Egészséges a ketogén diéta? • Paleo Alapítvány

Tartalom




Egészséges a ketogén diéta? • Paleo Alapítvány

Egészséges a ketogén diéta?

A ketogén diéta olyan étrend, amely alacsony szénhidráttartalmú, de magas zsír- és fehérjetartalmú ételek fogyasztását javasolja. Sokan tapasztaltak már előnyöket, mint például fokozott energia, súlycsökkenés és javult mentális teljesítmény.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

A ketogén diéta vagy a „keto diéta” népszerűsége az elmúlt húsz évben növekedhetett, de a diéta egy természetes étrend, amelyet a világ különböző törzsei és népei már évezredek óta alkalmaznak, és eszközként használnak. az epilepszia kontrollálására. A ketogén diétára való újabb figyelem akkor kezdődött, amikor az 1920-as években felfedezték, hogy az epilepsziás aktivitás javulása néhány nappal a glikogénraktárak kimerülése utáni böjt után kezdődött, és az egyén áttért a ketonok energiatermelésére. Ezután azt javasolták, hogy az epilepsziás egyének ugyanazokat a neuroprotektív előnyöket élvezhessék, ha olyan diétát fogyasztanak, amely ketózisban tartja őket anélkül, hogy koplalniuk kellene. Erre az információra válaszul az orvosok 85-90%-os zsírtartalmú étrendet kezdtek felírni, a fennmaradó kalória túlnyomórészt fehérjéből és kevés szénhidrátból származik, így megszületett az egyre népszerűbb Keto Diéta. De vajon ez az előírt ketogén diéta mindenki számára egészséges?

Egészséges a ketogén diéta?

Noha jelentős mennyiségű bizonyíték áll rendelkezésre a ketogén diéta, mint az epilepsziás rohamok kezelésének hatékony eszköze alátámasztására, gyakran más állítások hangzanak el a keto diéta egészségügyi előnyeiről. A Keto Diéta hívei gyakran állítják, hogy ez a végső fegyver mindenre, a fogyástól az életed tíz évének meghosszabbításáig, a rákos sejtektől való megtisztításig. Noha ezen állítások egy része kissé kétséges, a bizonyítékokon alapuló a ketogén diéta lehetséges előnyei tartalmazhat:

• Étvágycsökkenés
• Jobb minőségű alvás
• Hatékony fogyás
• Magasabb energiaszint
• Jobb érzelmi hajlam
• A szív egészségének javulása
• Javult a máj egészsége
• Alacsonyabb vércukor- és inzulinszint
• Csökkentett gyulladásjelzők
• Élesebb mentális képességek

Bár úgy tűnik, hogy a ketogén diétának neuroprotektív hatásai vannak, azt javasolták, hogy más neurodegeneratív rendellenességek, például Parkinson-kór, Alzheimer-kór és még bizonyos típusú agyrák esetén is jótékony hatású lehet. Azonban nem végeztek olyan humán vizsgálatokat, amelyek alátámasztották volna a ketogén diétát, mint a kezelés első vonalát ezen állapotok kezelésére.

Hogyan működik a ketogén diéta

A keto diéta olyan, amely tele van zsírral, mérsékelt mennyiségű fehérjét igényel, és teljesen kiküszöböli a szénhidrátokat, és úgy működik, hogy megváltoztatja a szervezet működését. A szénhidrátbevitel csökkentésével a szervezet a glikogénből – az izmokban és a májban raktározott cukorból – nyeri az energiát ketonokká.

A ketonok olyan molekulák, amelyek akkor jönnek létre, amikor a szervezet nem fér hozzá táplálékhoz, vagy amikor a glikogénraktárak kimerültek. A ketonokat az elfogyasztott vagy tárolt zsírokból állítják elő, amelyeket egy ún béta-oxidáció.

Ez az eltolódás a glikogénről a ketonokra, mint üzemanyagra, nem történik meg azonnal, és az eredmények nem mindenkinél egyformák. Átlagosan 2-4 nap korlátozott szénhidrátfogyasztás (napi 20-50 gramm) szükséges ahhoz, hogy beinduljon a ketózis nevű metabolikus állapot, amikor a szervezet ketonokkal táplálkozik.

Keto diéta megfontolások

A fogyás a keto diéta egyik fő vonzereje, és az egyik leggyakrabban hangoztatott előny. A keto diétával kapcsolatos egyik fő kritika azonban az, hogy figyelmen kívül hagyják az élelmiszerek minőségének és a túlzott kalóriáknak a fontosságát, amelyet néhány népszerű alacsony szénhidráttartalmú megközelítés támogat.

E megközelítés egyes támogatói azt sugallják, hogy a feldolgozott húsokkal, kalóriadús „zsírbombákkal” teli diéta és a vajas kávé egész napos ivása ugyanazokat a fogyókúrás előnyöket nyújtja, mint a ketogén diéta, pusztán a makrokövetelmények teljesítése révén.

A testnek azonban továbbra is kalóriadeficitben kell lennie ahhoz, hogy a béta-oxidáció során a fogyás előidézése érdekében a tárolt zsírokból ketonokat állítson elő az elfogyasztott zsírok helyett.

Ezen túlmenően, bár a keto diéta gyors, rövid távú fogyást eredményezhet, a bizonyítékok arra utalnak, hogy az alacsony zsírtartalmú és alacsony szénhidráttartalmú megközelítés közötti fogyásbeli különbség idővel eltűnik. Ennek ellenére a ketogén diéta hosszú távú diétaként életképes megközelítés lehet egyesek számára.

Mindazonáltal alapvető fontosságú, hogy fenntarthatóbb megközelítést alkalmazzunk a ketogén étrendhez, amely teljes értékű élelmiszereket, sok zöldséget és rostot tartalmaz, a tápanyagsűrűségre összpontosít, és lehetővé teszi a kalóriabevitel és a kibocsátás általános csökkenését az idő múlásával.

Kulcsfontosságú étrendi pontok

• A testzsír elvesztéséhez a szervezetnek továbbra is kalóriadeficitre van szüksége.
A kalóriák számítanak a ketogén diétában.
• Fókuszáljon a tápanyagdúsabb, teljes értékű élelmiszerek fogyasztására.
• Használjon zöld leveles zöldségeket és rostforrásokat.
• Törekedjen a fenntarthatóságra és az egyensúlyra.
• Ne korlátozza a sóbevitelt, hogy az elektrolitok egyensúlyban legyenek.

A ketogén diéta nem mindenki számára egészséges

A vesebetegségben szenvedő betegeknek óvatosnak kell lenniük a keto diétával kapcsolatban, mivel az ronthatja állapotukat. Erősen ajánlott, hogy ezt a diétát egy orvossal folytatott konzultációt követően alkalmazza, különösen akkor, ha veseproblémája van (vagy jelenleg is szenved ezektől).

Bár elsőre vonzó lehet a sok hús és sajt fogyasztása, sokan úgy találták, hogy a szénhidrátok hiánya meglehetősen nagy kihívást jelent, különösen azért, mert ez a gyümölcs- és keményítőtartalmú zöldségfogyasztást is minimálisra csökkenti.

Ezenkívül a diéta egyes egyéneknél fáradtságot, súlygyarapodást, rossz leheletet, hányingert, székrekedést és hormonális ingadozásokat okozhat. Ezért az étrend betartása során feltétlenül figyelni kell a tünetekre.

Hozzászólások

Hozzászólások




Egészséges a ketogén diéta? – Paleo Alapítvány

Gyakran Ismételt Kérdések

1. Mi az a ketogén diéta?

A ketogén diéta olyan alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú étrend, amelyet eredetileg az epilepsziás betegek számára fejlesztettek ki. A diéta olyan anyagcsere-állapotot hoz létre, amelyet ketózisnak neveznek, ami segíthet a zsírégetésben és a testsúlycsökkentésben.

2. Egészséges-e a ketogén diéta?

Számos tanulmány kimutatta, hogy a ketogén diéta segíthet a testsúlycsökkentésben, valamint pozitív hatással lehet a szív- és érrendszeri egészségre. Azonban fontos, hogy gondosan tervezett étrend legyen, és konzultáljon orvosával, mielőtt elkezdené a ketogén diétát.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS

Figyelem, kedvezmények a KetoMix termékekre és csomagokrabővebben