Vércukor tesztek a keto-kompatibilitás érdekében

Tartalom




Vércukor tesztek a keto-kompatibilitás érdekében

Vércukor tesztek a keto-kompatibilitás érdekében

A keto diéta során fontos szerepet játszik a vércukorszint monitorozása. A vércukor tesztek segítenek abban, hogy nyomon követhessük, hogyan reagál a szervezetünk az alacsony szénhidráttartalmú étrendre. Ezek a tesztek fontosak lehetnek annak eldöntésében, hogy valaki mennyire kompatibilis a keto diétával. A megfelelő vércukorszint fenntartása segíthet abban, hogy sikeresen tartsuk a diétát és elkerüljük a potenciális egészségügyi kockázatokat.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

A ketogén diéta egyre népszerűbb, mivel egyre több kutatás mutat rá az anyagcserezavarok előnyeire, és ahogy az emberek megosztják személyes történeteiket a diéta sikeréről. Tehát azok számára, akik diétát tartanak, az állandó ketózisban maradás általában prioritás, és sokak számára ez számos mérőszám, például a ketonszint és a vércukorszint gondos monitorozását jelenti. Ez logikus, mivel a vércukorszint előrejelzi az anyagcserezavarokat és a szív- és érrendszeri betegségeket [1–3]és tekintettel arra, hogy a ketonszintek fordítottan arányosak a vércukorszinttel [4]. Egyszerűen fogalmazva, minél kevesebb cukrot használnak fel energiára, annál nagyobb a hajlam a ketonok termelésére és felhasználására, és annál nagyobb a ketózis állapota.

Természetesen sok különböző módszer létezik ezeknek a markereknek a mérésére, amelyek közül néhány sokkal megbízhatóbb, mint mások, amelyeket egy másik bejegyzésben tárgyalunk. Míg ezeknek a markereknek a mérése fontos, ha megfelelő okokból történik, bizonyos időpontokban rossz okokból, rossz időpontokban történő mérésük nagyon félrevezető lehet.

Például sok ketogén diétát folytató személy óvatos az általa fogyasztott élelmiszerekkel, valamint azzal kapcsolatban, hogy az hogyan befolyásolja ezeket az intézkedéseket, valamint a ketózis állapotára való hajlamukat. Ezért dönthetnek úgy, hogy megmérik a vércukorszintet és a ketonszintet egy élelmiszer elfogyasztása után, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az étel kompatibilis-e velük és az étrendjükkel.

Ezt a megközelítést széles körben szorgalmazzák egyes keto-szervezetek/vállalatok, mert elméletileg logikusnak tűnik.

Keto-Mojo írja,

Bár azt javasoltuk, hogy ne végezzen tesztet evés után, egy ok van, amiért érdemes lehet: ha közvetlenül étkezés vagy bizonyos étel előtt, majd 60 perccel és 3 órával utána teszteli, nagyszerű módja annak, hogy megtudja, hogyan működik a szervezete. reagál az Ön által elfogyasztott különféle ételekre, harapnivalókra és italokra. A haladó felhasználók további teszteket kívánhatnak hozzáadni 30 perc és 2 óra elteltével.

Az ételérzékenység tesztelésekor vegye figyelembe, hogy a glükózcsíkok jobban jelzik az ételreakciókat, mivel a glükóz gyorsabban ingadozik, mint a ketonok. Például a glükóz egy órával evés után éri el a csúcsát, míg a ketonok sokkal tovább termelődnek.

A KetoLogic a következőket írja egy cikkében mérvadónak minősítik,

Miért kell ellenőriznem a vércukorszintet?

Személyre szabott táplálkozási információk

Túl sok szénhidrát lenne, ha a szervezete ketózisban kezelné, ha céklát adna a vacsorához? Mi a helyzet a sütőtökkel, a bogyókkal, vagy azzal a néhány négyzet étcsokoládéval? Mi a helyzet, ha közvetlenül egy kemény edzés után fogyasztod el ezeket a magasabb szénhidráttartalmú ételeket? És valóban meddig tudod tolni a napi szénhidráthatárodat?

Mindezekre a kérdésekre választ kaphat, ha megméri vércukorszintjét.”

Vércukorvizsgálatok a ketotermékekkel való kompatibilitás mérésére

Sajnos ez több okból is félrevezető lehet. Bár fontos megmérni a vércukorszintet, és ügyelni kell arra is, hogy milyen ételeket vesz fel az étrendjébe, és hogy ezek negatív hatással vannak-e rád, étkezés utáni (étkezés utáni) vércukorszint segítségével mérjük az élelmiszer kompatibilitását. a ketogén diétát tartalmazó termék félrevezető.

Ennek az az oka, hogy az étkezés utáni glükóz nagymértékben változhat, szemben néhány robusztusabb mérőszámmal, mint például az átlagos glikémia, az átlagos HbA1c és a HOMA-IR. [5]és bár a vércukorszint fordított arányban áll a ketonszintekkel, kevés vagy semmi bizonyíték arra utal, hogy az étkezés utáni vércukorszint jelentős kiugrása veszélyeztetné a ketózisban maradás képességét.

Bár ma már bőven van bizonyíték arra, hogy a nagy kiugrások az oxidatív stresszel és a negatív egészségügyi következményekkel járnak [6–14]még az Amerikai Diabetikus Szövetség sem javasolja az étkezés utáni vércukorszint mérését, kivéve, ha a prediabéteszes egyén magas HbA1c-vel rendelkezik. [15,16]. Ezt az intézkedést befolyásolja a posztprandiális időszakban előforduló összetett eseménysor, amely megnehezíti a megbízható markerként való használatát, amiről már vitatott. Más tényezők is könnyen befolyásolhatják, például az aktivitási szintek, így ha ezeket nem tartják viszonylag állandónak az egyén változó élelmiszerei miatt, nehéz megmondani, hogy egy adott élelmiszer milyen hatással volt az étkezés utáni glükózszintre.

Bár az étkezés utáni glükóz gyorsabban méri az anyagcsere változásait (amint azt fentebb Keto Mojo is megjegyezte), ez egyszerűen nem olyan mérőszám, amely meghatározza a ketózis állapotát, szemben a tényleges ketonszintekkel, azonban az utóbbi intézkedéseknek több időre van szükségük a pontos méréshez. változásokat tükrözik [4].

Ezenkívül a posztprandiális glükózról szóló irodalom nagy része cukorbetegeken és prediabéteszes betegeken végzett vizsgálatokból származik, és kevesebb tanulmány készült olyan egyénekkel, akik hosszú ideig ketogén diétát folytattak, ami problémát jelenthet, mivel egyes egyéneknek a a glükóz metabolizáló képessége kissé károsodhat, ha ketózisban vannak [17].

Ahelyett, hogy egyszerűen elvégezne egy étkezés utáni vércukorszint-tesztet egy élelmiszer elfogyasztása után, jobb lehet, ha először meghatározza a vércukorszintek átlagát több napon át, egy adott időpontban vagy egy bizonyos tevékenység után. . Ezután csak az élelmiszerterméket kell variálni, miközben minden tényezőt állandónak tartunk, és mérjük ezeket a számokat több napon keresztül, és átlagoljuk ezeket, és nézzük meg, hogy a számok lényegesen eltérnek-e. Ezen túlmenően ezeket az intézkedéseket ki kell egészíteni ketonos vérméréssel, amely betekintést nyújt a ketózis aktuális állapotába.

Hivatkozások

  • Livesey G, Taylor R, Hulshof T, Howlett J. Glikémiás válasz és egészség – szisztematikus áttekintés és metaanalízis: az adatbázis, a tanulmány jellemzői és a makrotápanyag-bevitel. Am J Clin Nutr. 2008;87: 223S-236S. doi:10/gg3dwt
  • Livesey G, Taylor R, Hulshof T, Howlett J. Glikémiás válasz és egészség – szisztematikus áttekintés és metaanalízis: kapcsolatok az étrendi glikémiás tulajdonságok és az egészségügyi eredmények között. Am J Clin Nutr. 2008;87: 258S-268S. doi:10/gg3dwv
  • Blaak EE, Antoine JM, Benton D, Björck I, Bozzetto L, Brouns F és mások. A posztprandiális glikémia hatása az egészségre és a betegségek megelőzésére. Obes Rev. 2012;13: 923–984. doi:10/f22gtv
  • Coelho M, Oliveira T, Fernandes R. A zsírszövet biokémiája: endokrin szerv. Arch Med Sci AMS. 2013;9: 191–200. doi:10/3cz
  • Borg R, Kuenen JC, Carstensen B, Zheng H, Nathan DM, Heine RJ és társai. A HbA1c és az átlagos vércukorszint erősebb összefüggést mutat a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőivel, mint az étkezés utáni glikémia vagy a glükóz variabilitása cukorbetegeknél: az A1C-eredetű átlagos glükóz (ADAG) tanulmány. Diabetologia. 2011;54: 69–72. doi:10/bhzk27
  • Kempf K, Rose B, Herder C, Kleophas U, Martin S, Kolb H. Inflammation in metabolic szindróma és 2-es típusú cukorbetegség: Impact of dietary glucose. Ann NY Acad Sci. 2006;1084: 30–48. doi:10/dcq2z4
  • Kempf K, Rose B, Herder C, Haastert B, Fusbahn-Laufenburg A, Reifferscheid A és mások. A metabolikus szindróma érzékenyíti a leukocitákat a glükóz által kiváltott immungénexpresszióra. J Mol Med Berl Ger. 2007;85: 389–396. doi:10/chkn4c
  • Dandona P, Mohanty P, Ghanim H, Aljada A, Browne R, Hamouda W és mások. Az étrend-korlátozás és a testsúlycsökkenés elnyomó hatása elhízottakban a leukociták által reaktív oxigénfajták előállítására, a lipidperoxidációra és a fehérje karbonilációra. J Clin Endocrinol Metab. 2001;86: 355–362. doi:10.1210/jcem.86.1.7150
  • Mohanty P, Hamouda W, Garg R, Aljada A, Ghanim H, Dandona P. A glükóz kihívás stimulálja a reaktív oxigénfajták (ROS) generálását leukociták által. J Clin Endocrinol Metab. 2000;85: 2970–2973. doi:10.1210/jcem.85.8.6854
  • Dickinson S, Hancock DP, Petocz P, Ceriello A, Brand-Miller J. A magas glikémiás indexű szénhidrát növeli a nukleáris faktor-kappaB aktivációt fiatal, sovány egészséges alanyok mononukleáris sejtjeiben. Am J Clin Nutr. 2008;87: 1188–1193. doi:10.1093/ajcn/87.5.1188
  • Ceriello A, Bortolotti N, Motz E, Pieri C, Marra M, Tonutti L és mások. Étkezés által kiváltott oxidatív stressz és alacsony sűrűségű lipoprotein oxidáció cukorbetegségben: a hiperglikémia lehetséges szerepe. Anyagcsere. 1999;48: 1503–1508. doi:10/fcnnr3
  • Ceriello A, Quagliaro L, Piconi L, Assaloni R, Da Ros R, Maier A és mások. A posztprandiális hipertrigliceridémia és hiperglikémia hatása a keringő adhéziós molekulákra és az oxidatív stressz kialakulására, valamint a szimvasztatin kezelés lehetséges szerepe. Cukorbetegség. 2004; 53: 701–710. doi:10/c7js9x
  • Ceriello A. Posztprandiális hiperglikémia és cukorbetegség szövődményei: ideje kezelni? Cukorbetegség. 2005;54: 1–7. doi:10/c62t67
  • Schindhelm RK, Alssema M, Scheffer PG, Diamant M, Dekker JM, Barto R és munkatársai. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nőknél megnövekszik az éhezés és az étkezés utáni glioxidatív és lipoxidatív stressz. Cukorbetegség ellátása. 2007;30: 1789–1794. doi:10/fxddfb
  • Egyesület AD. 2. A cukorbetegség osztályozása és diagnosztizálása: A cukorbetegség orvosi ellátásának standardjai – 2018. Cukorbetegség ellátása. 2018;41: S13–S27. doi:10/gg3c9f
  • Egyesület AD. 6. Glikémiás célok: A cukorbetegség orvosi ellátásának standardjai – 2018. Cukorbetegség ellátása. 2018;41: S55–S64. doi:10/gg3fz3
  • Kinzig KP, Honors MA, Hargrave SL. Az inzulinérzékenységet és a glükóztoleranciát megváltoztatja a ketogén étrend betartása. Endokrinológia. 2010;151: 3105–3114. doi:10.1210/en.2010-0175

Hozzászólások

Hozzászólások




Vércukor tesztek a keto-kompatibilitás érdekében

Gyakran Ismételt Kérdések

Mikor kell végrehajtani a vércukor teszteket a keto-diéta során?

Az ideális időpont a vércukor teszt elvégzésére reggel, éhgyomorra, mielőtt bármilyen ételt vagy italt fogyasztanál.

Milyen eredményekre kell figyelnem a keto-kompatibilitás szempontjából?

A keto-diéta esetén fontos figyelni a vér glükózszintjére, valamint az esetleges ketontestek jelenlétére. Az optimális keto-kompatibilis tartományban a vér glükózszintje alacsony, míg a keton testek jelenléte a ketózis állapotát jelezheti.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS

Figyelem, kedvezmények a KetoMix termékekre és csomagokrabővebben