A ketogén diéta káros hatásai • Paleo Alapítvány

Tartalom




Ketogén diéta káros hatásai – Paleo Alapítvány

A ketogén diéta káros hatásai

A ketogén diéta egy alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú táplálkozási módszer, ami hatékonyan segíthet a fogyásban és a vércukorszint stabilizálásban. Azonban fontos tudni, hogy bizonyos káros hatásai lehetnek, amelyekre oda kell figyelni.

Paleo Alapítvány célja, hogy tájékoztassa az embereket a ketogén diéta lehetséges kockázatairól, és segítséget nyújtson az egészséges táplálkozás megvalósításában.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

A lipidek MAD-ban is növekednek [6], bár egyes vizsgálatokban a végső lipidszintek az átlagos kardiovaszkuláris kockázati tartományon belül maradtak [7]. A MAD vizsgálata valójában a trigliceridek csökkenését találta a ketogén diéta kezelésével 12 hónap alatt. [8 ].

Érdemes megjegyezni, hogy a lipidszint a diéta kezdeti szakaszában megemelkedhet, majd visszatérhet a kiindulási értékre: Egy 37, MAD-ban szenvedő, legalább 3 hónapig tartó felnőtt részvételével végzett vizsgálat azt találta, hogy míg az összkoleszterin és az LDL 3 hónappal nőtt, nem különbség a kezdethez képest 1 év után (p = 0,2 YP = 0,5) [9].

Ráadásul hiperkoleszterinémia esetén a diétás terápia megszakítása nélkül is kezelhető. Egy beteg, akinek LDL-szintje megduplázódott 3 hónap után, folytatta a MAD-t, és a karnitin kiegészítéssel (és a telített zsírok többszörösen telítetlen zsírokkal való helyettesítésével) koleszterin- és LDL-szintje visszatért a normál tartományba. [10].

A karnitin kiegészítés három másik betegnél is sikeresen csökkentette az emelkedett trigliceridszintet [11]. Így a karnitin kiegészítés javíthatja a ketogén diéta lipidekre gyakorolt ​​káros hatásait.

Éhállapotban gyakoriak a menstruációs rendellenességek és a menstruáció megszűnése. Mivel a ketogén diétát úgy tervezték, hogy utánozza az éhezést, nem meglepő, hogy menstruációs rendszertelenséget is okozhat. Barborka és munkatársai 1930-ban arról számoltak be, hogy a nők több mint 21%-a hagyta abba a menstruációt a ketogén diéta során.

A diétát félbeszakító hétben azonban helyreállt a normális menstruáció [12]. Az 1999-es Sirben és munkatársai tanulmányában kilenc nőnél (100%) alakult ki menstruációs rendellenességek (szabálytalan ciklusok vagy menstruáció megszűnése), amelyek a diéta megszakításával megszűntek. [13].

A menstruációs rendellenességek is gyakoriak voltak Mady és munkatársai tanulmányában. 2003-ban a ketogén diétán (a nők 45%-a) [14].

Úgy tűnik azonban, hogy a menstruációs rendellenességek sokkal ritkábban fordulnak elő módosított ketogén diéta esetén, és a vizsgálatban résztvevő 19 nő egyikében sem találtak menstruációs rendellenességeket. [15]. Egy második vizsgálatban kilenc nőnél egyikről sem számoltak be [10]és csak 1 a 17 nő közül egy harmadik vizsgálatban [16].

A ketogén diéta káros hatásai a gyermekekre

Bár a ketogén diéta fent említett káros hatásai a leggyakoribbak a felnőtteknél, ismert, hogy a ketogén diétának vannak más, kevésbé gyakori káros hatásai is gyermekeknél, ami további megfontolásokat indokol a ketogén diéta hosszú távú betartásához gyermekeknél. és felnőttek egyaránt.

Egy 2011-es tanulmányban, amely a rövid távú (8 hónapos) és a hosszú távú (> 24 hónapos) összehasonlítást végezte, Kang HC és munkatársai azt találták, hogy nincs szignifikáns különbség a relapszusra való hajlam, a korrelált EEG-leletek és a fejlődés tekintetében. A kezelhetetlen csecsemőkori görcsök tekintetében vizsgált két csoport eredményadatai [17].

A tanulmány megállapította, hogy a rövid távú, 8 hónapos csoport 37,5%-a tapasztalt émelygést/hányást, hasmenést/székrekedést, és 50%-uk hipertrigliceridémia, 31%-a hiperkoleszterinémia, 31%-a hepatitis, 10%-a osteopenia.

A 2 éves hosszú távú csoportban azonban 41%-uk tapasztalt hányingert/hányást, hasmenést/székrekedést, 33%-uk hipertrigliceridémiát, 29%-a hypercholesterinaemiát, 25%-a hepatitist és 20%-a osteopeniát. Ezért súlyos szövődmények, mint osteopenia, hepatitis, húgycsőkövesség és növekedési zavarok csak a hosszú távú tesztcsoportban fordultak elő szignifikánsan a rövid távú csoporthoz képest (p > 0,05).

A 8 hónapos ketogén diéta hasznossága valóban indokolt lehet, azonban a KD-vel való hosszan tartó kezelés hasonló eredményeket hozhat, de súlyosabb szövődményekkel. További kutatásokra van szükség a ketogén diéta gyermekekre gyakorolt ​​hosszú távú hatásairól.

Káros gyomor-bélrendszeri hatások

Gyakoriak az emésztőrendszeri mellékhatások, mivel a betegek fele émelygésről, székrekedésről, hasi puffadásról vagy hányásról számolt be a ketogén diétás terápia során.

Ezek a tünetek azonban általában megszűnnek a ketogén diétával végzett kezelés első néhány napja vagy hete után [181920]. Amint az ezekben a vizsgálatokban jelezte, ritkán fordult elő, hogy a betegek hányinger, székrekedés vagy hányás miatt nem tudták folytatni a ketogén diéta kezelését. Az ezekben a vizsgálatokban részt vevő betegek azonban nem folytatták a ketogén diéta kezelését 9 hónapnál tovább.

Következtetés

Míg a ketogén diétával kapcsolatos kutatások számos pozitív hatást mutattak ki, a lehetséges káros hatások is figyelmet és megfontolást érdemelnek azok részéről, akik a népszerű diéta mellett döntöttek mind a fogyás és az anyagcsere javulása, mint a neurológiai rendellenességek kezelésében.

Bár minden diétát orvos felügyelete mellett kell végrehajtani, a ketogén diéta több megfigyelést igényelhet, mint a többi diéta annak biztosítása érdekében, hogy ezek a súlyosabb káros hatások jól kezelhetők legyenek.






Ketogén diéta káros hatásai

A ketogén diéta káros hatásai

A ketogén diéta számos előnnyel járhat, de fontos tudni, hogy bizonyos káros hatásai is lehetnek. Ezek közé tartozhatnak:

Károsíthatja a veséket

A hosszú távon végzett ketogén diéta növelheti a vesekárosodás kockázatát, ezért fontos, hogy rendszeres orvosi felügyelet mellett történjen a diéta.

Emésztési problémák

A kevés rost és gyümölcsfogyasztás miatt az emésztési problémák gyakrabban fordulhatnak elő a ketogén diéta során. Fontos figyelni a megfelelő rostbevitelre és elegendő folyadékfogyasztásra.

Vitamin- és ásványi anyaghiány

Az egyoldalú étrend miatt könnyen kialakulhatnak hiánybetegségek, amelyeket megfelelő táplálkozással vagy étrend-kiegészítőkkel lehet ellensúlyozni.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS

Figyelem, kedvezmények a KetoMix termékekre és csomagokrabővebben