Böjt ADHD esetén: megér egy próbát?

Tartalom




Böjt ADHD esetén: megér egy próbát?

Böjt ADHD esetén: megér egy próbát?

ADHD esetén sokan keresnek alternatív módszereket a tünetek enyhítésére. Egyre népszerűbb megközelítés a böjt, amely számos pozitív hatással lehet az agy működésére. Különböző kutatások szerint a böjt segíthet a figyelem koncentrációjának növelésében, valamint javíthatja az ADHD tüneteit. Természetesen minden esetben fontos konzultálni orvossal a böjt bevezetése előtt, de érdemes lehet kipróbálni ezt a módszert a ADHD kezelésére.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Mi az ADHD, és mik a tünetei?

ADHD, ill Figyelemhiányos hiperaktív rendellenesség, olyan egészségügyi állapot, amely befolyásolja az ember mindennapi viselkedését. Az ADHD agya tartalmaz alacsony mennyiségű noradrenalin, amely egy neurotranszmitter. A dopamin és a noradrenalin együtt működik.

Az ADHD agyi tevékenysége az agy négy funkcionális területén megszakad:

  • Frontális kéreg – az agy egy része, amely szerepet játszik a memóriában, a figyelemben és az ítélőképességben.
  • Limbikus rendszer – az agy egy része, amely részt vesz viselkedési és érzelmi válaszainkban.
  • Alapi idegsejtek – az agy azon része, amely részt vesz az akaratlagos motoros mozgások, a procedurális tanulás, a szokástanulás, a feltételes tanulás, a szemmozgások, a megismerés és az érzelmek szabályozásában.
  • Retikuláris aktiváló rendszer – az agy azon része, amely felelős a figyelemért, az izgalomért, az izomtónus módosításáért és a fókuszálásért.

Itt van a tünetek Figyelemhiányos hiperaktivitási zavar:

  • Koncentrálási és fókuszálási nehézség – tartalmazhat rövid figyelmet, figyelmetlen hibákat, szervezési nehézségeket, feledékenynek tűnhet, és nem tud ragaszkodni a feladatokhoz.
  • Hiperaktivitás és impulzivitás – magában foglalhatja azt, hogy képtelen egy helyben ülni, állandóan izgul, túlzottan beszél vagy mozog, gondolkodás nélkül cselekszik, és nem érzi a veszélyt, vagy egyáltalán nem érzi magát.

Számos oka lehet annak, hogy a gyermekeknél elsősorban ADHD alakul ki.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Mik az ADHD okai?

A tudósok még mindig próbálják meghatározni az ADHD konkrét okát. Eddig azonban csak felfedezték genetikai bizonyíték. Ez azt jelenti, hogy az ADHD általában családokban fordul elő.

Ezen kívül néhányat vizsgálnak egyéb tényezők amelyek hozzájárulhatnak az ADHD-hez:

  • Korai szülés
  • Alacsony születési súly
  • Agysérülés
  • Környezeti kockázatoknak való kitettség
  • Alkohol és dohányzás terhesség alatt

Egyesek úgy vélik, hogy a túl sok glükóz fogyasztása, a túl sok televíziózás, a szülői nevelés vagy a társadalmi és környezeti problémák, például a szegénység vagy a családi működési zavarok ADHD-t okozhatnak. Azonban van elégtelen adat hogy alátámassza ezeket az elméleteket.

Noha nem biztos, hogy 100%-ig biztos abban, hogy mi okozta az ADHD-t, vannak bizonyos területek, amelyeken az időszakos böjt hasznos lehet.

Az időszakos böjt javíthatja kognitív funkcióit?

Az ADHD alacsonyabb kognitív funkció. Az időszakos böjtnek a megismerésre gyakorolt ​​közvetlen hatását azonban nem találták. A témában végzett kutatások azt mutatják, hogy eddig nincs változás szakaszos böjt után a megismerésben észlelték.

Más tanulmányok szerint az időszakos böjt összefüggésbe hozható a depressziós hangulattal és koncentrációs nehézségek.

Ennek ellenére az időszakos böjt pozitív hatással lehet a következőkre:

  • memória – Az élelmiszer-korlátozás javíthatja az új agysejtek létrehozásának képességét, ami javíthatja a memória egyes részeit.
  • Világosság – mivel a szervezet megtisztítja magát a méreganyagoktól, agya tisztább véráramhoz jut, ami tisztább gondolatokat és más érzékszervei élesebbé válását eredményezheti.
  • Kreativitás – az időszakos böjt időszakában agyunk éberbbé és élesebbé válik, ami a kreativitást is fokozhatja.

Annak ellenére, hogy az időszakos böjtről kimutatták, hogy nincs pozitív hatása a megismerésre, javíthatja a memóriát, a gondolkodás tisztaságát és a kreativitást, ami még mindig segíthet megbirkózni az ADHD tüneteivel.

De az agy változásai nélkül a böjt más módon is segíthet.

A böjt egyéb előnyei, amelyek segíthetnek megbirkózni az ADHD-vel

Az időszakos böjt számos egészségügyi előnnyel lepheti meg, beleértve azokat is, amelyek segíthetnek megbirkózni az ADHD-val.

Könnyebben tudod majd kontrollálni a súlyodat

Az ADHD betegséghez vezethet hízás. Ennek az az oka, hogy nehéz lehet kontrollálni impulzusait, ami állandóan azokhoz vezethet túlevés. Ezen túlmenően, az ADHD-gyógyszernek olyan mellékhatásai is lehetnek, mint a súlygyarapodás.

Szerencsére az időszakos böjt szorosan összefügg a fogyással. A pontosításhoz több böjtprogram közül választhat. A népszerűek közé tartozik a 16:8, az alternatív napos böjt stb.

Amikor böjtölsz, a te inzulin szintje csökken és megkönnyíti zsírégetés. Ráadásul, noradrenalin idegrendszere juttatja el a zsírsejtjeihez, így azok szabad zsírsavakra bontják le a testzsírokat, amelyeket energiaként elégethetnek.

Ezen kívül segít csökkenteni a kalóriabevitelt, amit nehéz megtenni böjt nélkül, ha ADHD-vel küzdünk. Emellett az időszakos böjt bizonyítottan segít kontrollálja a súlyát.

A még könnyebbé tétel érdekében letöltheti a DoFasting alkalmazást, amely minden felhasználó számára személyre szabott, és tartalmaz egy fejlett böjtkövetőt, amely segít, hogy mindig betartsa böjttervet.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy az étkezési időszak alatt nem kell számolni a kalóriákat, ami csökkentheti a további stresszt a szigorú diéta betartásával szemben.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Változásokat fog tapasztalni a hormonokban, a sejtekben és a génekben

Mint fentebb említettem, az időszakos böjt hatással van inzulinszint. Csökkentik és elősegítik a zsírégetést. A böjt a különböző gének és molekulák megváltoztatásával is javíthatja a hosszú élettartamot.

Ettől eltekintve böjt esetén a vérszint a az emberi növekedési hormon az egekbe szökött. Ennek eredményeként ennek a hormonnak a nagyobb mennyisége elősegíti a zsírvesztést és az izomépítést, többek között olyan előnyök mellett, mint a sejtek helyreállítása és az egészséges anyagcsere.

Sőt, az időszakos böjt serkenti sejtjavító folyamatok és eltávolítja a nem kívánt anyagokat a sejtekből. Ezek a hatások segíthetnek az ADHD tüneteinek kezelésében, amelyek a hormonváltozások körül forognak.

Stimulálja az autofágiát

Böjt időszak fokozza az autofágiát amely potenciális terápiás hatást fejt ki számos betegségre. Az autofágiát azáltal váltják ki, hogy megterheljük a sejteket, hogy elküldjék azokat túlélő mód.

Az autofágia során a test megtisztítja a sérült sejteket és újabbakat regenerál. Emellett az időszakos böjt is a leghatékonyabb technika az autofágia aktiválására.

Az autofágia eltávolítja a káros fehérjéket a sejtekből, amelyekhez kapcsolódnak Neurológiai rendellenességek beleértve a Parkinson-kórt és az Alzheimer-kórt, és ez is segíthet ADHD tünetek.

Javíthatja általános egészségi állapotát

Az időszakos böjt számos betegség megelőzésében segíthet. Ez azért van, mert a böjt megtisztítja szervezetét a méreganyagoktól és olyan folyamatokba hajtja a sejteket, amelyeket általában nem segítenek elő, ha állandóan táplálkozik az étkezésből származó üzemanyag.

Ezen túlmenően, amikor koplalsz, a tested ketózison megy keresztül, ami elégeti a szervezetben tárolt zsírt, és segít szabályozni a vércukorszintet.

Az időszakos böjt is harcol gyulladás amely részt vesz a rák, szívbetegség és egyéb állapotok kialakulásában. Ezért meghosszabbíthatja az életét.

Ez azt jelenti, hogy gondoskodhat általános jólétéről anélkül, hogy túl sokat gondolna rá. Ez nagy előny, mivel az ADHD-s emberek általában küzdenek azért, hogy vigyázzanak az egészségükre a hiánya miatt figyelmesség, memória és impulzusvezérlés. Mások ezt az állapotot „agyköd”.

ADHD gyógyszeres alternatívák

Az ADHD-gyógyszereknek lehetnek káros hatásai, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a mindennapi életében használt különféle természetes gyógymódokkal, amelyek segítenek megbirkózni az ADHD-vel.

Egészséges diéta

Annak ellenére, hogy több kutatásra van szükség az ADHD-vel és az egészséges táplálkozással kapcsolatban, egyes szakértők szerint a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet enyhíti a tüneteket. A rossz étrend viszont ronthatja a tüneteket.

Az élelmiszerek és a tápanyagok jótékony hatással lehetnek az agy egészségére, és ezért jótékony hatással lehetnek az ADHD-re.

Az egészséges táplálkozást úgy is nevezhetjük, mint „a szivárvány megevése”. Ez azt jelenti, hogy enni kell zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat és fehérjetartalmú ételeket, például tenger gyümölcseit, sovány húsokat, baromfihúst, tojást, szójatermékeket, dióféléket és magvakat.

Ezenkívül kerülnie kell a magasan feldolgozott ételeket és rágcsálnivalókat, amelyek sok cukrot vagy sót tartalmaznak.

Különösen fontos időszakos böjt esetén. Az eredmények javítása érdekében az étkezési időszak alatt az étrendre is gondolnia kell. Ezért próbáljon lassan, kis mennyiségben enni, és tartalmazzon tápláló és egészséges ételeket.

A DoFasting alkalmazás, amely kizárólag az időszakos böjtre összpontosít, több mint 5000 tápláló, könnyen elkészíthető ételt tartalmaz, így biztosítva, hogy soha ne fogyjon ki az ötletekből. Ezenkívül használhatja az alkalmazást kalóriáinak nyomon követésére és naplózására, valamint általános ételfogyasztásának nyomon követésére.

Gyakoroljon legalább 60 percet naponta

A fizikai aktivitás javíthatja a figyelmet és növelheti a figyelmet impulzus vezérlő. Ezenkívül az edzés segíthet a stressz, a szorongás és a kényszeres viselkedését és javítja a memóriát. Ezért a napi legalább 60 perces testmozgás segíthet az ADHD tüneteinek leküzdésében, és növelheti a agyerő és energiaszint.

Az időszakos böjt alatt végzett gyakorlatok nehézkesek lehetnek. Ezért fontos, hogy hidratált maradjon, az elektrolitokat magas szinten tartsa, és alacsony intenzitású edzéseket végezzen.

Használhatja a DoFasting alkalmazást is, hogy a legtöbbet hozza ki időszakos böjtölési útjából. Az alkalmazásnak van egy külön „edzések” lapja, amely számos otthoni edzést kínál a kezdőtől a középhaladó szintig. Kiválaszthat egy bizonyos intenzitást vagy egy adott testrészt is, amelyet meg szeretne célozni.

Eleget aludni

Országos Alvás Alapítvány az irányelvek azt mutatják, hogy az egészséges felnőtteknek szüksége van 7-től 9-ig órányi alvás minden este. A kelleténél kevesebb alvás súlyosbíthatja ADHD tüneteit, és nehéz lehet egy idő után visszatérni az egészséges alvási ciklushoz.

A rossz alvási szokások okozhatják ingerlékenység és stressz, míg az egészséges alvás javíthatja közérzetét. Az elegendő alvás segíthet a hangulat szabályozásában, és segíthet megbirkózni az ADHD-val.

Az időszakos böjt viszont javíthatja az alvás minőségét azáltal, hogy fenntartja a cirkadián ritmusok. Az időszakos böjt alatti jobb alvás érdekében, ha a böjti terved szerint lehetséges, ne feküdj le teljesen éhezve.

Elegendő vízivás segíthet csökkenti az éhséget, ezért ügyeljen arra, hogy hidratált maradjon. Ezenkívül kerülje a szunyókálást és a koffeintartalmú italok fogyasztását lefekvés előtt. Ezenkívül próbáljon meg minden este ugyanabban az időben lefeküdni.

Korlátozza a napi képernyőidőt

A túl sok képernyőidő megszakíthatja az alvást, ronthatja a pszichés jólétet és csökkentheti kognitív működés. Fent említett, alvászavar ronthatja az ADHD tüneteit.

Ezenkívül a képernyő előtt töltött idő megnehezítheti a koncentrációt vagy a mindennapi feladatok elvégzését. Ennek az az oka, hogy a készülék képernyője kék fényt bocsát ki. A nappali órákban a kék fény hasznos lehet, mert fokozza a figyelmet, a reakcióidőt és a hangulatot.

A kék fény azonban előfordulhat csökkenti a melatonin felszabadulását éjszaka, ami befolyásolja az alvást.

A melatonin egy hormon, amely szabályozza a cirkadián ciklusok és alvás.

Korlátozza a napi képernyő előtt töltött időt, nehogy számítógépe vagy telefonja befolyásolja pszichés egészségét vagy alvási ciklusait. Főleg néhány órával lefekvés előtt.

Használjon napi naplót vagy nyomkövető alkalmazásokat

Az ADHD krónikus rendellenesség amely az élet legtöbb részét érinti, beleértve a rendszeres napi működést, a kapcsolatokat, valamint a szakmai és tudományos területeket. Nehéz lehet megérteni, hogy mi váltja ki hangulatát és érzelmeit.

Ennek egyik megoldása a naplóírási gyakorlat elindítása. Ez nemcsak lehetőséget ad érzelmei kifejezésére, hanem annak felismerésére is, hogy mi okozhatja, hogy jobban vagy rosszabbul érzi magát.

Friss szisztematikus áttekintés kimutatta, hogy van néhány állapotkövető alkalmazás, amely a naplózás alternatívájaként használható. E szisztematikus áttekintés alapján Effecto alkalmazás lehet az egyik lehetőség az ADHD-ban szenvedő személy jólétének nyomon követésére. A nyomkövető alkalmazások előnye, hogy sokkal kevésbé időigényesek, és hasznos betekintést nyújthatnak, amelyeket könnyű elmulasztani egy napló használatakor.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Az ADHD böjtölése: legfontosabb tudnivalók

Az időszakos böjt segíthet a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar vagy az ADHD tüneteinek kezelésében oly módon, hogy képes lesz kontrollálni súlyát, serkenteni autofágiaés javítja általános egészségi állapotát.

Mielőtt azonban megpróbálná kipróbálni az ADHD böjtölését, mindenképpen konzultáljon egy egészségügyi szakemberrel.

Szerző




Böjt ADHD esetén: megér egy próbát? – Gyakran Ismételt Kérdések

Mit jelent a Böjt ADHD esetén?

A Böjt ADHD esetén egy olyan étrend és étkezési forma, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar kezelésére irányul.

Miért érdemes kipróbálni a Böjtöt ADHD esetén?

Az egyes tanulmányok szerint a böjtölésnek lehetnek kedvező hatásai az ADHD tüneteire, például javulhat a figyelemkoncentráció és csökkenhet a hiperaktivitás.

Mit kell figyelembe venni a Böjt esetén ADHD-s személyeknél?

Mielőtt bármilyen életmódváltást tervezünk, mindig konzultáljunk szakemberrel, és kérjünk tanácsot a megfelelő étrendről és böjtölési módszerekről. Az ADHD-s személyek esetében különösen fontos a szakorvosi konzultáció, hogy az étrendváltás ne befolyásolja negatívan az egyéb kezeléseket és az egészségi állapotot.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS