abban, hogy segítsenek az alacsony szénhidráttartalmú étrendet folytatóknak jó hírű és megbízható egészséges étkezési lehetőségeket találni. „A központi előfeltételnek a természetes élelmiszerek fogyasztásának kell lennie. Hátránya, hogy mozgalmas az életünk, és nem mindenki tud órákat áldozni arra, hogy nyersanyagból készítsen házi ételeket. Rendkívül fontos, hogy jó minőségű, biztonságos és egészséges étkezést helyettesítő termékek legyenek, és a tanúsítások segíthetnek az embereknek jó és megalapozott döntéseket hozni” – mondja.

A Food Business News cikke szerint, „2019-ben éves szinten 239 százalékkal nőtt a keto állítást tartalmazó globális termékbevezetések száma… A tavaly bevezetett sporttáplálkozási termékek közel egynegyede tartalmazott Keto állítást. Az új gabonafélék, rágcsálnivalók és üdítőitalok Keto állítása 150%-kal, 169%-kal, illetve 212%-kal nőtt 2019-ben.” A keto márkájú termékek számának növekedése csak abban segíthet, hogy az emberek hozzáférjenek az egészséges, alacsony szénhidráttartalmú élelmiszerekhez, így növelve a szükséges támogatásokat, amelyek alapvetőek az étrendi paradigmák megváltoztatásához.

TÖBB TUDOMÁNYOS BIZONYÍTVÁNY SZÜKSÉGE A KETO DIÉTA HOSSZÚ TÁVÚ EGÉSZSÉGÜGYI ELŐNYEIRE

A Keto és más alacsony szénhidráttartalmú diéták elfogadásával járó előnyök ellenére Dr. O'Neill azt is megállapította, hogy van néhány meggondolatlan információ, tendencia és termék a Keto diétával kapcsolatban. Az üres, illuzórikus állítások nem hasznosak egyetlen diéta esetében sem, és Dr. O'Neill kifejezi, hogy jó hírű, tudományos bizonyítékokra van szükség ahhoz, hogy bebizonyítsák az alacsony szénhidráttartalmú életmód egészségügyi előnyeit.

„Nem mondhatom el a pácienseimnek, hogy bebizonyítom neked, hogy tovább fogsz élni. További tanulmányokra van szükségünk ezzel kapcsolatban” – vallja be Dr. O'Neill.

„Az egyetlen diéta, amely bizonyítottan jót tesz a hosszú élettartamnak, a mediterrán étrend, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Fontosnak tartom, hogy ehhez megbízható adatokat szerezzünk a Keto diétával kapcsolatban. Vannak azonban olyan adataink, amelyek azt mutatják, hogy az alacsony zsírtartalmú diéták általában rontják a vérparamétereket, és rontják a szív- és érrendszeri problémák és a cukorbetegség tendenciáját. Az alacsony zsírtartalmú étrendet senkinek sem szabad ajánlani. Egyáltalán nincs bizonyíték arra, hogy a zsír szívbetegséget okozna. Ennek ellenére irányelveink ragaszkodnak ehhez a valláshoz és dogmához. Nem a tudományról van szó. Valamiért félünk a zsírtól, ami beleivódott abba a dogmába, amit pácienseinknek mondunk.” Ezenkívül a keto diéta jelenlegi népszerűsége Észak-Amerikában bizonyos népszerű hiedelmek és gyakorlatok kialakulásához vezethet, amelyek nem orvosilag megalapozottak, és problémát jelenthetnek az ilyen típusú diétákat követő emberek egészségére nézve.

„Véleményem szerint a rossz Keto termékek a zsírbombák vagy a Keto-kiegészítők, amelyek fő célja a ketonszint emelése. Az ilyen típusú termékek általában szétesnek, mert a kalóriák továbbra is számítanak. Ha extra zsírt vagy ketonokat veszel fel energiaforrásként, akkor plusz kalóriákat is viszel be. A Keto segítségével szeretnéd elégetni a saját zsírodat, és fogyni azáltal, hogy anyagcsere-egészséged lesz. Ezek az extra kiegészítők a ketonszint emeléséhez általában nem szükségesek, hacsak nem vagy nagy teljesítményű sportoló. Egy hétköznapi ember számára az igazi, alacsony szénhidráttartalmú ételek fogyasztása lehetővé teszi a zsírégetést anélkül, hogy hatalmas mennyiségű többlet zsírt venne fel” – mondja.

Sajnos az extravagáns marketing kellékek gyakran nagyszerű eladási pontok az egyre erősödő, alacsony szénhidráttartalmú élelmiszerek piacán. Sajnálatos, hogy a keto diétát sokan a keton-kiegészítőkkel asszociálják a természetes, egészséges ételek helyett. „Úgy gondolom, hogy az embereket félrevezethetik bizonyos termékek, amelyek állítólag segítik a zsírégető képességedet. Például a dió minden bizonnyal egészséges lehet. Ennek ellenére, ha nem vigyázol, kiváltó táplálék lehet, és egy egész zacskó diót megehetsz, ami túl sok kalóriához vezet” – említi Dr. O'Neill.

Dr. O'Neill azonban azt is elismeri, hogy az időkorlátok, amelyekkel sok embernek szembe kell nézniük, valódi akadályt jelentenek az alacsony szénhidráttartalmú étrend sikeres elfogadása és megtartása előtt. „Bizonyára szükség van egészséges étrend-kiegészítőkre” – ismeri fel. „Az emberek elfoglaltak az életükben, és ez váltja ki a gondolatot: Éhezek, ezért rendelek pizzát. Ha lenne kéznél egy egészséges, magas zsír- és fehérjetartalmú szelet, amely segíthet átvészelni ezeket a vágyakat, az biztosan segíthet elkerülni a kísértéseket. A valódi ételek fogyasztása kulcsfontosságú, de az embereknek reális választásra van szükségük az egészségesebb étkezési lehetőségekhez zsúfolt életünk során.”

TALÁLKOZÁS EMBEREKKEL OTT, HOGY VAN

Az alacsony szénhidráttartalmú ketogén diéták utat jelenthetnek a jobb kardiometabolikus egészséghez. Dr. O'Neill azonban ahelyett, hogy szigorúan, dogmatikusan összpontosítana a zsírégetésre, és kerülne minden olyan ételt, amely minimális szénhidrátot tartalmaz, Dr. O'Neill úgy véli, hogy a fő hangsúlyt a valódi ételek fogyasztására kell helyezni. Orvosként ő is hisz annak fontosságában, hogy ott találkozzon az emberekkel, ahol vannak. A zsírok elkerülésének és a kalóriaszámlálásnak a hagyományos, alacsony zsírtartalmú diétákat jellemző korlátozó paraméterei sok tekintetben hasonlóak a megalkuvást nem ismerő keto fanatikusokhoz, akik démonizálják a szénhidrátbevitelt.

Sok páciensének Dr. O'Neill egyfajta hibrid keto-mediterrán diétát javasolt. „Mindannyian szeretjük az olívaolajat és az avokádót” – mondja. „A teljes kiőrlésű gabonák és a halak egészségesek, ezért inkább ezt a fajta étrendet ajánlom, amely alacsony szénhidráttartalmú és valódi ételeket tartalmaz.”

Ugyanakkor azt is tudja, hogy az egyéni körülmények eltérőek, és a gyakorlati egészségügyi előnyök csak akkor lehetségesek, ha az embereknek világos és elérhető útjuk van az alacsony szénhidráttartalmú étrend sikeres betartásához.

Beszélgetésünk befejezéseként Dr. O'Neill elmesélt egy történetet egy hosszú távú teherautó-sofőrről, aki nem tudott főzni, és csak gyorséttermekben és teherautó-megállókban evett az útvonala mentén; nem éppen olyan helyeket, amelyek tele vannak tápláló, alacsony szénhidráttartalmú, egészséges élelmiszerekkel. E kihívás ellenére a hosszú távú teherautó-sofőr több mint 100 fontot tudott leadni és megtartani azáltal, hogy gondosan választotta az alacsony szénhidráttartalmú ételeket a rendelkezésére álló étkezési helyeken.

Bár egy Big Mac-étel zsemle és sült krumpli nélkül senkinek sem ideális étrend, Dr. O'Neill azt mondja, hogy a táplálkozási szakembereknek és az egészségügyi szakembereknek „ott kell találkozniuk az emberekkel, ahol vannak. Nem kell mindenkinek Keto-t szednie – mondja –, de mindannyiunknak csökkentenünk kell a finomított szénhidrátokat.

Tobias RobertsBSc. Közösségi Kutatási Osztály, The Peet, El Salvador.







Dr. Blair O’Neill és a zsírbombák egészségügyi előnyei

Miért fontosak a zsírbombák?

A zsírbombák olyan tápanyagok, amelyek fontos szerepet játszanak az egészséges táplálkozásban. Dr. Blair O’Neill, dietetikus és táplálkozástudományi szakértő szerint a zsírbombákban található omega-3 és omega-6 zsírsavak különösen fontosak az egészség szempontjából.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a zsírbombáknak?

A zsírbombák, például a lazacban található omega-3 zsírsavak hozzájárulhatnak az egészséges szív- és érrendszer működéséhez, valamint gyulladáscsökkentő hatással rendelkezhetnek. Emellett segíthetnek a jobb koncentráció és memória fenntartásában is.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS