Fedezze fel a 24 órás böjt előnyeit: Átfogó útmutató

Tartalom




Fedezze fel a 24 órás böjt előnyeit: Átfogó útmutató

Fedezze fel a 24 órás böjt előnyeit: Átfogó útmutató

Böjt, 24 órás böjt, böjt előnyei, böjt útmutató

Itt megtalálja az átfogó útmutatót arról, hogy hogyan fedezze fel a 24 órás böjt előnyeit és hogyan kezdjen bele ebbe a gyakorlatba.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Mi az a 24 órás böjt?

A 24 órás böjt 24 órás tartózkodással történik. Ez meglehetősen hasonló az OMAD-hoz (napi egyszeri étkezés), ahol 23 órán keresztül tartózkodik az étkezéstől, és egy órán belül eszik.

A nagy különbség az, hogy az OMAD meglehetősen szigorú folyamatos menetrend, míg a 24 órás böjt például havonta egyszer elvégezhető.

Ha 18 órakor eszik, akkor másnap 18 óráig tartózkodnia kell az étkezéstől.

Ez az egyik legszélsőségesebb időszakos böjtölési mód, a tartózkodási idő miatt.

Az időkorlátos böjtölési időszakok egyéb típusai között vannak kezdőbarátabb tervek is, mint például a 14:10 IF és a 16:8 IF.

Ahelyett, hogy rövidebb koplalás alatt fogyna, az egész napos böjt rendkívül hatékonyan célozza meg a testsúlyt és a testzsírt. Ezzel a módszerrel a szervezet több zsírsejtet éget el, ami hosszabb ketózishoz, autofágiához és inzulincsökkentéshez vezet, ami a böjt három legfontosabb szakasza.

Ez beindítja az emésztőrendszert, és gyorsabban kezd el égetni a zsírt, mint valaha, ezért olyan népszerű diéta azok számára, akik gyorsabban keresnek változást, mint más hagyományos étrendekhez képest.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Mi történik, ha egy napig nem eszel?

Sok embernek hasonló aggodalma van az ilyen típusú böjttel kapcsolatban – egészséges-e a 24 órás böjt? Ha felügyelettel csinálod és egy meghatározott tervet követsz, akkor a válasz igen.

A trükk abban rejlik, hogy csökkentse az általános kalóriabevitelt annyira, hogy megkezdődjön a böjt korábban említett 5 szakasza. Általában az elvesztett kalóriák fogyáshoz vezetnek.

De a böjt nem csak a kalóriakorlátozásról vagy az éhséggel való együttélés megtanulásáról szól. Ehelyett ez egy tudományos módszer, amellyel a tested kilökődik a komfortzónájából, és eléri azt hagyja abba a glükóz égetését energiaért kiadás.

A szervezet a cukrok fogyasztásáról a raktározott zsírokra akkor vált át, amikor a kalóriakorlátozás aktiválja a ketózist, ahol körülbelül 16-18 órával a koplalás után elkezd fogyni a zsír.

Ezt követően a szervezet autofágián keresztül elkezdi helyreállítani magát, felszabadítja a növekedési hormonokat, csökkenti az inzulinszintet, megfiatalítja az immunrendszert és az izomszövetet.

Tehát, amint látja, a hosszú távú böjtnek jó néhány előnye van, mivel lehetőséget ad a rendszernek arra, hogy gyakorlatilag visszaállítsa magát, és elindítsa azokat a folyamatokat, amelyek elősegítik a hosszú távú egészség elérését.

Mik a 24 órás böjt előnyei?

Már említettük, hogy a 24 órás böjt több előnnyel jár, mint amilyennek látszik. Nézzük meg közelebbről, mit is várhatunk ettől az időszakos böjttípustól.

Segít a fogyás elősegítésében

Jellemzően a kemény böjtölés célja a fogyás, ami ezzel a módszerrel meglehetősen hatékonyan megvalósítható.

Mivel ez a böjt olyan anyagcsere-folyamatba taszítja a szervezetet, amely zsírvesztést eredményez, látni fogod, hogy a kilók elolvadnak anélkül, hogy izomtömeg vesztene.

Ez a metabolikus ketózisnak köszönhető, ami csak körülbelül 16 órával kezdődik a böjt után, és annál hatékonyabb lesz, minél tovább koplal, és még nagyobb súlycsökkenést ér el.

Növeli a növekedési hormonok termelését

A növekedési hormonok felelősek a folyamatos fejlődésünkért, a tartós izomtömegünkért és az általános természetes öregedésünkért.

És mivel a ketózis elérése után a növekedési hormonok felszabadulnak a hosszan tartó éhgyomorra, ez egy nagyszerű módja annak, hogy megőrizze teste egészségét, és ösztönözze az izommegtartást, valamint a fogyást.

Meghosszabbítja az Életet

Általában a böjtről bebizonyosodott, hogy számtalan jótékony hatással van az egészségre, mind a test, mind a lélek, és késleltetheti az öregedést. Ezenkívül elkerülheti az öregedéssel járó gyakoribb problémákat, például a reumás ízületi gyulladást.

Emiatt valószínűleg hosszabb ideig fog élni, és általánosságban javul az életminősége, ha rendszeresen beépíti az időszakos böjtöt az ütemtervébe, és javítja bélrendszerét.

Segít a rák megelőzésében

A testen belüli gyulladás számos egészségügyi probléma okozója, és mint ilyen, ha bevezet egy módszert a krónikus gyulladás csökkentésére, mielőtt még elkezdődne, számos egészségügyi előnyhöz juthat.

Ezek egyike tartalmazhat rákmegelőzésahol megállapították, hogy az időszakos böjtnek karcinogén hatása van.

Segít javítani az agyi funkciókat

A neurológiai funkciók javulnak koplalással, ahogy az állatokon végzett orvosi vizsgálatok felfedezték – beleértve az öregedés miatti kognitív hanyatlást is.

Ez egy lenyűgöző kinyilatkoztatás, ahol az elme élesítése az anyagcsere-állapot kezelésén keresztül hatékony memóriaproblémák és más kapcsolódó problémák esetén.

Segít csökkenteni a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

Azáltal, hogy glükóz helyett zsírraktárakat éget el, javítja a vércukorszintet és a vércukorszintet csökken a cukorbetegség kockázata rutinszerű koplalással.

Ezenkívül csökkentheti a vér trigliceridszintjét akár hosszú, akár rövid távú időszakos koplalással, ezzel segítve a szervezet koleszterinszintjének csökkentését, ami a későbbiekben diabéteszes problémákat okozhat.

Csökkenti a különböző szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét

A böjt elősegítheti az anyagcsere hatékonyabbá tételét, és csökkentse a pulzusszámátvérnyomásszint és összkoleszterinszint, így a szív egészségének javulásával jelentősen csökken a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélye.

Hogyan böjtöljünk egy napig?

A böjt lényegében az előre tervezésről és a sikerre való felkészülésről szól. Ha egy napos böjtöt tervezel hetente egyszer, vagy többször, akkor előre be kell állítanod magad.

A böjt ütemezése az egyik legjobb módja annak, hogy készen álljon az indulásra. Kezdésként a 24 órás böjti időszak megkezdése előtt gondolja ki, milyen ételt szeretne enni.

Például, ha vacsorától vacsoráig szeretne böjtölni, indítsa el a kalóriakorlátozási ablakot az utolsó étkezés után, és folytassa a következő napi vacsoraidőig. Ez történhet úgy, hogy szerdán 18 órakor egészséges vacsorát fogyasztanak, majd csütörtökön 18 óráig böjtölnek.

Alternatív megoldásként, ha a reggeli fontosabb, hogy elfogyasszon, akkor a böjtöt közvetlenül a reggeli befejezése után, hétfőn reggel 8:30-kor kezdi meg a másnapi reggeliig.

A böjti időszak felfedezése az elvégzendő feladatoktól, életmódjától, kényelmi szintjétől és személyes preferenciáitól függ. Ne féljen időnként megváltoztatni.

Ami a gyakoriságot illeti, az egész napos böjtöt csak hetente kétszer szabad végezni. Ez még mindig ad időt a szervezetnek, hogy felépüljön a kalóriadeficitből, és beindítja a jótékony folyamatokat.

Ezenkívül mindig igyon vizet vagy más nulla kalóriatartalmú italokat a böjt alatt, hogy hidratált és kényelmesen érezze magát.

Hogyan böjtöljünk egy napig a DoFasting alkalmazással

Az egyik legjobb eszköz a böjtöléshez egy dedikált időszakos böjt alkalmazás, amely nyomkövetőkkel, időzítőkkel és tippekkel, valamint receptekkel és edzési rutinokkal van kiegészítve.

A DoFasting alkalmazás letöltésével megszabadulhat a folyamatok nyomon követésétől, és emlékeznie kell arra, hogy mikor kezdett böjtölni, így elsősorban az egészségére és a fogyókúrára összpontosíthat.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Mit együnk 24 órás böjt után?

Gratulálunk, ha átjutott az egész napos böjt ablakán! A nehéz résznek vége. De a kiterjedt böjttel együtt járó utókezelés is ugyanolyan fontos, ezért nézzük meg, mit kell tennie utána.

Csábító lehet, hogy a böjti időszak lejárta után bőséges étkezést együnk, de álljunk ellen ennek a késztetésnek.

Az emésztőrendszered éppen átesett a böjt fázisain, és ettől még mindig energikus – az utolsó dolog, amit tenni szeretnél, hogy rengeteg új ételt halmozzon fel a hasába, és ismét lelassítson mindent.

Ételek 24 órás böjt után

Egyél könnyen emészthető ételeket közvetlenül a böjt után, vagy egy kis étkezést főtt ételekkel, amelyek szintén magas tápanyagtartalmúak. Az olyan dolgok, mint a levesek és a turmixok, nagyszerű lehetőségek a böjt kezdeti megszakítására, és ne felejtsen el vizet inni.

Íme néhány étkezési lehetőség, hogy mit együnk egy 24 órás böjt után:

  • Erjesztett ételek – Keressen édesítőszer nélküli kefirt és joghurtot, hogy könnyebben étkezhessen.
  • Egészséges zsírok – Ezek közé tartozik az avokádó, a tojás, a diófélék és a zsíros hal, és kiváló lehetőségek az éhség csillapítására.
  • Fehérje – A főtt fehérje ideális a böjtből való kilépéshez, beleértve a csirkét, a marhahúst, a halat és a tenger gyümölcseit.
  • Zöldségek – A keresztes virágú zöldségek tökéletesek egy hosszú böjt után, beleértve a brokkolit és a kelbimbót.
  • Teljes kiőrlésű gabonák – Válaszd a rostos gabonákat, mint a tönköly vagy a kamut, amelyek szintén magas fehérjetartalmúak, miután befejezted a böjtöt.

Mi a helyzet az előre megtervezett étkezésekkel, hogy megtörjük a böjtöt? Íme néhány ideális étel az Ön számára:

  • Reggeli – Próbálja ki a chia magos és banános pirítóst, egy gyors quiche-t vagy sült édesburgonyát, hogy megtörje böjtjét a reggeli receptjeivel!
  • Ebéd – Kényeztesse magát egy egészséges visszatéréssel az étkezéshez, ebédre pedig kemencében sült camembert lazacsalátával.
  • Vacsora – Ízletes főételek bővelkednek, köztük cajun vörös bab és rizs, vagy chilis marhahúsos avokádó hamburger a húsevőknek!

Ha pedig még több információra van szüksége arról, hogy mit ehet a böjt megszegése után, nézze meg a DoFasting alkalmazást, valamint a rengeteg receptet és étkezési inspirációt.

Jelenleg több mint 5000 recept létezik, amelyek szűrhetők az Ön étrendi preferenciái és igényei szerint. Ez magában foglalja a vegánok, a paleo, a gluténmentes, az alacsony szénhidráttartalmú és még sok más lehetőséget is, amelyek mindegyike az alkalmazás „Étkezések” lapján található.

Elkerülendő ételek egy napos böjt után

Fontos, hogy a szervezetnek időt adjon, hogy felépüljön a böjtből, ezért kulcsfontosságú a nagy étkezések és az új ételek kerülése. Egyéb dolgok, amelyeket nem szabad közvetlenül a böjt után fogyasztani, a következők:

  • Alkohol
  • Cukorka
  • Tejtermékek
  • Gyors vagy feldolgozott ételek
  • Gyümölcslé
  • Préselt hús
  • vörös hús
  • Finomított gabona
  • Soda pop
  • Cukros ételek

24 órás gyors fogyás eredménye

Most talán azon tűnődsz, hogy mindezek után – hány kalóriát égetsz el egy egész napos böjtöléssel?

Ha fogyni szeretne, ez lehet a legvonzóbb időszakos böjtölési módszer az eredmények szempontjából, ezért koncentráljunk egy pillanatra az időszakos böjt fogyás eredményeire.

Felhasználóink ​​nagyszerű eredményeket értek el az időszakos böjtölés betartásával, beleértve az egész napos módszert is. De az elégetett kalóriák és az elvesztett súlyok összege mindenkire eltérő hatással van attól függően, hogy a szervezet hogyan reagál a hiányra.

A fogyás kiegészíthető egy jó gyakorlati rutinnal is, amely még tovább löki a testet a nagyobb fogyás felé.

Ennek ellenére használhat egy praktikus számítást, az úgynevezett BMR képlet hogy megtudja, hány kalóriát éget el a szervezete, és ebből állíthatja be a várható eredményeket.

Ha pedig inspirációt szeretne kapni másoktól, akik kipróbálták ezt a böjtöt és sikeres eredményeket értek el, nézze meg ezt a beszámolót Sandrától, aki az időszakos böjt megkezdése után jelentős változásokat tapasztalt megjelenésében és közérzetében.

A 24 órás böjt mellékhatásai

Számos hátránya van, amelyet megtapasztalhat, ha egy egész napos időszakon keresztül koplal. És ezen nem kell meglepődni, elvégre nem eteted semmivel a szervezeted egy teljes napig!

Beszéljünk néhány kellemetlen mellékhatásról, amelyeket 24 órás böjt után tapasztalhat. És ha bármilyen egészségügyi problémája van, először mindig konzultáljon orvosával.

Mivel olyan sokáig megy anélkül, hogy több tápanyagot adna a szervezetének a munkához, előfordulhat, hogy a böjt időszakában nagyon fáradtnak vagy kimerültnek érezheti magát.

Ez akár ingerlékeny vagy nyűgös érzéssé is válhat, de ezek a mellékhatások általában elmúlnak, ha gyakrabban koplal, és a szervezet hozzászokik.

A fejfájás az időszakos böjt másik gyakori mellékhatása, amelyet az alacsony vércukorszint, a koffeinelvonás vagy a kiszáradás okozhat. Ezeket a legjobban úgy lehet kezelni, ha folyadékot iszunk, és pihenünk, amikor már túlságosan elviselhető.

Ezen túlmenően, ha állandó alvási mintával küzd, a 24 órás böjtölésnek lehetnek mellékhatásai, amikor eljön a lefekvés ideje. Egyes embereknél a böjt alatt érzett éhség megzavarhatja a cirkadián ritmust, aminek következtében nehezebben tudnak elaludni.

Kinek kell kerülnie az időszakos böjtöt?

Sajnos az időszakos böjt nem mindenkinek ajánlott, és semmiképpen sem olyan intenzívebb módszer, mint a 24 órás böjt.

Ha már fennálló egészségi állapota van, vagy az alábbi listán szereplők bármelyike ​​vonatkozik Önre, konzultáljon orvosával, és kérjen orvosi felügyeletet, mielőtt ilyen diétát kezdene:

  • Evészavarok története
  • Szív-és érrendszeri betegségek
  • Krónikus állapotok
  • Cukorbetegség
  • Szívbetegség
  • Terhes vagy szoptató
  • Súlyos vérnyomásproblémák
  • Gyógyszer szedése

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Következtetés

Most, hogy felfedeztük a 24 órás böjt elvégzésének bonyolultságát, a vele járó egészségügyi előnyöket és a viszonylag gyors fogyás képességét, reméljük, készen áll arra, hogy megváltoztassa az életét.

A 24 órás koplalás meglepően egyszerű feladat, amelyet előzetes felkészülés után végezhet el, a DoFasting alkalmazással pedig még egyszerűbbé válik. Időzítse böjtjeit, tervezze meg étkezéseit, és kövesse nyomon a fogyás előrehaladását, mindezt egy helyen.

Szerző




24 órás böjt előnyeinek útmutatója

Miért érdemes kipróbálni a 24 órás böjtöt?

A 24 órás böjt számos egészségügyi előnnyel járhat, például segíthet a testsúly csökkentésében, a szervezet tisztításában és az anyagcsere javításában. Emellett számos ember számol be a böjt fizikai és mentális tisztító hatásairól is.

Mit érdemes figyelembe venni a böjt során?

A böjt során fontos figyelni a megfelelő folyadékbevitelre, valamint kiválasztani a legmegfelelőbb időpontot a böjt elkezdésére és befejezésére. Továbbá érdemes szakember segítségét kérni a böjt megkezdése előtt, különösen, ha valamilyen krónikus betegségben szenvedünk.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS