Gyümölcsléböjt: előnyei, hátrányai és hogyan kell csinálni

Tartalom




Gyümölcsléböjt

Gyümölcsléböjt: előnyei, hátrányai és hogyan kell csinálni

A gyümölcsléböjt az egyik leghatékonyabb módja a méregtelenítésnek és a test megtisztításának. A gyümölcsléböjt segíthet a súlycsökkentésben, javíthatja az emésztést, és behozhatja a tápanyagokat.

Azonban fontos tudni, hogy a gyümölcsléböjtnek is vannak hátrányai. Például a hirtelen súlycsökkenés és az energiaszint csökkenése.

Ahhoz, hogy sikeres legyen a gyümölcsléböjt, fontos betartani a megfelelő technikákat. Például lassan kezdeni, és fokozatosan növelni a gyümölcslébevitelt.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Mi az a Juice Fast?

A léböjt egy 1-3 napos időszak, amikor csak gyümölcsből és zöldségből kivont frissen préselt levet iszol.

Az időtartamot rövidre kell szorítani, az egyéb élelmiszereket pedig abszolút minimumra kell szorítani, hogy a friss gyümölcslének legyen ideje a gyógyuláshoz a szervezetben.

A létisztítások (és más tisztítószerek, például a zöldturmix-tisztítók) ötlete az, hogy kiöblítsék a szervezetedben felhalmozódott méreganyagokat, és segítsenek a szervezeted méregtelenítésében.

A méregtelenítő diéták, akárcsak a létisztítások, jobban segítik a szervezet méregtelenítési folyamatát, mint a normál étrend.

A léböjtöt arra is használják, hogy lefogyjon, és egészségesebbé tegye a szokásos étrendjét.

A gyümölcslé-tisztítás kiegészítő és integráló egészségügyi gyógymódnak tekinthető, és egy teljes értékű élelmiszerekkel teli, egészséges étrenddel együtt kell használni.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Hogyan készítsünk gyümölcslevet gyorsan sikeresen?

A gyümölcslé-tisztítás sikeres befejezése leginkább az előkészületekről szól. Ha felkészíti testét és elméjét a megtisztulásra, valószínűleg a pályán marad.

A recepteket és az alapanyagokat is érdemes előre megszervezni, hogy kevesebb lehetőség legyen a feladásra.

A gyümölcslé-tisztítás összes jótékony hatása mellett jó ötlet egy kipróbálás, ha a fogyás beindítását szeretné elérni.

Vessen egy pillantást az alábbiakra, és talál néhány tippet a gyümölcslé-tisztítás sikeres befejezéséhez.

Egy héttel a léböjt megkezdése előtt csökkentse az adagokat, és egyél több nyers gyümölcsöt és zöldséget

A tisztítás megkezdése előtt fel kell készítenie szervezetét a csökkentett kalóriabevitel időszakára. Ez azt jelenti, hogy egyél kisebb adagokat a tisztítás előtt.

A kisebb adagok mellett a szervezet kevesebb élelmi rosttal is bánik, így a rostbevitel növelése a gyümölcsléböjtöt megelőző héten segíthet kiegyensúlyozni ezt.

Van néhány étel, amelyektől távol kell maradnia a gyümölcslé tisztítása előtt.

Néhány nappal a gyümölcslé böjt előtt tartózkodjon bizonyos ételektől

A gyümölcslé-tisztítás előtti élelmiszerek közé tartozik a koffeintartalmú termékek, a finomított cukor, a hús, a búza, az alkohol és a tejtermékek.

Ezek az élelmiszerek valószínűleg fejfájást, éhségérzetet és elvonási tüneteket okoznak a gyümölcslé tisztítása során, így ha egy héttel korábban eltávolítja őket az étrendből, csökkentheti ezeket a mellékhatásokat a tisztítás során.

A tisztítást megelőző hetekben próbáljon többnyire teljes értékű ételeket és minimálisan feldolgozott ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, valamint teljes kiőrlésű gabonát enni.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Tervezze meg előre a léböjt receptjeit

Ha pontosan azt tervezi, hogy a tisztító napokon pontosan milyen gyümölcsleveket fog meginni, az egyszerű módja annak, hogy megakadályozza a sóvárgást.

Ha megvan a terv, nincs helye az improvizációnak, és kisebb az esélye, hogy helyette kényelmes ételekhez nyúl. Azt is lehetővé teszi, hogy az összes szükséges hozzávalót előkészítse és készen álljon.

Míg egyesek szívesebben tervezik meg a gyümölcsleveket az alapján, amit szeretnek, mások a gyümölcslevek előnyeit nézik. Egy dolog, amit javasolunk, hogy kiváló minőségű alapanyagokat használjon.

Válasszon bio gyümölcsöket és zöldségeket a léböjthöz

A gyümölcslé tisztításának legjobb összetevői a organikus gyümölcs és zöldség. A biotermékek a legtisztább megoldás, amit találsz, és tiszta összetevőket szeretne a tisztításhoz.

Míg a mainstream gazdálkodásban sok szintetikus műtrágyát és növényvédő szert használnak, ezek az ökológiai gazdaságokból kitiltottak. A nem ökológiai gazdaságokból származó gyümölcsök és zöldségek káros vegyszermaradványokat tartalmazhatnak ezekből a növekedési ágensekből, amelyek hatással lehetnek az emberi egészségre.

Ha azt választja, hogy gyümölcsét és zöldségét bioszállítóktól szerzi be, akkor meg kell védenie magát ettől a káros maradéktól, és a lehető legtisztábban kell tartania gyümölcs- és zöldségleveit.

Használjon főként zöldségeket, hogy megtapasztalja a gyümölcslé böjt előnyeit

A gyümölcslevek elkészítésekor fontos, hogy a gyümölcslevek helyett inkább a zöldséglevekre hajoljon. Bár a gyümölcs nagyon egészséges, a zöldségek előnyösebbek a gyümölcslé tisztításánál.

A nagyszerű zöldséglehetőségek közé tartozik a spenót, a kelkáposzta, a sárgarépa, a cékla és a zeller. Hozzáadhat néhány tápanyagban gazdag gyógynövényt, például gyömbért, kurkumát, bazsalikomot és mentát, hogy ízt és jót adjon.

Ügyeljen arra, hogy léböjt közben hidratált maradjon

A gyümölcslé tisztításának egyik legfontosabb része a hidratáltság fenntartása vízzel. Ahogy teste hozzászokik a tisztításhoz, pótolnia kell az elvesztett vizet, és meg kell szüntetnie a kiégés érzését, amelyet az alacsonyabb kalóriabevitel mellett tapasztalhat.

Igyál házi készítésű diótejes italokat, hogy pótold a böjt alatt elvesztett fehérjét

A házi készítésű diótej fogyasztása jó módja annak, hogy pótoljuk a szervezetből hiányzó fehérjék egy részét, valamint néhány egészséges étkezési zsírt.

Győződjön meg róla, hogy a tej házi készítésű, hogy ne legyen benne rejtett cukor vagy édesítőszer.

A léböjt alatt csak enyhe gyakorlatot végezzen

A böjt alatt fontos, hogy fizikailag ne erőltesse túl magát. A megerőltető tevékenység szédülést és fáradtságot okozhat.

Ha kevesebb kalóriát viszel be, tested nagyobb valószínűséggel kimerül, ezért csak enyhe tevékenységet szabad böjtölni.

A tisztítás befejeztével elkezdheti újra bevezetni a több testmozgást az ételek mellett.

Lassan állítsa be újra a szilárd ételeket, hogy elkerülje a túlevést és a léböjt alatt elvesztett súly visszaszerzését.

Miután befejezte a tisztítást, győződjön meg róla, hogy fokozatosan adjon hozzá szilárd ételt. Hajlamos lehetsz sokat enni, ha befejezted, de ez súlygyarapodáshoz vezet, mivel a szervezeted ízleli a hiányzó kalóriákat.

Ügyeljen arra, hogy lassan építse fel az elfogyasztott szilárd táplálék mennyiségét, hogy szervezete újra be tudja állítani.

A lé gyors egészséges?

A böjt hihetetlenül egészséges lehet, ha megfelelően végzik.

Miközben csak egész gyümölcsökből és zöldségekből származó gyümölcsleveket fogyaszt, sok vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst és fitonutrienst fogyaszt, amelyek csak növényi élelmiszerekben találhatók meg.

Ezek a tápanyagok csodákat tesznek a szervezettel azáltal, hogy erősítik az immunrendszert, segítenek leküzdeni a sok krónikus betegséggel összefüggő oxidatív stresszt, és segítenek a fogyás beindításában és az általános egészségi állapot javításában.

A C-vitamin számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható, és a gyümölcslevekben könnyebben felszívódik, ami azt jelenti, hogy ennek a létfontosságú vitaminnak a bevitelét is megnöveli.

A léböjtöt azonban nem szabad hosszú ideig, egymást követő napokkal végezni. Itt a heti két-három nap a hüvelykujjszabály kell, hogy legyen, de mindig érezd, hogyan reagál a tested az új böjtölési módszerekre.

Vannak-e egészségügyi előnyei a léböjt követésének?

Mivel tudjuk, hogy a gyümölcslé-tisztítók nagyon jót tesznek az egészségnek, nem meglepő, hogy számos előnnyel jár az egészségére nézve. Ezeket az előnyöket az alábbiakban foglaltuk össze.

A léböjt segíthet a fogyásban

A léböjt csökkenti a kalóriabevitelt, ami elősegítheti a fogyás beindítását. Ha kevesebb kalóriát eszel, a szervezet nagyobb valószínűséggel égeti el a zsírt, ami elősegíti a fogyást.

Fogyás segíthet csökkenteni bizonyos krónikus betegségek, köztük a szívbetegség, a stroke és a cukorbetegség kockázatát.

Segíthet helyreállítani az emésztőrendszert

A gyümölcslé-tisztítás egyik egészségügyi előnye, hogy segíthet az emésztőrendszer egészségének javításában.

Ha megfelelően végezzük, mint a legtöbb méregtelenítő diéta, a létisztítás is elősegíti a jó baktériumok a bélrendszerben, ami elengedhetetlen a jó bélrendszerhez.

Az egészséges emésztés azt jelenti, hogy szervezete könnyebben megbirkózik az elfogyasztott étellel, és segít megtartani a súlyát.

A lé gyors méregtelenítheti a szervezetet

A léböjtök segíthetnek támogatni a szervezet természetes méregtelenítési folyamatait azáltal, hogy kiürítik a méreganyagokat a szervezetből.

A gyümölcslé-tisztítók segíthetnek a veseműködés javításában is. A legtöbb méregtelenítés helye a szervezetben, a létisztítás során megnövekedett folyadékbevitel segít beindítani a méregtelenítési folyamatot a szervezetben.

Az immunrendszert a léböjt is erősítheti

Mint korábban említettük, a gyümölcslé ivása fokozza a szervezet felszívódását C vitamin. A szervezet immunrendszerének létfontosságú vitaminjaként ez segít az immunrendszer megfelelő erősítésében.

Ezenkívül a gyümölcsökben és zöldségekben található összes vitamin és ásványi anyag segíthet a szervezet immunválaszának javításában, és antimikrobiális, antibakteriális és néha gombaellenes tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segítenek megvédeni Önt a betegségektől.

A lé gyors is növelheti az energiaszintet

A léböjtök kiengedik a szervezetet az emésztés energiájából. A csak gyümölcslevet tartalmazó folyékony étrend fogyasztása csökkenti az emésztőrendszerre nehezedő nyomást, és segíthet az általános energiaszint növelésében.

Azt is tapasztalni fogja, hogy a gyümölcsléböjtökből kapott egészséges vitaminadag segít abban, hogy energikusabbnak érezze magát.

Gyümölcslé gyors receptek, amelyek beindítják a fogyást

Rengeteg különféle lékombinációt kipróbálhatsz a léböjtökhöz, de az alábbiakban felsorolunk néhány kedvencünket.

  1. Narancssárga reggel

Ez a recept tele van tápanyagokkal, és almát, sárgarépát, citromot és egy jó darab gyömbért tartalmaz az összes fontos antioxidánsért. Ez a lé kiváló a reggeli feltöltéshez.

Recept: 2 zöldalma, ¼ citrom, 4 sárgarépa, 1 hüvelykes darab gyömbérgyökér

  1. Méregtelenítő limonádé

Ha felfrissül a délutáni lendülettel, vagy felpezsdíti a napot, próbálja ki ezt a citrom, gyömbér és menta energizáló keverékét.

Recept: 2 citrom, 1 hüvelykes darab gyömbérgyökér, 1 marék menta, 2 teáskanál agavé

  1. Zöld Nap

A zöldlé az egyik legegészségesebb választás, ha gyümölcslé-tisztításról van szó. Csupán tele van tápanyaggal, mindez a zöld jóság táplálja és feltölti testét.

Recept: 3 alma, 2 uborka, ½ lime, 1 marék spenót

  1. A piros lé

A cékla jó szuperétel a levéhez, és jelentősen megnövelheti az energiaszintjét. Próbálja ki ezt a zöldséglevet a tisztítókúrán, hogy egy egészséges adag jósághoz jusson.

Recept: 1 cékla, ¼ citrom, 2 alma, 3 sárgarépa

  1. Citrus smoothie

Úgy gondolják, hogy a citrusfélék segítenek csökkenteni a koleszterinszintet és a vérnyomást, valamint rengeteg C-vitamint biztosítanak. Ez egy frissítő recept, amely tökéletes a délutáni felfrissüléshez.

Recept: 3 narancs, 1 banán, 1 hüvelykes darab gyömbérgyökér, 1 kis marék datolya, 1 kis marék kendermag

Melyek a gyümölcslé böjt hátrányai?

Mint mindennek, a gyümölcslé tisztításának is lehetnek hátrányai. Bár nagyon kevés, de tisztában kell lennie velük, mielőtt elindulna a gyümölcsléböjt útjára.

A léböjt növelheti a fejfájás és a fáradtság valószínűségét

A fejfájás általában a méregtelenítés mellékhatása. Ahogy a szervezeted feltöltődik tápanyagokkal, megtagadsz tőle olyan függőséget okozó elemeket is, mint a koffein. A fejfájás az ezektől az anyagoktól való elvonás tünete.

Drága lehet, ha előre elkészített gyümölcsleveket vásárol

Az előre elkészített gyümölcslevek drágák lehetnek, ezért kerülje őket, hacsak nem szükséges. A gyümölcscentrifuga drága lehet, de hosszú távon megfizethetőbb lehet, ha gyakran használja.

A gyümölcslé böjtölés elősegítheti az étellel való egészségtelen kapcsolat kialakulását

Az erősen korlátozott diéták időnként étkezési zavarokhoz vezethetnek, aminek következtében egyeseknél egészségtelen kapcsolat alakul ki az étellel. Ne végezzen gyümölcslé tisztítást, ha korábban étkezési zavarban szenvedett.

Kinek ne szabadna egyáltalában böjtölnie?

Van néhány embercsoport, akiknek soha nem szabad gyümölcslé-tisztítást végezniük. Ezek közé az emberek közé tartozik

  • Gyermekek és serdülők – Elméletileg a gyermekek rendszereit nem kell megtisztítani, így nincs okuk a gyerekeknek gyümölcslé-tisztításra.
  • Terhesek és szoptatók – A gyümölcslé-tisztítás bizonyos létfontosságú tápanyagok hiányához vezethet, amelyek még fontosabbak terhesség vagy szoptatás esetén.
  • Emberek betegségek mint a cukorbetegség, a vesebetegség és a májbetegség – A gyümölcslé-tisztítások negatívan befolyásolhatják az ilyen állapotú embereket, ezért kerülni kell, hacsak nem beszél először orvossal.
  • Evészavarban szenvedők, vagy jelenleg is szenvednek – A Juice-tisztítók elősegíthetik a rendetlen étkezési szokásokat, amelyek károsak lehetnek az evészavarban szenvedők számára, ezért nem alkalmasak azok számára, akik ezzel küzdenek.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Következtetés

A gyümölcslé tisztításának rengeteg előnye van. A fogyás a legnagyobb egészségre vonatkozó állítás, de segíthet az immunitás növelésében, a jó egészség megőrzésében, az energiaszint növelésében és a szervezet természetes méregtelenítési folyamatának beindításában is, ha megfelelően történik.

Néhány ember fejfájást tapasztalhat böjtölés közben, de ha megfelelően felkészül, a negatív mellékhatások korlátozottak lesznek.

Vannak olyan emberek, akik egészségügyi kockázatot jelentenek, ha léböjtöt kezdenek, ezért ne próbálják ki ezt a módszert, pedig a többség számára biztonságos módszer a méreganyagok eltávolítására és a jobb egészségi állapot megtapasztalására.

Miért nem próbálja ki az itt felsorolt ​​gyümölcslé receptek egyikét a következő böjtjén?

Szerző






Gyümölcsléböjt FAQ

Gyümölcsléböjt

A gyümölcsléböjt egy olyan táplálkozási módszer, amely során egy bizonyos időszakban kizárólag gyümölcsleveket fogyasztunk, hogy megtisztítsuk és regeneráljuk szervezetünket.

Előnyei

  • Megtisztítja a szervezetet
  • Serkenti a sejtek regenerálódását
  • Javítja az emésztést
  • Kisimítja a bőrt

Hátrányai

  • Kevesebb fehérje és rost bevitel
  • Fáradtság, gyengeség érzése
  • Nehéz elképzelni a hosszú távú fenntarthatóságot

Hogyan kell csinálni

A gyümölcsléböjt során fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, hogy hidratált maradjunk. Különböző gyümölcslevek, például alma, körte, narancs vagy sárgarépalé fogyaszthatóak. A gyümölcslevekhez javasolt hozzátenni egy kevés zöld fűszernövényt, például petrezselymet vagy gyömbért a fogyasztás előtt. A böjt ideje alatt fontos pihenni és kerülni a stresszt. A böjt maximális hatékonysága érdekében tanácsos szakember segítségét kérni.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS