A ketogén diéta ellenjavallatai

Tartalom




A ketogén diéta ellenjavallatai

Ketogén diéta ellenjavallatai

A ketogén diéta egy alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú étrend, amelyet főként a súlycsökkentés és az egészség javítása érdekében alkalmaznak. Azonban vannak olyan esetek, amikor nem javasolt a ketogén diéta követése. Ezek közé tartozhatnak az alábbiak:

  • Cukorbetegség: A ketogén diéta diszkrét vércukorszint-ingadozásokat okozhat, ami a diabetes mellitusban szenvedő emberek számára problémát jelenthet.
  • Vesebetegségek: A magas fehérjetartalmú ketogén étrend terhelést jelenthet a vesék számára, ami különösen káros lehet vesebetegségben szenvedő személyek számára.
  • Szoptatás: A ketogén diéta megváltoztathatja az anyatej zsírtartalmát, és ezáltal káros hatással lehet a csecsemő fejlődésére.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Bármilyen diéta sikeres megtartásához türelem, elszántság és fegyelem kell, ami az egyik oka A diéták 95 százaléka sikertelen. Az étkezési szokásaink megváltoztatása nem olyan egyszerű, mint a heti bevásárlólistánk megváltoztatása, hanem alapvető életmódváltást igényel. Az egészségesebb táplálkozás és az általános jólét iránti elkötelezettség hiánya az egyik oka annak, hogy szinte minden ember hajlamos visszanyerni az elvesztett súlyt 1-5 éven belül egy bizonyos diétás program kezdete után. A Keto-diéta konkrét esetében a legtöbb háztartási étkezés középpontjában álló szénhidrátok egészséges zsírokkal és korlátozott mennyiségű fehérjével való helyettesítése alapvető változást jelent étkezésünkben. Sok Keto Diéta híve számára azonban az étkezési szokások drámai változásával kapcsolatos egészségügyi előnyök megérik a küzdelmet.

Ahhoz, hogy minden diéta sikeres legyen, elengedhetetlen annak mélyreható megértése, hogy a táplálkozási változás hogyan hat a szervezetére és az anyagcserére. A Mayo Clinic által kiadott Dietary Guidelines for Americans (Étrendi irányelvek amerikaiak számára) azt javasolja, hogy a szénhidrátokat pótolják A teljes napi kalóriabevitel 45-65 százaléka. Átlagosan napi 2000 kalóriához az átlagos amerikai valószínűleg 225-325 gramm szénhidrátot fogyaszt naponta, bár az egészségtelen táplálkozási szokások valószínűleg azt jelentik, hogy sokan ennél sokkal több szénhidrátot fogyasztanak. A keto diéta azonban napi 35 grammban (25 gramm nettó szénhidrátban) határozza meg a szénhidrát felső határát, és gyakran arra ösztönzi az embereket, hogy még inkább korlátozzák ezt a számot, hogy gyorsabban kerülhessenek ketózisba.

Noha az alacsony szénhidráttartalmú diéták számos fontos egészségügyi előnnyel járnak, amelyeket alább megvizsgálunk, a szénhidrátfogyasztás drámai csökkenése (és az egészséges zsírok ezt követő növekedése) minden bizonnyal hatással lehet testünk működésére. Az alábbiakban egy teljes útmutatót kínálunk a ketogén diéta indikációiról és ellenjavallatairól, hogy segítsünk az embereknek abban, hogy jobban megértsék a keto diéta működését és azt, hogy biztonságos alternatíva-e az Ön számára.

A keto diéta javallatai

A ketogén diétát eredetileg gyógyszerrezisztens epilepsziában szenvedő gyermekek alternatív terápiájaként fejlesztették ki. A Keto-t több évtizede használják sikeres, terápiás étrendként az ilyen neurológiai betegségben szenvedők számára. Klinikai összefüggésben a szénhidrátok és fehérjék szigorú korlátozására összpontosító táplálkozási irányzat az egészséges zsírok javára annak érdekében, hogy az anyagcserét ketózis állapotba hozza, kézzelfogható előnyökkel jár néhány egyéb egészségügyi állapot kezelésében is. A gyermekkori epilepszia mellett a keto diétát gyakran még a vényköteles gyógyszeres kezelés előtt is felírják. egészségügyi feltételeket követve:

• Dravet-szindróma
• Infantilis görcsök
• Myoclonus-asztatikus epilepszia
• Tuberosus sclerosis komplex

Ezenkívül a Keto-diéta számos anyagcsere-betegség, köztük a piruvát-dehidrogenáz (E1) hiánya és a glükóz transzporter 1 hiányszindróma esetén is hatékony első vonalbeli kezelésnek bizonyult. Mindkét metabolikus szindróma megakadályozza, hogy a szervezet a szénhidrátokat hatékony energiaforrásként használja fel. Ha a testet ketózisba hozzuk a szénhidrátbevitel szigorú korlátozásával, az ilyen állapotú emberek egészségesebb életet élhetnek, ha a ketontesteket használják elsődleges energiaforrásként.

Orvosilag felírt táplálkozási programként a Keto Diéta az autizmus, a depresszió, a krónikus migrén, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és az amiotrófiás laterális szklerózis kezelésében is előnyökkel járhat, bár további kutatásokra van szükség.

Az utóbbi években azonban a Keto-diéta gyorsan túlnőtt az egészségügyi intézmények falain, és ma több ezer ember alkalmazza, akik nem szenvednek epilepsziától vagy ritka, veleszületett anyagcserezavaroktól. Valójában 2018-ban a Keto-diéta volt a legtöbbet „Google-ba keresett” étrendi trend. A Keto-t meghatározó alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú fogyasztásról több mint 30 tanulmány kimutatta, hogy hatékony módja a fogyásnak és az általános egészségi állapot javításának. Tehát pontosan kinek van haszna a Keto diéta szigorú szabványainak és ajánlásainak elfogadásából?

Fogyni vágyó emberek: Az elhízás aránya az Egyesült Államokban nemrég átlépte a 40 százalékot először. Az elhízás számos krónikus betegség, köztük a szívbetegség és a cukorbetegség egyik vezető kockázati tényezője. A keto diéta nemcsak bevált fogyókúrás stratégia, hanem az is több tanulmány is kimutatta hogy hatékonyabb legyen, mint az orvosok és táplálkozási szakértők által gyakran ajánlott zsírszegény diéták. Valójában egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a keto diétát követő emberek több mint kétszeres súlyt tudtak leadni mint a korlátozott kalóriatartalmú és alacsony zsírtartalmú étrendet követők. További előnyként ez a tanulmány megállapította, hogy a keto diétát követő emberek egészséges triglicerid- és HDL-koleszterinszintjüket is javították. Azok számára, akik fogyni szeretnének, de vágyakozással és éhséggel küszködnek, a keto diéta gyakran jobb választás, mivel képes „megengedni” az egészséges zsírokat, amelyek jót tesznek az éhségérzet és a sóvárgás csökkentésében. Lásd: A klinikai bizonyítékok a Ketogén diéta és fogyás.

Cukorbetegségben vagy prediabéteszben szenvedők: A túlzott zsír a szervezetben szorosan összefügg a 2-es típusú cukorbetegséggel, amelyet összesen halálokként említettek. 270 702 tanúsítvány 2017-ben. A ketózis metabolikus állapotába kerülve a szervezet zsírt éget üzemanyagként, szénhidrát formájában lévő glükóz helyett. Ez viszont segíthet az embereknek a felesleges zsír elvesztésében, és csökkentheti a cukorbetegséggel és a cukorbetegség előtti állapottal kapcsolatos kockázatokat. Egy nemrégiben végzett tanulmány megállapította, hogy a keto diéta szigorú betartása javíthatja az inzulinérzékenységet akár 75 százalékkal. Továbbá, egy másik tanulmány 21, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő ember részvételével azt találta, hogy a betegek egyharmada képes volt abbahagyni az összes cukorbetegség elleni gyógyszer használatát, miután sikeresen átállt a keto diétára. Világszerte cukorbetegségben és prediabéteszben szenvedő emberek milliói számára a Keto-diéta kézzelfogható előnyökkel járhat az inzulinérzékenység fokozása és zsírvesztés révén.

Emberek, akik nagyobb energiára és kognitív funkciókra vágynak: Azok az emberek, akik elkötelezettek a ketózisban maradás mellett, megnövekedett energiaszintről, mentális tisztaságról és javított agyműködés. A szénhidrát csökkentése az étrendből gyorsan szabályozhatja és stabilizálja a vércukorszintet, ami fontos a kognitív működéshez. A Keto-diéta tehát azoknak is ajánlott, akik a magas szénhidráttartalmú diétákkal járó fizikai és szellemi lustaságtól szenvednek.


Lehetséges lehetőségek más betegségekre
:
Bár további kutatásokra van szükség, a Keto diéta is képes lehet rá lassú daganatnövekedés bizonyos típusú rákbetegségekben szenvedőknél. Az is lehet lassítja az Alzheimer-kór progressziójátsőt még segítség a helyreállításban traumás agysérülések után.

A keto diéta ellenjavallatai

Bár a keto diéta néhány megrögzött híve teljes szívvel vallja, hogy a ketózisba lépés az egyetlen út az egészséges táplálkozás és életmód felé, a keto diéta nem mindenkinek való. Míg az egészségtelen szénhidrátok finomított gabonából és cukorból való csökkentése egyszerű táplálkozási tanács, amelyet mindenkinek be kell tartania, fontos orvosi okok és bizonyos életmódbeli problémák is előfordulhatnak, amelyek miatt a keto diéta nem mindenki számára ideális táplálkozási program. Mindezek ellenére a keto diétát a következő embercsoportok nem követhetik:

Emberek, akik nem képesek metabolizálni a zsírsavakat: Vannak emberek, akiknek olyan veleszületett egészségi állapota van, amely nem teszi lehetővé szervezetükben a zsírsavak megfelelő metabolizálását. Ezen állapotok vagy rendellenességek némelyike ​​közé tartozik a piruvát-karboxiláz-hiány, a porfíria és más zsíranyagcsere-zavarok. Nyilvánvaló, hogy ha a szervezet nem tudja felhasználni a zsírsavakat ketonok előállítására, amelyek energiaforrásként elégethetők, akkor a keto diéta nem neked való. Ha ezen rendellenességek valamelyikével megpróbálja követni a keto diétát, szervezete fehérjét fogyaszthat energiaként, és ez a ketoacidózis veszélyes állapotához vezethet. Szerencsére a zsíranyagcsere-zavarok viszonylag ritkák, csak kb 200 000 ember szenved az Egyesült Államokban a porfíria bármely formájától. Míg a szénhidrátoknak kell az elsődleges tüzelőanyagnak lenniük az ilyen betegségekben szenvedők számára, az egészséges szénhidrátforrásokra, például a teljes kiőrlésű gabonákra, valamint a gyümölcsökre és zöldségekre való összpontosítás javíthatja táplálkozását.

Egyéb ritka anyagcsere-betegségben szenvedők: Egyéb ritka metabolikus állapotok, amelyek ellenjavallt a Keto diéta, a következők:

• Karnitin-hiány (elsődleges)
• Karnitin palmitoiltranszferáz (CPT) I vagy II hiány
• Karnitin transzlokáz hiány
• Béta-oxidációs hibák
• Mitokondriális 3-hidroxi-3-metilglutaril-CoA szintáz (mHMGS) hiány
• Közepes láncú acil-dehidrogenáz-hiány (MCAD)
• Hosszú láncú acil-dehidrogenáz-hiány (LCAD)
• Rövid láncú acil-dehidrogenáz-hiány (SCAD)
• Hosszú láncú 3-hidroxiacil-CoA hiány
• Közepes láncú 3-hidroxiacil-CoA hiány

Más egészségi állapotú emberek: Vannak más súlyos egészségügyi állapotok is, amelyeket súlyosbíthat a keto diéta követése. Ezek a feltételek a következők:

• Hasnyálmirigy-gyulladás
• Aktív epehólyag-betegség
• Károsodott májműködés
• Általánosságban rossz táplálkozási állapot
• Olyan személyek, akik gyomor-bypass műtéten estek át
• Hasi daganat a kórelőzményében
• Veseelégtelenség anamnézisében

Terhes vagy szoptató nők: Végül A szigorú keto diéta terhesség alatt általában nem ajánlott nőknek. Sok gyümölcs és zöldség magas szénhidrát- és cukortartalmú, amelyeket a Keto diéta során kerülni kell. Ezek a gyümölcsök és zöldségek azonban számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint például a vas és a folsav, amelyek segíthetik a növekvő magzat táplálását. Míg a prenatális vitaminok kínálják ezeket a vitamin- és ásványianyag-kiegészítőket, az is fontos, hogy a lehető legtöbb tápanyaghoz jusson a növekvő babához egy változatos, teljes értékű étrenden keresztül, amely sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz.

Hozzászólások

Hozzászólások




A ketogén diéta ellenjavallatai

Általános információk

A ketogén diéta olyan speciális étrend, amely alacsony szénhidráttartalmú és magas zsírtartalmú ételekből áll. Fontos azonban figyelembe venni, hogy ez a diéta nem megfelelő mindenki számára. Íme néhány ellenjavallat, amikor a ketogén diéta nem ajánlott.

Cukorbetegség

A ketogén diéta nem megfelelő cukorbetegség esetén, mivel az alacsony szénhidráttartalmú étrend drasztikusan csökkentheti a vércukorszintet, ami problémákat okozhat a diabéteszes szövődmények szempontjából.

Vesebetegségek

A ketogén diéta magas fehérje- és zsírtartalma terhelő lehet a vese egészségére. Ezért vesekárosodás vagy vesebetegség esetén érdemes konzultálni egy szakemberrel a diéta alkalmazásáról.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS

Figyelem, kedvezmények a KetoMix termékekre és csomagokrabővebben