Mániás depressziós bipoláris zavar és a ketogén diéta

Tartalom






Mániás depressziós bipoláris zavar és a ketogén diéta

Mániás depressziós bipoláris zavar és a ketogén diéta

A maniás depressziós bipoláris zavar olyan mentális betegség, amelyet súlyos hangulati ingadozások, energiaszint-változások és gondolkodási problémák jellemznek. Egyes kutatások azt mutatják, hogy a ketogén diéta segíthet enyhíteni a bipoláris tüneteket és javítani az érintettek életminőségét. A ketogén diéta olyan alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú étrend, amely elősegíti az agyban a ketontestek képződését, ami segíthet stabilizálni a hangulatot és csökkenteni a bipoláris tüneteket.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Először az 1920-as években használták, a ketogén diéta A nem kezelhető epilepszia kezelésében nyújtott hatékonysága miatt bizonyították, és klinikailag leginkább erről a szerepéről ismert. A hatékonysága mögött meghúzódó mechanizmusok még ma is összetettek és nem teljesen ismertek. Ez azonban valószínűleg magában foglalja a sejtes jelátviteli útvonalak metabolikus adaptációját, a neuronok ingerlékenységének csökkenését és a neuroprotektiót. Így lehetséges, hogy a ketogén diéta hatékony kezelésnek bizonyulhat más neurológiai betegségek, pl. GLUT1 hiány, epilepszia, Amiotróf laterális szklerózis (ALS)és mániás depressziós bipoláris zavar. Míg a fent említett neurológiai betegségek kórélettani szempontból kevés közös vonást mutatnak, mindegyikük rendellenességeket mutat a sejtenergia-anyagcserében. És a megváltozott agyi energia-anyagcsere a mitokondriális működés megváltozására utal. Sajnos az epilepszián kívüli neurológiai rendellenességek kezelésének hatékonysága továbbra is csak spekulatív jellegű. Mindazonáltal érdemes feltárni a ketogén diéta terápiás hatásait más neurológiai rendellenességekre, például a mániás depressziós bipoláris zavarra.

A mániás depressziós bipoláris zavarról

A „mániás depresszió” kifejezés az ókori Görögországban gyökerezik, ahol a kifejezést már az első században használták a gyakran „bipoláris zavarnak” nevezett mentális betegség tüneteinek leírására. A görögök úgy vélték, hogy a mentális betegségek egyensúlyhiányt okoznakhumorok” ami onnan ered, amikor a véráramlástól hevített melankólia ennek ellentéte, a mánia lett. A mániás-depressziós (bipoláris vagy bifázisos) pszichózis egy olyan rendellenesség, amelyben az egyén egy mániás állapot – amelyet általános eufória, eszmefuttatás és hiperaktivitás jellemez – és egy depressziós állapot között, amelyet depressziós hangulat jellemez, és csökkent. aktivitás és kognitív funkció. A rendellenesség kutatói erre a ciklusra hivatkoztak, és az agyi aktivitást „lassú rohamként” figyelték meg [1].”

Etiológiai szempontból érdekesek lehetnek a bipoláris zavar vagy a mániás-depressziós betegség jelenleg elfogadott gyógyszerészeti beavatkozásai. Ezek vagy antiepileptikumok (pl valproát, karbamazepin, lamotrigin) vagy görcsoldó potenciállal rendelkezik (lítium). Más szavakkal, úgy tűnik, hogy az epilepsziás görcsoldó hatás a hangulat stabilizálásával is összefügg a bipoláris zavarban vagy mániás-depressziós betegségben szenvedőknél. [2].

A hangulat stabilizálásával kapcsolatos zavarok is elektrolit anyagcsere. Az intracelluláris nátrium felhalmozódását a mániával és a depresszióval is összefüggésbe hozták [3, 4.] A legtöbb núgy tűnik, hogy a hatásos hangulatstabilizáló gyógyszerek egyik közös jellemzője az, hogy képesek gátolni a nátrium bejutását és felhalmozódását. [5].

Mániás depressziós bipoláris zavar és ketogén diéta

Mivel azonban a ketogén étrend hatékonyan indukál enyhe acidózist és extracelluláris hidrogénionokat, mechanikailag várhatóan csökkenti a nátrium intracelluláris koncentrációját. A tanulmányok kimutatták, hogy a hidrogénionok extracelluláris koncentrációjának növelése csökkenti a neuronok ingerlékenységét és a neurotranszmitterek aktivitását. [6]. Ezenkívül a ketogén diétából származó agyi energiatartalékok növekedése megnövelheti az ionpumpákat, ami a membránpotenciál megváltozásához, valamint a gátló neurotranszmitterek termelésének megnövekedett kapacitásához, ahogy a ketogén diéta teszi az epilepszia esetében. Emiatt a ketogén diéta elméletileg hasznos lehet a mániás depressziós rendellenességben, de még több információra van szükség az ilyen kezelés hatékonyságának meghatározásához.


Referenciák:

1. El-Mallakh, RS (1983). A mániás depresszió Na, K-ATPáz hipotézise. I. Általános szempontok. Orvosi hipotézisek, 12(3), 253–268. doi:10.1016/0306-9877(83)90042-7

2. El-Mallakh RS, Huff MO. Hangulatstabilizátorok és ionszabályozás. Harv Rev Psychiatr 2001 ;9:23-32.

3. Naylor, GJ, McNamee, HB és Moody, JP (1971): Változások az eritrociták nátriumában és káliumában a depressziós betegségből való felépülés során. The British Journal of Psychiatry, 118(543), 219–223. doi:10.1192/bjp.118.543.219

4. Hochman, E., Weizman,. A, Valevski, A., Fischel, T., Krivoy A. (2014) A bipoláris epizódok és a folyadék és elektrolit homeosztázis közötti kapcsolat: retrospektív longitudinális vizsgálat. Bipoláris zavar. 2014. december;16(8):781-9. doi: 10.1111/bdi.12248.

5. Coppen A. Shaw OM, Malleson A, Costain R. Ásványi anyagcsere mániában. Br Med J 1966:1:71-75.

6. Balestrino, M. és Somjen, GG (1988). A szén-dioxid koncentrációja, az intersticiális pH és a szinaptikus transzmisszió a patkány hippokampuszában. The Journal of Physiology, 396(1), 247–266. doi:10.1113/jphysiol.1988.sp016961

Hozzászólások

Hozzászólások




Mániás depressziós bipoláris zavar és a ketogén diéta

Gyakran Ismételt Kérdések (FAQs)

Mániás depressziós bipoláris zavar és a ketogén diéta

Ez a szakasz röviden bemutatja a kérdéseket és válaszokat a mániás depressziós bipoláris zavar és a ketogén diéta kapcsolatával kapcsolatban.

Mit jelent a mániás depressziós bipoláris zavar?

A mániás depressziós bipoláris zavar egy olyan hangulati rendellenesség, amelyre a hangulat ingadozása jellemző, beleértve a magas energia szintű, „mániás” állapotokat és a mély depressziót is.

Milyen kapcsolat van a ketogén diétával és a bipolaritással?

A kutatások azt mutatják, hogy a ketogén diéta segíthet a hangulati rendellenességek, például a bipoláris zavar tüneteinek enyhítésében. A ketogén diéta alacsony szénhidráttartalmú és magas zsírtartalmú étrend, amelynek számos pozitív hatása lehet az agyra és a hangulatra.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS

Mikroszálas gyapjú plédekKedvezmény