Hogyan befolyásolja az almaecet a fogyást

Tartalom




Apple Cider Vinegar and Weight Loss

Hogyan befolyásolja az almaecet a fogyást

Az almaecet régóta ismert a fogyást segítő tulajdonságairól. Sokan használják ezt az természetes összetevőt a testsúlycsökkentés támogatására. Az almaecetnek számos jótékony hatása van a szervezetre, például segíthet a zsíranyagcsere fokozásában és a vércukorszint stabilizálásában. Emellett csökkentheti az étvágyat és segíthet a teltségérzet elérésében. Ezek a hatások összességében hozzájárulhatnak a fogyáshoz.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Mi az almaecet?

Az ecetet alkohol vagy cukor fermentálásával állítják elő. A fermentáció olyan folyamat, amelyet mikroorganizmusok, például baktériumok hajtanak végre. Az almaecet esetében egy adag almában lévő cukrot alkohollá bontják úgy, hogy összetörik és élesztőt adnak hozzá. Lényegében így készül az almabor, a népszerű alkoholos ital.

Az ecet elkészítése további lépést igényel. Néhány hét leforgása alatt a baktériumok az alkoholt természetesen ecetsavvá, az ecet fő összetevőjévé erjesztik. Ezek a baktériumok egy speciális típusa. Egyes fermentációk során a környezetből származó természetes baktériumok vagy élesztők kolonizálják a terméket, és a reakciót idézik elő.

Az ecetkészítés során a baktériumtenyészetet általában kézzel adagolják (1). Ez az ecetsav adja az ecet erős, jellegzetes illatát. Ez az aroma kölcsönzi az ecetet fő felhasználási területére, amely ízesítő összetevőként szolgál a főzés során.

Az ecetet tisztítószerként is használják antimikrobiális hatása miatt, és számos más élelmiszerrel kapcsolatos felhasználási területet is tartalmaz, például tartósítószerként és pácolószerként.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Mi van az almaecetben?

Az almaecet körülbelül 5-6% ecetsavat tartalmaz. Kis mennyiségben más savakat is tartalmaz, például almasavat és gallusavat. Az ecet nyomokban számos más vegyületet is tartalmaz. Ide tartoznak az ásványi sók, vitaminok, aminosavak és fenolos vegyületek, amelyeknek számos jótékony hatása lehet.

Ezek a vegyületek antioxidánsként, antimikrobiális szerekként működhetnek, és csökkentik a vérnyomást (2). Az ecetsav leginkább azért felelős, hogy az almaecet hogyan segíthet a fogyásban. Tehát mennyire hatékony az almabor a fogyásban, és hogyan működik?

Bizonyíték arra, hogy az almaecet növeli a fogyást

Számos tudományos tanulmány patkányokon és embereken is kimutatta, hogy az almaecet segíthet a kilók leadásában. Egy mexikói kutatócsoport egészséges és elhízott patkányok keverékével vizsgálta az ecet súlygyarapodásra gyakorolt ​​hatását. Amikor túltáplálták az elhízott patkányokat, az ecetet szedők kevésbé híztak. Az egészséges patkányok esetében az ecet-kiegészítőt szedők nem híztak sokat, míg a kontrollcsoport gyorsan sokat hízott (3).

Egy másik csapat, akik egereket használtak, ugyanerre a következtetésre jutott. Túletették egereiket, és megmérték, mennyit híztak. Amikor almaecetet adtak az egereknek, 10%-kal kevesebbet híztak, mint a többiek (4).

Mi a helyzet az embereken végzett tanulmányokkal? Az eddigi legígéretesebb bizonyíték egy nagyszabású japán tanulmányból származik, amelyben elhízott önkéntesek vettek részt. A vizsgálatban 175 fő vett részt. Véletlenszerűen három csoportba osztották őket. Az egyik két evőkanál almaecetet vett be naponta, a másik egy evőkanálnyit, az utolsó csoport pedig egyet sem.

Ellenkező esetben az alanyokat arra kérték, hogy a szokásos módon étkezzenek és gyakoroljanak. 12 hét után a két evőkanál ecetet fogyasztó csoport átlagosan a teljes testtömegének 2,5%-át veszítette el. Eközben az ecet nélküli csoport ténylegesen hízott (5).

Az ecetes csoportok emellett javították a testtömeg-indexeiket (BMI), csökkentették a csípő- és derékkörfogatukat, valamint 3,1%-kal csökkentették koleszterinszintjüket. Bár több bizonyítékra van szükség, úgy tűnik, hogy néhány evőkanál almaecet naponta segíthet a fogyásban. Szóval, hogyan működik?

Természetes étvágycsökkentő

Az almaecet legalapvetőbb módja a fogyásban, ha elnyomja az étvágyat. Ha kevesebb kalóriát eszel, mint amennyit elégetsz, a szervezet lebontja zsírtartalékait, hogy energiát biztosítson. A kalóriabevitel csökkentése a leghatékonyabb módja a negatív energiaegyensúly elérésének, de a kevesebb étkezés gyakran a legnehezebb része minden diétának, amikor megszoktuk, hogy sok ételt együnk.

Az almaecet számos tanulmány kimutatta, hogy csökkenti az étvágyat. Az ecetet fogyasztó alanyok kevesebb kalóriát fogyasztottak a nap hátralévő részében (6, 7).

Egy kutatócsoportnak sikerült ezt a hatást egy speciális agyi mechanizmusra levezetni. Patkányok segítségével csökkent agyi aktivitást mértek bizonyos agyterületeken, amelyek szabályozzák az étvágyat. Megmérték az étvágyat okozó szabályozó fehérjék megnövekedett koncentrációját is. Ezeket a hatásokat az acetát okozta, amely az ecetsav természetes bomlásterméke.8).

Egy figyelmeztető szó azonban szükséges. Ezen hatások némelyike ​​egyszerűen annak köszönhető, hogy egyes embereknél az ecet önmagában történő fogyasztása után fokozódik a hányinger. Az ecet erős savtartalma önmagában is íztelenné teszi.

Bár az émelygés csökkenti az étvágyat, kellemetlen érzés, és nem szükséges az almaecet előnyeinek eléréséhez. Később megvitatjuk az ecet jobb fogyasztásának módjait a nemkívánatos mellékhatások elkerülése érdekében.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Normalizálja a vércukorszintet

Ha ételt fogyaszt, megemelkedik a vér glükózcukorszintje. Ez a vér koncentrációjának növekedését okozza inzulin. Az inzulin egy hormon, amely eltávolítja a cukrot a vérből, és a májban és az izmokban tárolja későbbi felhasználásra.

Egyes élelmiszerek, különösen a feldolgozott szénhidrátok és a cukor, a glükóz gyorsabb bejutását okozzák a véráramba, mint mások. Néha a vércukorszint túl gyorsan emelkedik, és az inzulinválasz nem tud lépést tartani. Ez okozza az ún magas vércukorszint.

A hiperglikémia összefüggésben áll a testtömeg és a BMI növekedésével, és ha ez újra és újra megtörténik, a II-es típusú cukorbetegség egyik fő oka lehet.9, 10). A bizonyítékok azt mutatják, hogy az almaecet csökkenti a hiperglikémiát étkezés után, különösen akkor, ha olyan magas GI-értékű ételeket fogyaszt, amelyek gyorsan bejutnak a véráramba.

Egy vizsgálatban az ecet 55%-kal csökkentette az étkezés utáni glikémiás terhelést egy tesztcsoporthoz képest, aki nem fogyasztott ecetet (11, 12). Ennek az az oka, hogy az ecetben lévő ecetsav segít a májnak és az izmoknak gyorsabban felvenni a cukrot a vérből, és tárolni későbbi felhasználásra (13).

Ez különösen fontos a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára. Ezeknél az embereknél inzulinérzékenység alakult ki, ami azt jelenti, hogy szervezetük nem tud reagálni a vércukorszint változásaira.

Egy 2-es típusú cukorbetegeken végzett vizsgálat azt találta, hogy az almaecet 34%-kal növelte az inzulinérzékenységet.14).

Felgyorsítja az anyagcserét

Az inzulin az anyagcsere fontos szabályozója, de más fontos biokémiai mechanizmusok is szerepet játszanak. Ezek közül az egyik az AMPK nevű enzimet foglalja magában, amelyet az anyagcsere „üzemanyagszint-mérőjeként” és „főkapcsolójaként” is leírtak.

Általában akkor szabadul fel, amikor a szervezet energiaegyensúlya alacsony, például egy edzés után. Amikor a szervezet érzékeli az AMPK-t a véráramban, elkezdi elégetni a zsír- és cukorraktárait, hogy ismét növelje a sejtenergia szintjét (15, 16).

Az ecetsav fogyasztása növeli az AMPK-szintet a vérben, mintha edzést végzett volna.

Azonban ne hagyja ki az edzést, mert ezek a hatások fokozódtak, ha egyidejűleg végezték az edzést. Az ecetsav emellett megnövelte néhány más, rokon enzim termelését is, amelyek megakadályozzák, hogy szervezete hozzáadódjon zsír- és cukorraktáraihoz (17).

Zsírégető állapotba hozza testét

Ha van almaecet, a szervezet több olyan enzimet kezd termelni, amelyek részt vesznek zsírsav oxidáció. Ez az a folyamat, amely lebontja a zsírsejteket, és azokat olyan energiaformává alakítja, amelyet a szív és az izmok használhatnak (18, 19).

Ezt a zsírégető állapotot ún ketózis mert az általa termelt energiamolekulákat ketonoknak nevezzük. Ugyanaz az anyagcsere-állapot, amelyet az időszakos koplalás is elérni kíván, és ez az ideális állapot a szervezet számára, ha fogyni szeretne. További előny a zsigeri zsír csökkenése, amely zsírfajták különösen károsak az egészségünkre.

Általában hasi zsírnak nevezik. Ez különbözik a normál zsírrétegtől, amely a bőr alatt, az egész testen felhalmozódik. A hasi zsír felhalmozódik a belső szervei körül, és összefügg a szívbetegségekkel, a cukorbetegséggel és a magas vérnyomással (20).

Mi a legjobb módja az almaecet fogyasztásának?

Az összes rendelkezésre álló bizonyíték szerint csak napi 1-2 evőkanál almaecet szükséges a vizsgálatokban szereplő hatások eléréséhez. Mint fentebb említettük, az ecet fogyasztása nem mindig a legjobb ötlet. Hányingert és gyomorégést okozhat, amiről senki sem gondolja, hogy jótékony hatással lenne az egészségre.

Az olyan savak, mint az ecetsav, szintén károsíthatják a fogakat, ha nincsenek hígítva. A savasság erodálja a fogak zománcát, a külső réteget, amely védi a sérülékeny belső részeket. A zománc erózió miatt a fogak gyengébbek lesznek, és hajlamosabbak a repedésekre és a repedésekre. Elég fájdalmas is, mivel feltárja a fogak belsejében lévő idegvégződéseket (21).

Lehet almaecetet salátaöntetbe tenni. A vinaigrette öntet 1 rész ecet 3-4 rész olajjal összekeverésével és összekeverésével készül.

Egy másik egyszerűbb módja az ecet felhígítása egy pohár vízben, és megitatni. A napi adagot sem kell egyszerre bevennie. Naponta többször is tehet egy teáskanálnyit egy pohár vízbe, hogy minimalizálja a lehetséges mellékhatásokat.

Az almaecet fogyás csoda?

Az almaecet határozottan segíthet a fogyásban, de nem fogja elvégezni az összes munkát. Nincs elég bizonyíték ahhoz, hogy határozottan kijelentsük, hogy mindenkinél működik, vagy hogy meg lehessen állapítani, milyen erősek a hatások.

Nem szabad teljes súlycsökkentési lehetőségként használni, és valószínűleg megfelelő étrenddel és sok testmozgással együtt működik a legjobban. A helyes stratégia az, hogy az almaecetet egy holisztikus súlycsökkentési stratégia részeként használjuk, nem pedig önálló kezelésként.

Ha Ön cukorbeteg, nagyon óvatosnak kell lennie az almaecet szedésével kapcsolatban is. Mivel megváltoztatja az inzulinszintet, veszélyes lehet a cukorbetegek számára, ha túl sokat szednek. Kérjük, konzultáljon orvosával, mielőtt megpróbálná használni az almaecetet a fogyás érdekében, és mindig kövesse az ő tanácsát.


Bottom Line

Az almaecet többféleképpen segít a fogyásban. Elnyomhatja az étvágyat, felgyorsíthatja az anyagcserét, és elősegítheti a ketózis állapotát, amelyben a szervezet zsírt éget.

Az inzulinnal és számos más szabályozó rendszerrel való kölcsönhatás révén segíti a vércukorszintet is. Ez segít az étvágy szabályozásában és a diéta betartásában is, de a cukorbetegeknek óvatosnak kell lenniük, mert minden, ami befolyásolja az inzulinszintet, veszélyes lehet rájuk.

Ettől eltekintve az almaecet káros hatásai viszonylag csekélyek. Túl sok belőle gyomorégést és hányingert okozhat, de a súlyos mellékhatások kockázata alacsony.

A kívánt hatás eléréséhez sem kell sokat szednie. Napi pár evőkanál elegendő lesz az ételben, italokká hígítva.

A holisztikus fogyókúra részeként az almaecet segíthet elérni fogyás céljait. Ahogy egyre több kutatás történik, még világosabb képet kapunk arról, hogyan működik, és hogyan kell használni a fogyáshoz.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Szerző






Almaecet FAQ

Gyakran Ismételt Kérdések – Almaecet és Fogyás

Miért jó az almaecet a fogyás szempontjából?

Az almaecetben található ecetsav segíthet a zsírok lebontásában és a testsúly csökkentésében. Emellett csökkentheti az étvágyat és segíthet a vér cukorszintjének stabilizálásában is.

Hogyan használjuk az almaecetet fogyáshoz?

A legtöbben reggel éhgyomorra fogyasztják egy pohár vízzel hígítva. Mások pedig salátára csepegtetik vagy más ételekhez használják fel ízesítőként. Fontos azonban, hogy ne fogyasszunk belőle túl sokat, mert az is ártalmas lehet.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS