Segíthet a keto diéta az ALS-ben?

Tartalom




Segíthet a keto diéta az ALS-ben?

Segíthet a keto diéta az ALS-ben?

A keto diéta olyan speciális étrend, amely alacsony szénhidráttartalmú és magas zsírtartalmú ételekből áll. Egyes kutatások arra utalnak, hogy a keto diéta segíthet az ALS (amyotrófiás laterálszklerózis) betegek számára. Az ALS egy progresszív idegrendszeri betegség, amely gyengeséget és izomrándulást okozhat.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Először az 1920-as években használták, a ketogén diéta legismertebb a nehezen kezelhető betegségek kezelésében kifejtett hatékonyságáról epilepszia és klinikailag leginkább erről a szerepéről ismert. Sajnos a ketogén diéta mechanizmusai összetettek és még nem teljesen ismertek. Bár valószínűleg magában foglalja a sejtes jelátviteli útvonalak metabolikus adaptációját, a csökkent idegi ingerlékenységet és a neuroprotekciót. Így valószínű, hogy a ketogén diéta hatékony kezelésnek bizonyulhat még neurológiai betegségek esetén is, beleértve Amiotróf laterális szklerózis (ALS).

Jelenleg tA ketogén diétának az epilepszián kívüli neurológiai rendellenességekre gyakorolt ​​terápiás hatásainak feltárása a legjobb esetben is embrionális. Így az epilepszián kívüli egyéb betegségek kezelésében való hatékonyságuk továbbra is spekulatív. Ennek ellenére megvitatjuk a keto diéta lehetséges alkalmazásait az ALS kezelésére.

Amiotróf laterális szklerózis (ALS) tünetei

Míg a neurológiai betegségek, mint pl Epilepszia, GLUT1 hiány, Mániás depressziós bipoláris zavar, és az ALS-nek kórélettanilag kevés a közös vonása, mindegyikük rendellenességeket mutat a sejtenergia-anyagcserében. És a megváltozott agyi energia-anyagcsere a mitokondriális működés megváltozására utal. Az amiotrófiás laterális szklerózis (ALS) az agykéreg motoros neuronjainak és a gerincvelő elülső szarvának degenerációja következtében fellépő gyorsan progresszív betegség, amely általánosan halálos kimenetelű. Sokak életét követelte, köztük fizikusokat is Stephen Hawkingnehézsúlyú ökölvívó bajnok Ezzard Mack Charlesés a baseball-legenda Lou Gehrig akiről a köznyelvben elnevezték a betegséget.

A legtöbb ALS-ben szenvedő betegnél olyan tünetek jelentkeznek, mint a görcsök, gyengeség és a kéz vagy a láb izomsorvadása. Később a gyengeség az alkarra, a vállakra és az alsó végtagokra terjed. Hamarosan követik a bámulatok, a görcsösség, a hiperaktív mélyínreflexek, az extensor talpi reflexek, az ügyetlenség, a merevség, a fogyás, a fáradtság, valamint az arckifejezés és a nyelvmozgások szabályozásának nehézségei. Egyéb tünetek közé tartozik a rekedtség, a dysphagia és a beszédzavar. Aztán, ahogy a nyelés nehezebbé válik, a betegek gyakran megfulladnak a folyadéktól.

Végső soron a halált leggyakrabban a légzőizmok elégtelensége okozza. Az ALS-ben szenvedő betegek 50%-a a kezdettől számított három éven belül meghal, 20%-uk öt évig él, és 10%-uk 10 éves túlélési arányt fog elérni. A 30 évnél hosszabb túlélés rendkívül ritka [1]. Stephen Hawking 55 évig élt ALS-szel.

Más szavakkal, az ALS egy pusztító degeneratív betegség, amelynek nincs ismert gyógymódja, és kevés kezelési lehetőség létezik. Az ALS-kezelések közé tartoznak a glutamát blokkolók, mint pl Riluzol, és izomlazítókat adnak a fájdalom és a kellemetlen érzés csökkentésére. Az epilepsziához hasonlóan az ALS hátterében álló pontos kóros mechanizmusok nem teljesen ismertek. De ami ismert, az az, hogy mechanikailag az ALS valószínűleg oxidatív károsodást, glutamát excitotoxicitást, gyulladást és mitokondriális membrán diszfunkciót okoz az idegsejtekben. [2,3,4].

ALS és a ketogén diéta

A betegségben szenvedő egyéneknek mutációja van a réz/cink szuperoxid-diszmutázt (SOD1) kódoló génben. [1]. Tehát amikor létrehozták az ALS transzgénikus egérmodelljét, amelyben az SOD 1-G93A gén túlzottan expresszálódott, az progresszív izomgyengeséghez és légzési elégtelenségből adódó halálhoz vezetett, hasonlóan ahhoz, ami az ALS-ben szenvedő embereknél előfordul. A mutáns SOD 1-G93A mutáns egereken végzett vizsgálatok sok irányt adtak a jövőbeni ALS-vizsgálatokhoz és a kezeléshez.

Például egy tanulmányban az SOD 1-G93A mutáns egereket ketogén diétát kaptak, és azt találták, hogy szignifikánsan magasabb volt a motoros neuronok száma – és megőrizték a motoros funkciójukat – a kontroll egerekhez képest. [5]. A szerzők azt is megállapították, hogy a mutáns egerek károsodott elektrontranszport lánc funkciót mutattak.

A ketontest β-hidroxi-butirát beadása azonban helyreállította azokban a neuronokban az aktivitást, ahol az elektrontranszport lánc funkciója már csökkent, vagy farmakológiailag blokkolva volt. [5]. Bár ezek az eredmények valóban lenyűgözőek, ez a tanulmány nem utalt a mutáns egerek élettartamának növekedésére. A tanulmányok azonban azt találták, hogy az ALS egérmodellben a mutáns egerek ketogén étrend-változattal, az úgynevezett Deanna protokoll (DP) késleltetett betegség progressziót mutatott, meghosszabbította a várható élettartamot és jobb motoros funkciót mutatott a kontrollokhoz képest [6].

A Deanna-protokoll

A Deanna-protokoll egy program, amelyet Dr. Vincent Tedone, egy nyugdíjas orvos fejlesztett ki, akinek lánya, Deanna ALS-ben szenved. A Deanna Protokoll (DP) ketogén diétát és további pótlást ír elő. A Deanna Protokoll fő összetevői közé tartozik a ketogén diéta, kiegészítve azzal Arginin alfa-ketoglutarát (AAKG), Nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD), GABA, glutation, Idebenonés Ubiquinol (CoQ10), és közepes láncú trigliceridek (MCT).

A Deanna-protokollban a ketogén diéta célja a ketontestek energiaszubsztrátként való felhasználása, ezáltal megkerülve a glükóz sebességkorlátozó transzportját a károsodott motoros neuronokhoz és mitokondriumokhoz. Az ALS egérmodellekben ez jobb motorteljesítményt és jobb kontrollt, késleltetett neurológiai hiányosságokat és hosszabb túlélést eredményez. [4,5,7]. ALS-betegek a Deanna protokollon anekdotikusan beszámoltak a mobilitás, az erő és a járás javulásáról, valamint a betegség lelassult progressziójáról [4]. Míg további kutatásokra van szükség az eredmények mögött meghúzódó mechanizmusok tisztázásához, a Deanna-protokollhoz szükséges kiegészítők vény nélkül elérhetők, és a ketogén diéta egyre könnyebben követhető. Ezek az eredmények ígéretesek, és magukban hordozzák annak lehetőségét, hogy emeléssel ketonoka ketogén diéta és annak változatai a Deanna-protokollban körvonalazott kiegészítéssel együtt előnyösek lehetnek az ALS-ben szenvedő betegek számára.


Hivatkozások

1. Hulisz, D. (2018). Amiotróf laterális szklerózis: a betegség állapotának áttekintése. Am J Manag Care, S320-S326.

2. Vucic, S., Rothstein, JD és Kiernan, MC (2014). Előrelépések az amiotrófiás laterális szklerózis kezelésében: patofiziológiai vizsgálatok betekintése. Trends in Neurosciences, 37(8), 433–442. doi:10.1016/j.tins.2014.05.006

3. Martin, LJ (2011). Mitokondriális patobiológia ALS-ben. J Bioenerg Biomembr 43, 569–579.

4. Ari, C., Poff, AM, Held, HE, Landon, CS, Goldhagen, CR, Mavromates, N. és D'Agostino, DP (2014). A Deanna-protokoll-kiegészítéssel végzett metabolikus terápia késlelteti a betegség progresszióját és meghosszabbítja a túlélést az amiotrófiás laterális szklerózis (ALS) egérmodellben. PLoS ONE, 9(7), e103526. doi:10.1371/journal.pone.0103526

5. Zhao, Z., Lange, DJ, Voustianouk, A., MacGrogan, D., Ho, L., Suh, J., Humala, N., Thiyagarajan, M., Wang, J. és Pasinetti, GM (2006). A ketogén diéta, mint lehetséges új terápiás beavatkozás az amiotrófiás laterális szklerózisban. BMC Neurosci 7, 29.

6. D'Alessandro G, Calcagno E, Tartari S, Rizzardini M, Invernizzi RW és mások. (2011) A glutamát és a glutation kölcsönhatása az amiotrófiás laterális szklerózis motoros neuronális modelljében megváltozott energiaanyagcserét tár fel. Betegségek neurobiológiája. 43. (2): 346–55.

7. Zhao W, Varghese M, Vempati P, Dzhun A, Cheng A és munkatársai. (2012) A kapril-triglicerid, mint új terápiás megközelítés a teljesítmény hatékony javítására és a tünetek enyhítésére ALS-betegségben a motoros neuronok elvesztése miatt. PLoS One. 7(11): e49191.

Hozzászólások

Hozzászólások



Segíthet a keto diéta az ALS-ben?

Gyakran Ismételt Kérdések

Mit jelent az ALS?

Az ALS (Amyotrophiás Laterális Szklerózis) egy progresszív idegrendszeri betegség, amely az idegsejtek pusztulásához vezet, végül pedig a mozgás és a beszéd károsodásához.

Hogyan segíthet a keto diéta az ALS-ben?

A keto diéta olyan étrend, amely alacsony szénhidráttartalmú és magas zsírtartalmú ételeket tartalmaz. Néhány kutatás szerint a keto diéta segíthet lassítani az ALS progresszióját és javíthatja az érintett személyek állapotát.

Milyen ételeket tartalmaz a keto diéta?

A keto diéta magában foglalja az alacsony szénhidráttartalmú zöldségeket, magas zsírtartalmú tejtermékeket, egészséges zsírokat (pl. avokádó, olívaolaj) és fehérjében gazdag ételeket (pl. halak, húsok).

VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS

Figyelem, kedvezmények a KetoMix termékekre és csomagokrabővebben