Mi a helyzet az időszakos böjttel és a rákterápiával?

Tartalom






Mi a helyzet az időszakos böjttel és a rákterápiával?

Mi a helyzet az időszakos böjttel és a rákterápiával?

Az időszakos böjt és a rákterápia kapcsolata egyre inkább feltárul. A szakértők számos tanulmány eredményeit értékelik, hogy megértsék a böjt hatását a ráksejtekre és a rákos betegek kezelésére. Fontos, hogy ezen folyamatokat alaposan megértsük és tudatosan kezeljük a rákterápia során.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

A böjt gyógyítja a rákot?

Érthető, hogy még nincs meggyőződve arról, hogy „a böjt gyógyítja a rákot? Igaz…” A rák végül is hihetetlenül bonyolult.

Amellett, hogy a rák nem egyetlen betegség, mindegyik rákfajta jelentősen eltér a másiktól. Aggodalmait hamarosan kezeljük.

De először tegyünk egy lépést hátra, és magyarázzuk el, mi az időszakos böjt.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Mi az időszakos böjt?

Az időszakos böjt olyan étkezési minta, amely a tervezett böjt (nem evés) és az evés időszakai között váltakozik. Az időszakos böjt leggyakoribb változata a 16:8, amikor az összes étkezést egy nyolcórás időtartamon belül eszik meg, és a nap hátralévő részében nem eszik. Látod, egyáltalán nem bonyolult.

Tehát hogyan segíthet ez az étkezési minta a rák kezelésében? Íme a négy módszer, amellyel az időszakos böjt segít a rák kezelésében:

Megfordítja a krónikus betegségek hatását

A krónikus betegségek – mint például az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség – a rák kockázati tényezői. A kutatások kimutatták a kapcsolatot a két korábban említett egészségügyi rendellenesség, valamint a többféle ráktípus magasabb kockázata és az alacsonyabb túlélési arány között.

Ezzel az érvvel összhangban, ha valahogy meg tudnánk fordítani az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség előrehaladását, akkor viszont megelőzhetnénk a rákot. De hogyan?

Nos, időszakos böjtöléssel. A 2014-es tanulmány Az időkorlátozás során megállapították, hogy megvédi az egereket az elhízástól és az anyagcsere-betegségektől, például a 2-es típusú cukorbetegségtől.

Ezért a fenti eredmények azt sugallják, hogy a böjt valószínű gyógymód lehet a rák ellen.

Elősegíti az autofágiát

Az autofágia egy sejtes folyamat, amelyben a szervezet lebontja a sejtrészeket későbbi újrafelhasználás céljából. Az autofágia nemcsak a megfelelő sejtműködés fenntartásához elengedhetetlen, hanem segít megvédeni a sejteket a szervezetben.

Számos egereken végzett vizsgálat alapján úgy gondolják, hogy ez a folyamat képes megelőzni a rákot; ennek az az oka, hogy a vizsgálatok összefüggést mutattak ki az autofágia hiánya és a rákszuppresszív gének alacsonyabb szintje között. Van-e egyszerű módja az autofágia szintjének növelésére?

A 2017-es tanulmány egereken végzett vizsgálat igent mond: a kutatók pozitív összefüggést találtak az időszakos koplalás és az autofágia szintjének emelkedése között. Mint ilyen, azt feltételezik, hogy az időben korlátozott étkezés csökkentheti a rák kockázatát.

Olvass tovább: Autofágia: Ismerje meg a végső sejtgyógyulási folyamatot

Javítja az életminőséget a kemoterápia során

Meglepheti Önt az a lehetőség, hogy a böjt javíthatja a rákos betegek életminőségét a kemoterápia során, de ez igaz.

szerint a 2018-as tanulmány emlő- és petefészekrákos betegeken végzett koplalás gyakorlása javította a kemoterápiával szembeni toleranciájukat. Pontosabban, a résztvevők kevesebb kemoterápia által kiváltott mellékhatásról és magasabb energiaszintről számoltak be azokhoz képest, akik nem koplaltak.

A betegek életminőségének javítása mellett azt is érdemes megemlíteni, hogy a koplalás és a kemoterápia kombinációja bizonyítottan lassítja a mell- és bőrrák előrehaladását.

A 2016-os tanulmány azt találták, hogy a kombinált kezelési módszerek serkentik a közös limfoid progenitor sejtek (CLP) és a tumorba infiltráló limfociták magasabb termelését. Most – miért számít ez? Nos, a CLP-k a limfociták – fehérvérsejtek – elősejtjei, amelyekről ismert, hogy elpusztítják a daganatokat.

A fenti tanulmány azt is megjegyezte, hogy a rövid távú koplalás fokozza a rákos sejtek kemoterápiával szembeni érzékenységét, miközben megvédi az egészséges sejteket.

Erősíti az immunrendszert a rák elleni küzdelem érdekében

Amint azt bizonyára Ön is tudja, az őssejtek hihetetlenül fontosak számunkra regenerációs képességeik miatt. Az a 2014-es tanulmánya kutatók azt találták, hogy a böjt aktiválhatja az immunrendszerből származó őssejtek megújulását és helyreállítását.

A sejtkárosodás csökkentése mellett a tanulmány azt is kimutatta, hogy az időszakos éhezés képes pótolni a fehérvérsejteket és pótolni a sérülteket. Nem tudja, mik azok a fehérvérsejtek?

Nos, a fehérvérsejtek a tested védelmezői; küzdenek a fertőzések ellen, és elpusztítják a potenciális betegséget okozó sejteket.

A kemoterápia egyik gyakori mellékhatása a fehérvérsejtek számának csökkenése a páciens testében. Ennek eredményeként a rákos személynek sokkal nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie a fertőzések elkerülése és a rákból való felépülés terén.

Szerencsére, amint azt korábban említettük, a böjtről kimutatták, hogy fokozza az őssejttermelést a szervezetben, ami a fehérvérsejtek szintjének emelkedéséhez vezet.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Fejfájás megelőzése böjt közben

Meg van győződve arról, hogy az időszakos böjt jótékony hatással van a rákra? Várjon – mielőtt továbblépne és beépítené ezt az étkezési mintát a mindennapi életébe, íme egy figyelmeztetés.

Bármilyen fantasztikus is, a böjtnek mellékhatásai vannak, és ezek közé tartozik a bosszantó fejfájás. De természetesen nem szabad megtagadnia magát attól, hogy kihasználja a fejfájás miatti időszakos böjt előnyeit.

Ezenkívül van néhány módja annak, hogy megakadályozzák, hogy felcsapjanak rád, miután rájöttél a mögöttük álló okokra.

1. ok – Alacsony vércukorszint

Az időszakos böjt korlátozza az étkezési órák számát. Ez kétségtelenül ahhoz vezet, hogy kevesebb kalóriát fogyasztasz, mint általában.

A kalória csökkenése alacsony, keringő vércukorszinthez vezethet – ez a fejfájás gyakori oka. Bár a szervezet idővel hozzászokik az alacsonyabb kalóriabevitelhez, saját kezébe veheti a dolgokat, ha módosítja az étlapját.

Az étkezési időszak alatt próbáljon meg több kalóriát a zsírokra, mint a szénhidrátokra fordítani. Ezzel leszoktatja szervezetét a cukortól, mint üzemanyagtól, és kevésbé valószínű, hogy súlyos vércukorszint-ingadozásokat tapasztal böjtölés közben.

Íme néhány jó étrendi zsírforrás, ha gyanítja, hogy fejfájás gyötörné:

  1. Avokádó
  2. Sajt
  3. Étcsokoládé
  4. Zsíros hal
  5. Diófélék

2. ok – Kiszáradás

Könnyű megfeledkezni a vízbevitelről, amikor böjtölés közben vagy. De a szervezetnek szüksége van az elektrolitok és a folyadék megfelelő egyensúlyára a megfelelő működéshez. Ha gyorsabban veszít vizet (a napi tevékenységek során), mint amennyit pótolni tud, fennáll a kiszáradás veszélye.

Amikor a szervezet kiszárad, az agy átmenetileg összezsugorodhat vagy összehúzódhat a folyadékvesztés miatt. Ennek eredményeként az agy elhúzódik a koponyától, fájdalmat okozva – ezt a kifejezést „kiszáradásos fejfájásnak” nevezik. És ez az oka annak, hogy hihetetlenül fontos figyelni a vízbevitelre, amikor időszakos böjtről van szó a rák megelőzésére.

Alapértékként napi testtömegének legalább felét folyadékunciában kell meginnia. Tehát például, ha jelenleg 160 fontot nyom, akkor legalább 80 uncia vizet kell elfogyasztania naponta.

Ne feledje azonban, hogy több folyadékra lehet szüksége, mint amennyit ezek az általános irányelvek javasolnak. Módosítsa a vízbevitelt az éghajlatnak, a testmozgásnak és a személyes igényeinek megfelelően.

Minden sörkedvelőnek: vegye figyelembe, hogy az alkohol nem számít! Miért? Nos, mert az alkohol kivételesen dehidratáló; egyáltalán nem segítene megelőzni a koplalással összefüggő fejfájást.

A lényeg

Az időszakos böjtről szóló állatkísérletekkel foglalkozó tudományos irodalom növekvő száma azt mutatja, hogy képes megelőzni a rákot.

Ezenkívül az időszakos koplalás magában a rákkezelésben is szerepet játszhat, mivel csökkentheti a kemoterápia által kiváltott mellékhatásokat. Tehát – ha már a kerítésen járt az időszakos böjt gyakorlása terén, akkor itt van még egy előnnyel a „profik” érveléséhez.

És mindaddig, amíg odafigyel a zsírok étrendjére és a napi folyadékfogyasztásra, mentes lesz a koplalással összefüggő fejfájástól.

Az időszakos böjtölés sok mindenre ráfér; készen állsz kihasználni az előnyeit?

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Szerző

Mi a helyzet az időszakos böjttel és a rákterápiával?

Mikor lehet időszakos böjttel kezelni a rákot?

Az időszakos böjtnek vannak bizonyos előnyei a rákterápiával szemben, de mindig konzultálj egy szakemberrel mielőtt bármilyen kezelésbe fogsz.

Van-e tudományos bizonyíték az időszakos böjt hatékonyságára rákterápiával kapcsolatban?

Számos tanulmány kimutatta az időszakos böjt és a rákterápia kombinációjának pozitív hatásait, de a konkrét bizonyítékokat mindig érdemes egy szakemberrel átbeszélni.

Milyen típusú időszakos böjt ajánlott rákbetegség esetén?

Az időszakos böjt különböző formái hasznosak lehetnek rákbetegség esetén, de mindig egyéni szempontok alapján kell dönteni arról, hogy melyik típusú böjt lenne számodra a legmegfelelőbb.

VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS