A 24 órás böjt megértése: Előnyök és tippek

Tartalom




A 24 órás böjt megértése: Előnyök és tippek

A 24 órás böjt megértése: Előnyök és tippek

A 24 órás böjt egy olyan étrendi gyakorlat, amely során egy teljes napig nem fogyasztunk semmit. Ennek számos egészségügyi előnye lehet, például segíthet a testsúly csökkentésében, a vércukorszint stabilizálásában és a szervezet tisztításában. Azonban fontos, hogy megfelelően felkészüljünk rá, és tartsuk be a megfelelő tippeket és szabályokat annak érdekében, hogy sikeres legyen és ne károsítsa az egészségünket.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Mi az a 12 órás böjt?

Ha a fogyás és a további egészségügyi előnyök érdekében böjtről van szó, megvan az oka annak, hogy miért létezik 12 órás vagy 12:12-es módszer. Ehhez a nap felét böjtölni kell, majd a fennmaradó 12 órában egy étkezési ablakot kell tartani.

Ez nem csak egy nagyon rugalmas étkezési módszer, de a 12 órás koplalás a fogyás egyik legjobb módja is, köszönhetően annak a kalóriadeficitnek, amely átnyomja a testet. metabolikus kapcsoló hogy a zsírsejteket a lehető legmagasabb ütemben égesse el.

A ketózis, az elraktározott zsírtartalékok elégetésének folyamata akkor kezdődik, amikor a szervezet táplálék nélkül marad 10-12 órás időszak. Ekkor szabadulnak fel ketonok, és az anyagcseréd a cukor használatától a zsírégetésig megy át.

Így a kalóriák korlátozása és a 12 órás koplalás az egyik legjobb módja a testtömeg csökkentésének és az időszakos böjt egyéb előnyeinek megtapasztalásának.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

5 egészségügyi előny, ha 12 órás böjtöt csinál

Sok embert vonz az időszakos böjt, mert az ilyen diétával a súlycsökkentő tényezőn túlmenően különféle egészségügyi előnyök is járnak.

Általában szakaszos böjt csökkenti az inzulinrezisztenciát, gyulladás és a szívbetegség kockázata. Ráadásul, aki böjtöl, fokozhatja az energiatermelést, a bélrendszer egészségét és a sportteljesítményt – de nézzünk még néhányat.

1. Segít a fogyásban

Ahogy korábban említettük, a 12 órás étkezés nélkül való tartózkodás arra készteti a szervezetet, hogy ketonokat termeljen, és zsírégetésre váltson, ami a böjt és a fogyás egyik szerves szakasza.

Az alacsonyabb napi kalóriabevitel mellett ez a böjt időszak lehetővé teszi a szervezet számára váltani az égő vércukorszintről vagy glikogént, és helyette használja a zsírraktárakat energiaforrásként.

Ahogy az várható is volt, ez az eljárás az egyik legjobb módja annak, hogy tartósan égetjük el a zsírt, ahelyett, hogy pusztán a víz súlyát céloznánk meg, és sok fogyókúrázó meglehetősen gyorsan tapasztalhat valódi különbséget a fogyásban időszakos koplalással.

2. Javítja az agy egészségét

A zsírtartalékokban tárolt energia felhasználása nagyszerű módja a mentális tisztaság növelésének, sőt, még segítségnyújtásnak is mentális egészségügyi problémák.

Ezenkívül az agy fizikai egészségét javítja a böjt, ami a a kognitív hanyatlás alacsonyabb aránya és még a stroke utáni agykárosodást is csökkenti.

3. Csökkenti a gyulladást a szervezetben

A 12 órás böjtölés másik előnye, hogy csökkenti a gyulladást, ami az egyik fő oka a különféle betegségekbeleértve a szív- és érrendszeri problémákat, a cukorbetegséget és még a rákot is.

A tanulmányok különösen azt mutatták ki, hogy a böjt időszaka és az egészséges élelmiszerekkel való korlátozott táplálkozás időszaka egy kiegyensúlyozott étrend szerint valóban csökkenti a gyulladást a szervezetben.

A böjthöz kapcsolódó kalóriakorlátozás elősegíti jobb immunválaszok gyulladásos és autoimmun betegségekre, mind megelőzésére, mind visszafordítására, valamint a kapcsolódó hormonproblémák orvoslására.

4. Meghosszabbítja az élettartamot

Az élethosszabbítás mindig az egészséges életmód és a helyes étrend mellékhatása legyen; az időszakos böjtnek minden bizonnyal megvan az az előnye.

De vajon elég gyors-e egy 12 órás munka ahhoz, hogy ezeket az előnyöket élvezze? A válasz: igen, abszolút az! A tanulmányok azt mutatják, hogy a hosszú ideig tartó koplalás elegendő fokozza a cirkadián autofágiátmeghosszabbítja a várható élettartamot.

Az izomtömeg és az anyagcsere javításától kezdve a magas zsírtartalmú energiaszintet növelő edzésekkel a vitaminhiányok elleni küzdelemig a kiegyensúlyozott és tápláló élelmiszercsoportok fogyasztásával az időszakos böjt szinte minden folyamatot segít a szervezetben.

5. Fokozza a test méregtelenítését

Mivel az anyagcsere-rendszer nagyon fontos az egész szervezet számára, hatékonyságának fokozása időszakos koplalással nem csak a fogyás, hanem a szervek egészségének és a bőr- és izomsejtek helyreállításának is jót tesz.

Az oxidatív stressz csökkentésével az időszakos böjt eltávolítja ugyanazokat a mechanizmusokat, amelyek akadályozzák az anyagcserét és lehetővé teszi az emésztőrendszer jobb egészségét, a természetes antioxidánsok védelmét, és gyógyítja a bélrendszer egyensúlyhiányát.

12 órás böjtszabályok, amelyeket tudnia kell

Beszéljük meg pontosan, hogyan nézne ki a 12 órás böjt, hogyan építheted fel az időbeosztásodat, valamint néhány betartandó szabályt.

A 12:12-es módszer az egyik legegyszerűbb a kezdők és az elfoglalt időbeosztásúak számára, mivel a böjtidő nagy részét alvással töltik. Ezután a böjtölés nélküli napokon kalóriakorlátozás nélkül élvezheti az étkezést.

Ha például hetente kétszer 12 órát koplal, akkor két napot kell beállítani a korlátozásra, például keddet és pénteket.

Azokon a napokon az etetőablakot elindíthatta, és reggel 8 vagy 9 körül reggelizhetett, az utolsó étkezéssel ekkor este. Ezután 8 vagy 21 órától másnap reggelig koplal, 12 órás lépésekben.

A folyamat még egyszerűbbé tétele érdekében töltse le a DoFasting alkalmazást, amely lehetővé teszi, hogy időzítőket állítson be mind az evéshez, mind a böjthöz az összes IF módszerhez, beleértve a 12:12-t is. Receptek ezrei az egészséges ételekhez, a kalória- és vízkövetéshez, valamint cikkek tömkelege, amelyek választ adnak kérdéseire!

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Lehet fogyni 12 órás koplalással?

Röviden – igen! A 12 órás koplalás nagyszerű módja annak, hogy az anyagcserét zsíroxidációvá alakítsa, ami viszont segít a fogyásbanérezd magad energikusabbnak, és folytasd a zsírégetést, hogy megtartsd a már leadott súlyodat.

A kalóriadeficit miatt pedig bármilyen fizikai tevékenység csak fokozza a fogyást, ha olyan egészséges táplálkozási tervekkel párosul, mint a keto diéta. A 12:12-es gyors sok ember számára előnyös lehetőség.

Mennyi ideig kell böjtölni, hogy lássuk a fogyás eredményeit?

A biztonságos fogyás általában azt eredményezi heti egy-két font, és sok diétázó másfél hónapon belül látja az eredményt. Ilyen ütemben hat hét körülbelül tíz kiló zsírvesztésnek felel meg, ami egy egész gardróbmérettel lefelé!

Természetesen a gyors kezdeti változások elsősorban a víz súlyát jelentik, de amint beindul a zsírégetés, észre fogod venni, hogy centiméterek tűnnek el a derekadról.

4 ital, ami nem töri meg a böjtöt

A böjt időszakában tilos szilárd ételeket fogyasztani, mivel a kalóriatartalom kiszorítaná az anyagcserét a ketózisból. Azonban rengeteg más kalóriamentes ital létezik, amelyeket böjt közben fogyaszthat, beleértve a következő italokat.

1. Víz

A víz nemcsak az emésztés szempontjából fontos, hanem az éhségérzetet is távol tartja azáltal, hogy még böjt közben is jóllakottnak érzi magát.

Ráadásul, mivel a kiszáradás az időszakos böjt gyakori mellékhatása, fontos, hogy rendszeresen igyunk vizet. És mivel nincs kalóriája, nem töri meg a böjtöt!

2. Kávé

A kávé nemcsak rengeteg energiát ad, hanem természetes étvágycsökkentő is.

A böjt megszegésének elkerülése érdekében azonban csak feketekávét fogyaszthat – tejszín, cukor vagy stevia hozzáadásával elég kalória hogy befolyásolja az anyagcsere folyamatait és kiszorítsa a zsírégetésből.

3. Tea

Az időszakos böjt idején a fekete tea tej és cukor nélküli fogyasztása is elfogadható. Valójában számos zöld teának van antioxidánsok, amelyek segítik a kalóriák elégetésétbeleértve a tealeveleket, mint a jázmin és az oolong.

4. Citromos víz

A citromos víz nagyszerű frissítő, és amíg csak tiszta citromlevet használunk, nincs elég kalóriája a böjt megszegéséhez. Maradjon azonban távol a boltban vásárolt citromos italoktól, amelyek elegendő cukrot és hozzáadott kalóriát tartalmaznak a ketózis befolyásolásához.

Mit lehet enni a 12 órás böjt alatt?

A böjtölés során mindig egészséges étrendet kell ennie, kiegyensúlyozott ételekkel, beleértve a komplex és teljes kiőrlésű gabonákat, a sovány fehérjeforrásokat, az egészséges zsírokat, valamint a különféle gyümölcsöket, bogyókat és zöldségeket.

Az erősen feldolgozott, cukorral, transzzsírral vagy finomított keményítővel teli termékek nem kedveznek az egészséges táplálkozásnak, különösen akkor, ha 12 órás böjt után töltenek fel.

Ráadásul ezek az ételek a nagyobb a gyulladásos problémák kockázata mint a szívbetegség és a cukorbetegség, ami hatékonyan semmisíti meg elsősorban a böjt előnyeit!

A legjobb ételek a 12 órás böjt megtöréséhez

A böjtidő letelte után a megfelelő ételek újbóli bevezetése kulcsfontosságú a siker megőrzéséhez. Kerülje a feldolgozott élelmiszerek vagy finomított cukrok fogyasztását, és próbáljon meg közvetlenül böjt után nem enni bőven.

A böjt megtörésének legjobb módjai közé tartoznak azok az ételek, amelyek fehérjében gazdagok, frissek és összetett szénhidrátokat vagy zsírokat tartalmaznak, mint például:

  • Könnyű ételek, például joghurt, tojás és turmixok.
  • Sovány fehérjét tartalmazó saláták, például hal vagy csirke.
  • Leves csontlével, fehérjével és rostos zöldségekkel.
  • Teljes kiőrlésű pirítós dióvajjal vagy füstölt lazaccal.

Melyek az időszakos böjt hátrányai?

Egyesek az időszakos böjt bizonyos mellékhatásait tapasztalhatják, amelyek közé tartozik a fejfájás, a fáradtság, az elalvás vagy az elalvási nehézség, valamint az émelygés. Ezek a hátrányok azonban rövid távúak, és el kell tűnniük, ahogy a szervezet hozzászokik az IF-hez. a böjt előnyei felülmúlják a kihívásokat.

Az emberek bizonyos csoportjai azonban nem böjtölhetnek egészségügyi szakember tanácsa nélkül, beleértve a következőket:

  • Evészavarok története
  • 18 év alatti
  • Szoptató vagy terhes
  • Cukorbetegek
  • Alvási problémák vagy álmatlanság
  • Bizonyos vényköteles gyógyszerek szedése
  • Alapvető egészségügyi állapotok

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Következtetés

A fogyókúrázók számára elérhető különféle időszakos böjtölési tervek közepette a 12 órás koplalás hatékony módja a fogyásnak és a bónusz egészségügyi hatások élvezetének.

Nemcsak beindítja a fogyást és felpörgeti az anyagcserét, de az ilyen hosszú böjtöt meglepően könnyű megvalósítani!

Néhány egyszerű időszakos böjtölési szabály betartásával pedig Ön is profitálhat a jobb közérzetből és a végső fogyásból.

Szerző




24 órás böjt

Mi az a 24 órás böjt?

A 24 órás böjt egy olyan táplálkozási módszer, amely során egy egész napig nem fogyasztunk kalóriát tartalmazó ételeket. Ilyenkor csak vizet, teát vagy kávét lehet inni.

Előnyök

A 24 órás böjt számos egészségügyi előnnyel járhat, például segíthet a súlycsökkentésben, javíthatja a vérzsír szintet és csökkentheti a gyulladást a szervezetben.

Tippek a 24 órás böjthöz

Ha szeretnél kipróbálni a 24 órás böjtöt, fontos, hogy előtte konzultálj egy egészségügyi szakemberrel. Fontos, hogy elegendő folyadékot fogyassz, és figyelj a test jeleire, hogy időben befejezhesd a böjtöt, ha szükséges.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS