Mítoszok és tények a tejről

Tartalom




Mítoszok és tények a tejről

Mítoszok és tények a tejről

Az emberek sokféle elképzeléssel rendelkeznek a tejről. A cikkben megvizsgáljuk néhány közös mítoszt és tényt a tejtermékekkel kapcsolatban.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Kerüli a tejivást, hogy ne hízzon? Vagy úgy gondolja, hogy a tej csak gyerekeknek való? Nem ritka, hogy mítoszok vesznek körül a közönséges élelmiszerekről, például a tejről. A mítoszok megdöntése azonban kulcsfontosságúvá válik, mivel a tejet gyakran az étrend elengedhetetlen részének tekintik. beszéltünk Dr. Neeti Sharma, táplálkozási és dietetikai vezető tanácsadó, Marengo Asia Hospitals, 56. szektor, Gurugram, aki olyan tévhitekre világít rá a tejjel kapcsolatban, amelyeket abba kell hagyni a hinni.

Mítoszok és tények a tejről

1. tévhit: A tej súlygyarapodást okoz

Tény: Mértékletes fogyasztás esetén a tej értékes forrása az alapvető tápanyagoknak, beleértve a kalciumot és a fehérjét. Dr. Sharma elmondta: „Az egészséges testsúly megőrzésének kulcsa a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás, nem pedig a tápanyagban gazdag ételek, például a tej elkerülése. Tehát amikor legközelebb kerüli a tejet a súlygyarapodás miatt, érdemes megfordítani a döntését.”

Alapján kutatás A Preventive Medicine Reports 145, három éves latin gyermek bevonásával azt találta, hogy a zsírosabb tej fogyasztása összefüggésbe hozható a gyermekkori elhízás csökkenésével.

2. tévhit: A tej csak gyerekeknek való

Tény: A közhiedelemmel ellentétben a tej minden korosztály számára előnyös. Olyan létfontosságú tápanyagokat biztosít, mint a kalcium, a D-vitamin és a fehérje, amelyek hozzájárulnak a csontok egészségéhez és az általános jóléthez. A tej kiegyensúlyozott étrendbe való beillesztése egész életében fontos.

Véletlenszerű kontroll szerint próba A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics szerint a tej és tejtermékek megnövekedett bevitele megnövekedett általános izomtömeggel és jobb fizikai teljesítménnyel jár együtt az időseknél.

Olvassa el még: Étcsokoládé vs tejcsokoládé: Szakértő elmagyarázza a különbségeiket és a válaszokat, melyik az egészségesebb?

3. tévhit: Minden típusú tej egyenlő

Tény: Tudta, hogy a tápanyagtartalom a különböző tejtípusok között változik? A teljes tej, a fölözött tej és a növényi alapú alternatívák mindegyike egyedi előnyöket kínál. Ezért elengedhetetlen, hogy olyan tejtípust válasszunk, amely megfelel az egyéni egészségügyi céloknak és az étrendi preferenciáknak.

4. tévhit: A tej pattanásokat okoz

Tény: Nincs elegendő tudományos bizonyíték annak alátámasztására, hogy a tej közvetlenül okoz pattanásokat. Dr. Sharma elmondta: „Az akne egy sokrétű állapot, amelyet genetika, hormonok és bőrápolási szokások befolyásolnak. A tej teljes kiiktatása nem biztos, hogy megoldás; inkább a helyes bőrápolási gyakorlat fenntartása döntő fontosságú.”

5. tévhit: A laktóz-intoleráns egyéneknek kerülniük kell minden tejterméket

Tény: Dr. Sharma tisztázta, hogy a laktózérzékenyek gyakran elviselnek kis mennyiségű tejterméket, vagy laktózmentes alternatívákat választanak. Ezenkívül az erjesztett tejtermékek, például a joghurt jobban tolerálhatók. Ezért nagyon fontos, hogy konzultáljon egészségügyi szakemberrel személyre szabott tanácsért.

Olvassa el még: Nyers tej bőrápoláshoz: Íme, előnyei és felhasználási módja

6. mítosz: A tej az egyetlen kalciumforrás

Tény: Bár a tej kiváló kalciumforrás, nem ez az egyetlen. Dr. Sharma azt tanácsolta: „Változatos étrend, amely leveles zöldeket, dióféléket és dúsított ételeket tartalmaz, hogy biztosítsa a megfelelő kalciumbevitelt. A kalciumforrások diverzifikálása különösen fontos azok számára, akik étkezési korlátozásokkal küzdenek.”

A lényeg

Dr. Sharma arra a következtetésre jutott: „A kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztott tej értékes tápanyagokkal járul hozzá az általános egészséghez. Kulcsfontosságú, hogy konzultáljon táplálkozási szakértőkkel, hogy személyre szabott tanácsokat kapjanak egyedi egészségügyi szükségleteik és céljaik alapján.”

[Disclaimer: This article contains information provided by an expert and is for informational purposes only. Hence, we advise you to consult your dietician for a dietary plan tailored to your needs and body type.]






Mítoszok és tények a tejről

Gyakran Ismételt Kérdések

Mítoszok és tények a tejről

1. Mítosz: A tej emésztési problémákat okoz.
Tény: A legtöbb ember számára a tej emészthető, de néhányan laktózintoleranciában szenvedhetnek.

2. Mítosz: A tej magas zsírtartalommal rendelkezik és hizlal.
Tény: A tejnek számos alacsony zsírtartalmú és zsírmentes változata is létezik, melyek kiváló fehérje- és kalciumforrások.

3. Mítosz: A tej csak gyerekeknek szükséges az egészséges fejlődéshez.
Tény: A tej és tejtermékek fogyasztása fontos a kalcium és fehérje bevitel szempontjából minden korosztály számára.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS