Tojásböjt: Receptek, szabályok és előnyök 2022-ben

Tartalom






Tojásböjt: Receptek, szabályok és előnyök 2022-ben

A húsvét előtti időszakban sok ember a tojásböjtöt követi, amelynek során tojást fogyasztanak, de kerülik a húst és más állati eredetű ételeket. A tojásböjt tartása hagyományosan a böjtölés egy formája, de sokak számára ma inkább egészséges étrendként szolgál. A tojásböjt idején sok finom étel receptje is alkalmazkodik ehhez a speciális étrendhez. 2022-ben új és izgalmas receptekkel, szabályokkal és előnyökkel várjuk a tojásböjt követőit.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Mi az a tojásböjt?

A tojásböjt egy rövid távú, ketogén diéta, amely a tojás, a sajt, a vaj és más zsírforrások, például az avokádó vagy a kókuszolaj fogyasztása körül forog.

Az emberek körülbelül 5 napig böjtölnek, hogy megtörjék a fogyás platóját. Ez nekik köszönhető anyagcsere lelassul sok zsírégetés után. Csak az alacsony szénhidráttartalmú termékek, például a tojás fogyasztása vezethet ketózisba – egy olyan anyagcsere-állapotba, amely csak a zsírt égeti energiává.

A ketogén diéta egy nagyon alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú étrend, amely támogatja a ketontermelést. A szervezet nem tud szénhidrátot használni üzemanyagként, ezért zsírt használ fel, és azt ketonokká alakítja. A tojás alapú termékek természetesen alacsony szénhidráttartalmúak, így kiválóan alkalmasak az ilyen típusú étrendhez.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

A tojásböjt szabályai

  • 3-5 óránként tojás alapú ételt kell ennie
  • Ébredés után 30 perccel egy egész tojást kell megennie
  • Fogyassz sok fehérjét, például tojássárgáját és fehérjét
  • Naponta legalább 6 tojást kell enni
  • Lefekvés előtt 3 órával abba kell hagynia az evést
  • Egyik tojásonként legfeljebb 28 g zsíros sajtot
  • Egyél tojásonként 15 g vajat vagy egészséges zsírokat
  • Igyál legalább 6-8 csésze vizet naponta
  • Tojásböjtölj minimum 3 napig
  • Ne böjtölj 5 napnál tovább
  • Adjon elektrolitokat tojás alapú ételeihez

Ételek, amelyeket egy tojásra böjtölhetsz

A tojásböjt korlátozhatja az ehető mennyiséget, de ez nem jelenti azt, hogy ne készíthetne egészséges recepteket. Néhány elfogadható élelmiszer a teljes tojás, a zsíros sajt, a vaj, a krémsajt, a majonéz, a tea, a feketekávé, a csípős szósz, a mustár és más alacsony szénhidráttartalmú fűszerek.

A tojásböjt korlátozóan hangozhat, beleértve az elkészíthető ételek típusait is. Vannak azonban tojásalapú receptek, amelyek megmentik a helyzetet.

Egyszerű sajtos omlett, keto tojássaláta, feneketlen pizza, ördögtojás, quiche és tojásos sütemény kávékrémmel – csak néhány ötlet. Sok édes és sós finomságot készíthet tojással, ezért csak kísérletezzen ezzel a diétával.

Diétás szódával megtisztíthatja ízvilágát, de ajánlatos ragaszkodnia a vízhez. A cukormentes üdítők általában tartalmaznak mesterséges édesítőszerek.

Hogyan működik a tojásgyors a fogyásban?

A tojásböjt elősegítheti a fogyást azáltal, hogy korlátozza a kalóriákat, és mélyebb ketózisba taszítja a szervezetet. Kevesebb kalória a tojás gyors diétában erősebb anyagcseréhez vezet, ami zsírt éget. A vércukorszinted is csökkenni fog és kiváltani fog hipoglikémia.

Az alacsony vércukorszint miatt nem kell aggódni a keto-tojás gyors diéta során. Beletelhet egy kis időbe, mire szervezete alkalmazkodik, különösen akkor, ha nincs elég szénhidrát. Ha cukorbeteg, beszéljen egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt kipróbálná ezt a tojásdiétát.

Az egész tojások természetesen elősegítik a jóllakottság érzését, megakadályozva a falástól. A nap folyamán történő kevesebb nassolás megakadályozza a jövőbeni súlygyarapodás lehetőségét. Kipróbálhat különféle keto-tojás gyors recepteket, amelyek feltöltenek, és elégedettek maradnak az étkezések között.

Lehet, hogy veszít 5-7 kiló a keto tojás gyors diétán, életkorától, nemétől, aktuális súlyától, magasságától és étkezési tervétől függően. A leadott súly nagy része felesleges víz és hulladék lesz a bélből, mivel a szervezet nem képes gyorsan elégetni a zsírt mindössze 3-5 nap alatt.

A biztonságos fogyás üteme általában 1-2 kiló heti. Ennyi zsírt tud elégetni a szervezete biztonságos idő alatt. Bármi, ami ezt meghaladja, azt jelenti, hogy túlságosan korlátozza a kalóriákat, ezért ügyeljen arra, hogy elegendő energiával töltse fel szervezetét.

Az Egg Fast 5 fő előnyei

A keto tojás diéta ugyanazokat az eredményeket fogja elérni, mint a normál ketogén diéta. Ez annak köszönhető, hogy szervezete ketonokat termel, amikor alacsony szénhidráttartalmú ételeket, például tojást fogyaszt.

Vessünk egy pillantást a keto tojás gyors 5 fő előnyére:

  1. Elősegíti a fogyást

Természetesen az egyik fő oka annak, hogy megpróbálja a keto tojást böjtölni, a fogyás vagy a gyomor puffadásának csökkentése. A kalóriák korlátozása és csak az alacsony szénhidráttartalmú termékek fogyasztása azt jelenti, hogy szervezetének nincs más választása, mint a makacs zsírforrások elégetése.

Ha csak tojás alapú ételeket fogyasztunk 3-5 napig, az segíthet a felesleges víz elvesztésében. A tested elkezd zsírt égetni, de nem annyira, hogy észrevegye a mérleg jelentős csökkenését. Ha többet akarsz fogyni, tedd meg kardióközpontú edzések amitől megdobogtatja a szívedet.

  1. Elősegíti a zsírvesztést

A keto tojás böjt erős ketontermelés a testedben.

A zsírvesztés gyakran akkor következik be, amikor a tojásböjt után áttérsz a keto diétára. Ez segít abban, hogy tápanyagdúsabb ételeket fogyassz, amelyek még mindig alacsony szénhidráttartalmúak. Csak folytassa az alacsony szénhidráttartalmú ételeket, és vegyen be egészséges zsírokat, hogy észrevehető súlycsökkenést tapasztaljon.

  1. Csökkenti az éhséget és a sóvárgást

A tojás nagyon magas fehérjetartalmú, ami azt jelenti, hogy elősegítik a teltségérzetet, ami hosszú ideig elégedetté teszi Önt. Nem fogja érezni a vágyat a falás vagy nassolás iránt egész nap. Ez nagyszerű a súlygyarapodás megelőzésére, amely egyébként néhány héttel visszavetheti Önt.

Ne felejtse el követni a keto tojás gyors eredményeit a fogyás során. 3-5 óránként tojásalapú ételt kell ennie, még akkor is, ha nem vagy éhes. A kiéheztetés oda vezethet alultápláltság – olyan állapot, amely megfosztja szervezetét vitaminoktól és ásványi anyagoktól.

  1. Növeli a mentális fókuszt és az energiát

Ha kell, tojást kell ennie több energiát napközben.

A tojás kiváló fehérjeforrás, amely állandó és tartós energiát biztosít. Naponta legalább 6 ilyen fogyasztás elősegítheti az edzéseket.

Az első tojásos gyorsétel (amely lehet rántotta vagy keménytojás) elegendő agyi erőt kínálhat ahhoz, hogy ebédig el tudja látni. Azok az emberek, akiknek állandó energiájuk van, nagyobb valószínűséggel edzenek és többlet zsírt égetnek el.

  1. Javítja a vércukorszintet

Bármilyen típusú keto diéta, beleértve a tojásböjtöt is, javíthatja a vércukorszintet.

Ennek oka a szénhidrátok hiánya, amelyek csökkentik a szükségességet inzulin – egy hormon, amely elősegíti a glükóz bejutását a sejtjeibe. Az állandó vércukorszint súlycsökkenéshez, alacsonyabb vérnyomáshoz és kiegyensúlyozott koleszterinszinthez vezethet, ami nagyon egészséges a szív számára.

A tojás gyors kockázatai és mellékhatásai, amelyeket figyelembe kell venni

A keto-tojás böjt átmeneti mellékhatásokkal járhat, hacsak nem marad 5 napnál tovább a diétán. Ha hosszabb ideig folytatja az alacsony szénhidráttartalmú diétát, az növelheti a súlyos mellékhatások esélyét – amit nem szeretne fogyás közben tapasztalni.

Íme a tojásböjt néhány gyakori mellékhatása:

Elkaphatja a keto influenzát

A keto-influenza általában nagyon gyakori a ketogén alapú diéta megkezdésekor. Mivel szinte teljesen eltávolítod a szénhidrátokat, a szervezetednek alkalmazkodnia kell.

A tojásböjt kiválthatja fizikai hatások mint a fejfájás, a székrekedés, a fáradtság, az émelygés, a testfájás, az alvási problémák és az agyi köd. Az influenzaszerű tünetek nem jelentenek okot az aggodalomra, és a tojásgyors étrend megkezdése után 5-7 nappal elmúlhatnak.

Igyon sok vizet, mert ez segíthet bizonyos tünetek enyhítésében. Pihenjen sokat, és mindig gyorsan hagyja abba a tojást, ha túl rosszul érzi magát.

Székrekedést tapasztalhat

Egy dolog a tojásböjttel kapcsolatban, hogy nem ad elég rostban gazdag élelmiszert. A tested rost kell az egészséges bélmozgás fenntartásához, különben a széklet nem jut át ​​könnyen. Próbáljon meg több vizet inni a nap folyamán, hogy segítse a bélrendszer megfelelő működését.

Te is csinálhatsz néhányat könnyű gyakorlat, mint a gyaloglás vagy a kocogás, hogy beindítsa az emésztőrendszert. Csak mozogjon napi 10-15 percet, mert ez elindítja a vér áramlását a belekben. Csak olyan testmozgást végezzen, amely megfelel az egészségi szükségleteinek.

Táplálkozási hiányosságokat okozhat

A tojásböjt számos egészséges élelmiszercsoportot korlátozhat, amelyek az optimális egészséghez szükségesek. Ez okozhatja táplálkozási hiányosságok – alultáplált állapot, amely egészségtelen fogyáshoz, fáradtsághoz, izomgyengeséghez, hangulatváltozásokhoz és súlyos hajhulláshoz vezethet.

A tojásböjt diéta mindössze 3-5 napig tartó kipróbálása biztonságos, de ennek túllépése valószínűleg károsítja a szervezetet. Soha ne kockáztasd a saját egészségedet csak azért, hogy gyorsan lefogyj.

Jojó diétás hatást válthat ki

A tojásböjt, mint bármely más korlátozó diéta, nem fenntartható étkezési terv. Nem korlátozhatja sokáig a kalóriákat súlyingadozások teljesen lehetségesek.

Ezt érdemes tudnia, mielőtt belevágna a tojásgyors receptekbe.

A súlygyarapodás egy mellékhatás lehet, amelyet a tojásalapú böjt befejezése után tapasztal – ami megzavarhatja fitneszútját. Az alacsony szénhidráttartalmú ételek fogyasztásától egészen a hirtelen normál, zsíros termékek elfogyasztásáig a szervezet ennek nagy részét zsírként tartja meg.

3 módszer a gyakori tojásgyors buktatók elkerülésére

A diéta során felmerülő akadályokkal való szembenézés elkeserítő lehet, de vannak jótékony módszerek ezek leküzdésére. A keto életmód nem akadályozhatja meg a fogyásban.

Nézzünk meg 3 módszert, amellyel elkerülhetjük a tojásböjt gyakori buktatóit:

  1. Hidratálja magát

Nem számít, milyen típusú keto diétát tartasz, mindig igyál vizet. A férfiaknak törekedniük kell arra, hogy legalább igyanak 12 csésze egy nap, és a nőknek körülbelül 9 csészére van szükségük. A hidratálás az alapvető a testhőmérséklet szabályozására, a fertőzések megelőzésére és a szervek egészségének megőrzésére.

A megfelelő hidratálás enyhítheti a székrekedés tüneteit és a fejfájást is, amelyek a keto diétából származhatnak. Könnyű elfelejteni a vízbevitelt, de elegendő egészséges folyadék hiányában a fogyás előrehaladása megtorpanhat.

  1. Töltse fel az elektrolitokat

Az elektrolitok azok nélkülözhetetlen ásványi anyagok (mint a kálium, kalcium és nátrium), amelyek elősegítik a szervezet megfelelő működését. Az elektrolitokat olyan élelmiszerekben találhatja meg, mint a spenót, kelkáposzta, avokádó, burgonya, brokkoli, mandula, bab, földimogyoró és banán.

Nagyon fontos, hogy sok ilyen ételt fogyasszunk a tojásböjt előtt. Ez biztosítja, hogy az anyagcseréd elegendő ásványi anyaggal rendelkezzen ahhoz, hogy az egész diéta alatt működjön. Edzés előtt és után is feltölthetsz elektrolitokkal, hogy feltöltsd a szervezeted.

  1. Tegye könnyebbé az étvágykiegészítőkkel

Tojásböjt közben éhesnek érezheti magát, különösen, ha a tojásböjt menüben csak apró ételeket fogyaszt. A korgó gyomor nem mindig a legszebb érzés fogyókúra közben.

Az éhség és a sóvárgás elkerülése érdekében a böjt alatt étvágy-kiegészítőket szedhet, mint például az Essential Fiber Complex. Ezek az eper ízű kiegészítők glükomannánt és cellulózt tartalmaznak – két élelmi rostot, amelyek elősegítik a gyomor teltségét.

A DoFasting rostkomplexe a bélbaktériumokat is táplálhatja, ami végül csökkenti a puffadást és a koleszterinszintet. Az erős emésztőrendszer erős és motivált marad, még akkor is, ha nincs kedve edzeni vagy diétázni.

Mennyi ideig érdemes tojásböjtöt tartani?

A tojás alapú diétát csak 3-5 napig szabad folytatni. Ennek az időtartamnak a túllépése olyan súlyos mellékhatásokhoz vezethet, mint a kiszáradás, gyomorégés, álmatlanság és heves gyomorfájdalom.

A keto diéta kipróbálása előtt konzultáljon orvosával, ha az alábbiak közül bármelyik vonatkozik Önre:

  • 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegség
  • Evészavar
  • Magas koleszterin
  • Az epehólyag eltávolítása
  • Terhes nők

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Következtetés

A tojás keto alapú böjt segíthet a fogyásban, de ezt legfeljebb 5 napig szabad csinálni. A hosszabb böjt súlyos mellékhatásokat okozhat.

A tojásdiéta magában foglalja a kizárólag tojásalapú termékek fogyasztását, például egész tojást, krémsajtot és más egészséges zsírokat, amelyek elegendő energiával táplálják a szervezetet.

Szerző




Tojásböjt FAQ

Tojásböjt 2022

A tojásböjt hagyományosan a húsvétot megelőző időszak, amikor az emberek az húsmentes étrendre váltanak. Ez idő alatt sokan tojást fogyasztanak, és különböző hagyományos ételeket főznek. Az alábbiakban gyakran feltett kérdésekre adunk választ a tojásböjttel kapcsolatban.

Receptek

A tojásböjt alatt számos finom receptet készíthetsz hús nélkül. Például lehetőséged van leveseket, salátákat, tésztákat és zöldségételeket fogyasztani. Keresd fel oldalunkat, ahol részletes recepteket találsz a böjti időszakra.

Szabályok

A tojásböjt alatt általában tilos a hús és húsáruk fogyasztása. Fontos, hogy betartsd a böjti szabályokat és csak megengedett ételeket fogyassz. Fontos tudnod, hogy a böjt ideje alatt tilos alkoholt fogyasztani.

Előnyök

A tojásböjt számos egészségügyi előnnyel járhat. A húsmentes étrend segíthet a koleszterinszint csökkentésében, valamint támogathatja az emésztést és a fogyást is. Emellett a tojásböjtnek lelki és spirituális szempontból is pozitív hatása lehet.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS