Vegetáriánus időszakos böjt: mit kell tudni

Tartalom




Vegetáriánus időszakos böjt: mit kell tudni

Vegetáriánus időszakos böjt: mit kell tudni

A vegetáriánus időszakos böjt egy olyan táplálkozási módszer, amelyben időszakosan kerül elhagyásra a hús és más állati termékek fogyasztása. Fontos megjegyezni, hogy a vegetáriánus böjt nemcsak egészséges, de számos pozitív hatással is járhat a szervezetre.

Egyes kutatások szerint a vegetáriánus étrend segíthet csökkenteni az elhízás kockázatát, javítani az emésztést és csökkenteni az összkoleszterin szintet. Emellett a növényi alapú étrend gazdag rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban is, így hozzájárulhat az egészséges életmód kialakításához.

Fontos azonban megfelelő táplálkozásra figyelni a vegetáriánus időszakos böjt során is, hogy a szervezet minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson. Keresse fel dietetikust vagy táplálkozási szakértőt, ha további segítségre van szüksége.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Mi az a vegetáriánus időszakos böjt diéta?

Az időszakos böjt jól ismert a fogyás eredményeiről és arról, hogy milyen sok egészséges változás következik be a szervezetben, amikor olyan étkezési mintára váltunk, amely magában foglalja a böjtöt.

És ezek az eredmények csak felerősödnek, ha az étkezési időszak alatt is egészségesen táplálkozik – beleértve a vegetáriánus étrendet is.

Az időszakos böjt működésével a vegetáriánus étrend nagyszerű módja a kalóriabevitel szabályozásának és az egészséges életmód folytatásának, miközben a testtömeg csökkenése és a zsírraktárak elégetése mellett zajlik.

Amikor zsírt égetsz az étkezési ablakon kívül, szükségszerűen fogyást és egy sor egyéb jótékony hatást tapasztalsz, beleértve az alacsonyabb vérnyomást és a betegségek megelőzését.

De ez több, mint a reggeli kihagyása vagy a korai ebéd átadása. A vegetáriánusok időszakos böjtölési tervei között szerepel egy ütemezett étkezési időszak, ahol számolni kell a kalóriákat, és egy böjti időszak, amikor ketózis lép fel.

Ennek elérése érdekében az időszakos böjtnek számos fajtája létezik, amelyek jól párosulnak a vegetarianizmussal, beleértve az enni abbahagyó böjt módszert vagy az alternatív napi böjtöt.

A vegetáriánus étrend jól működik a böjttel, mert szükségszerűen magas tápanyagtartalmúak, köszönhetően az ilyen étkezési terv természetes tartalmának. Az időszakos böjttel párosítva pedig felpörgeti az anyagcserét, és kiváló üzemanyagot ad a fogyáshoz.

Hat fő van vegetáriánus étrend típusai amelyeket böjt közben megtehet, beleértve:

  • Flexitárius – A növényi alapú étrendet hangsúlyozza, esetenként állati eredetű termékeket és húst is.
  • Lacto-Ovo vegetáriánus – tejtermékeket és tojást tartalmaz, nem tartalmaz minden húskészítményt.
  • Lakto-vegetáriánus – tartalmazza a tejtermékeket, kizár minden tojást és húskészítményt.
  • Ovo-vegetáriánus – tartalmazza a tojást, kizár minden tej- és hústerméket.
  • Pescatarian – A halat tartalmazza, az egyéb húskészítményeket nem. Ízléstől függően tojást vagy tejterméket is tartalmazhat.
  • Vegán – Teljesen növényi alapú étrend, kizár minden tej-, tojás- és hústerméket.

Ha szakaszosan gyors ütemtervet követ a vegetarianizmussal, akkor biztonságos és egyenletes súlyvesztésre számíthat, ahogy halad előre.

Ez általában kb 1-2 kiló hetente, vagy 4-8 kiló körül egy teljes hónap után. És természetesen a testtömegétől és az összetételétől függően ezek az eredmények szükségszerűen változhatnak.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Milyen egészségügyi előnyökkel jár a vegetáriánus étrend és az időszakos böjt kombinálása?

Az időszakos böjt előnyei változatosak, de ha vegetáriánus étrenddel párosítjuk, az előnyök fokozódnak – és nem csak a fogyás szempontjából! Olvasson tovább, hogy megtudja a vegetáriánus böjt során jelentkező egyéb wellness-előnyöket.

Csökkentheti az agy- és szívbetegségek kockázatát

A böjt önmagában bizonyítottan hozzájárul a szívbetegségek megelőzéséhez, mivel csökkenti a vérnyomást, koleszterin csökkentéseés enyhíti az oxidatív stresszt a szervezetben.

Ezenkívül a böjt védelmet nyújthat a neurodegeneráció és az olyan agyi betegségek ellen, mint az Alzheimer-kór szabályozza az idegrendszeri gyulladást ami olyan demens betegségekhez vezet.

Ami a vegetáriánus étrendet illeti, kimutatták, hogy jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri problémák előfordulását és szívbetegségek, ha több tápanyagban gazdag növényt és sokkal kevesebb zsíros állati terméket fogyasztanak. Ez is segít csökkenteni az agyi degenerációs rendellenességek valószínűségét!

Időszakos böjt és vegetarianizmus kombinált segítség fogyással

Mindegy, hogy a böjt a legjobb módszer a fogyáshoz, és a vegetáriánus étrend csak növeli a hatékonyságát.

Ennek az az oka, hogy a kalóriadeficitben végzett böjt arra készteti a szervezetet kapcsolja át az anyagcsere kapcsolót ketózisba kerül, miután több órányi étkezés nélkül marad.

A ketózis során pedig a rendszer a zsírsejteket kezdi megcélozni üzemanyagként, ahelyett, hogy a szénhidrátfogyasztásból származó glükózt elégetné. Ez felolvasztja a testzsírt a végső fogyás érdekében, és még egészségesebb étkezési mintával is segít megelőzni a súlygyarapodást.

Jobb várható élettartam is várható

Gyulladás a szervezetben számos egészségügyi probléma egyik vezető oka, és ha nem foglalkoznak vele, lerövidítheti a várható élettartamot, miközben növeli a krónikus gyulladásos betegségek, például a rák kockázatát.

A tanulmányok azonban azt mutatják, hogy az időszakos böjt jelentősen csökkenti a gyulladást és aktívan elősegíti a hosszabb élettartamot minden diétázónak, aki ilyen étkezési mintát követ!

Az időszakos böjt és a vegetarianizmus együttesen segít az elhízásban és a cukorbetegségben

Ha olyan életmódbeli betegségekről van szó, mint az elhízás és a cukorbetegség, a zöldségböjt nagyszerű módja lehet ezek kezelésének.

A böjt és a magas táplálkozású vegetáriánus A diéta együtt csökkenti az inzulinérzékenységet és szabályozza a vércukorszintet azáltal, hogy lehetővé teszi a szervezet számára a zsírégetést és a glikogénraktárak biztonságos felszabadítását a májból, segítve a cukorbetegség és a cukorbetegség előtti állapotok kezelését.

És mivel a zsírt elégetik, ahelyett, hogy cukrot használnának fel üzemanyagként, a testtömeg-indexe szükségszerűen csökken – ez az elhízás számára előnyös!

Hogyan kezdjük el az időszakos böjtöt vegetáriánus étrend mellett?

Az indulás gyakran a legnehezebb része minden próbálkozásnak, de ha észben tartod ezeket a tippeket és trükköket, akkor a zöldségböjtöt könnyű lesz elkezdeni és fenntartani a fogyás és a jólét sikere érdekében!

Határozza meg világosan azokat a célokat, amelyeket el szeretne érni, ha vegetáriánus étrend mellett böjtöl

Elengedhetetlen, hogy céljai eredményorientáltak legyenek, és a valóságban gyökerezzenek. Bár érdemes lehet változtatni az életmódodon, ez nem egyik napról a másikra történik meg!

Tehát tűzz ki reális célokat mind a böjt, mind a vegetarianizmus terén, hogy megelőzd a csüggedést és a feladást.

Szerezzen be egy alkalmazást a böjtök és zöldségételek nyomon követéséhez

A teljes értékű élelmiszerek, az egészséges zsírok és még a víz mennyiségének kiszámítása is zavaró lehet, ezért javasoljuk, hogy töltsön le egy böjt alkalmazást, például a DoFastingot okostelefonjára.

Ahelyett, hogy találgatna a kalóriák számlálása során, használja a DoFasting alkalmazást az étkezések naplózására, valamint a koplalási vagy étkezési időszakok időzítésére. Különösen fontos a tápanyagok nyomon követése vegetáriánus étrenden, mivel az elegendő fehérje, valamint a vitaminok és ásványi anyagok bevitele elengedhetetlen.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Ne féljen kisebb böjti ablakkal kezdeni

Ahelyett, hogy egy hosszabb böjtölési időszakba ugorna, kezdje kicsivel a siker érdekében.

Próbálja ki a 14/10-es módszert, az 5:2 diétát vagy a másodlagos böjtöt, hogy hozzászokjon a folyamathoz, és beindítsa az anyagcserét. Ezután lassan húzza ki a böjt ablakokat, ha már teljesen kényelmes.

Ne felejtsen el csak könnyű gyakorlatokat végezni a böjti időszakban

Böjt közben nem az izomtömeg gyarapítására kell összpontosítania, de ezekben az időszakokban nyugodtan végezhet gyakorlatokat. De ne feledje, hogy mivel Ön kalóriadeficitben van, az energiaszintje nem lesz elegendő az anaerob tevékenységek során.

Tehát a súlyzós edzés vagy a nagy intenzitású edzések helyett válassza ezt fényintenzitású aerob tevékenységek mint a séta, kerékpározás, úszás vagy jóga. Ügyeljen arra, hogy hidratálja magát, és figyeljen a testére az edzés során.

Tervezze meg vegetáriánus ételeit, hogy elkerülje az alultápláltságot a böjt időszakában

Az étkezés megtervezése a siker kulcsa minden diétában, és a zöldségböjt sem különbözik egymástól. Különösen nehéz lehet kitalálni a vegetáriánus és rostban gazdag ételek kalóriáit és tápanyagait, különösen útközben!

Ezért, hogy elkerülje a táplálkozás hiányát vagy a kalóriahatárok túllépését, készítsen előre tervet, és készítsen elő annyi étkezést, amennyit csak lehetséges, hogy megkönnyítse az ütemezést. Hálás leszel, ha végre eljön az evés ideje!

Hogyan kezeljük az éhségrohamokat a böjti időszak alatt?

Az éhségérzet minden diéta során gyakori, különösen, ha hosszabb ideig böjtölünk. De fontos, hogy ne engedj a sóvárgásnak, és ne szakítsd meg a böjtöt korán, mert ez lerövidíti a ketózist, és leállítja az összes optimalizált zsírégetést.

Íme néhány a legjobb módja annak, hogy kezelje az éhséget böjt közben!

Kezdjen el egy új hobbit, hogy elszálljon

Az időszakos böjtölés kezdeti kellemetlenségeitől való elszakadás jó módja annak, hogy túljusson az éhségérzeten. Ahelyett, hogy az összes ételre gondolna, amit nem eszik, inkább foglalkozzon egy új hobbival, amelyet mindig is ki akart próbálni.

Fontolja meg a scrapbookozást, egy természetjárást egy barátjával, vegyen fel makramé-t, vagy menjen el a helyi könyvtárba és keressen egy jó könyvet. Rengeteg olyan tevékenység közül választhatsz, amelyek elvonják a figyelmedet, miközben nem terhelik meg az energiaszintedet.

Vegyen be több vegetáriánus fehérjét az étkezési ablakba

Annak érdekében, hogy a böjti időszakokon keresztül is táplált legyen a szervezete, győződjön meg arról, hogy az utolsó étkezést töltse fel elegendő fehérjével. Így hosszabb ideig teltebb lesz, anyagcseréjét a zsírégetés felé indítja, és több energiát ad az áthaladáshoz.

Az is segít, hogy étkezési tervet készítsen a vegetáriánus fehérjeforrások számának kiegyensúlyozására, beleértve:

  • Bársonyvirág.
  • Bab.
  • Chia magok.
  • Edamame.
  • Zöldborsó.
  • Kendermag.
  • Lencse.
  • Quinoa.
  • Étkezési élesztő.
  • Dió és dióvaj.
  • Seitan.
  • Szójatej.
  • Tönköly.
  • Spirulina.
  • Teff.
  • Tempeh.
  • Tofu.

Próbálja ki a táplálékkiegészítőket a böjt idején

Nagyszerű ötlet a tápanyagok kiegészítése a böjt alatt. A DoFasting Essential Fibre Complex pedig nemcsak energikus és egészséges érzést biztosít, hanem elnyomja az étvágyat is.

A természetes glükomannánt és cellulózt tartalmazó étrend-kiegészítők fantasztikus választást jelentenek a sóvárgás elnyomására és a gyomor teltségérzetének fenntartására. Ez pedig megkönnyíti a böjtölést, mint valaha!

Mit ehet a vegetáriánus étrenden, ha megtöri a böjtöt?

A böjti ablakból kilépve fontos, hogy a megfelelő ételeket a megfelelő időben együnk.

A legjobb dolgok közé tartozik a böjt megtöréséhez, amelyek könnyen emészthetők, és nem terhelik meg a szervezetet. Ehelyett ezek az élelmiszerek elegendő fehérjét és könnyű szénhidrátot adnak ahhoz, hogy az emésztőrendszerben visszajussanak a szilárd anyagokhoz anélkül, hogy megbetegedne:

  • Almák.
  • Avokádó.
  • Bab.
  • Bogyók.
  • Tojás.
  • Hummusz.
  • Diófélék.
  • Turmixokat.
  • Keményítőtartalmú zöldségek.
  • Édesburgonya.
  • Tofu.

Kerülje a feldolgozott termékeket, például a gyorsételeket vagy a magas cukortartalmú termékeket, és még a rostban gazdag ételeket is, mint a brokkoli és a kelkáposzta. Ezek nem csak a vércukorszintjét emelik meg, hanem a hosszan tartó kalóriadeficit után is rosszul érzik magukat és túlságosan jóllaknak.

Ötletek vegetáriánus étkezési receptekhez időszakos böjt idején

Ahogy korábban említettük, az étkezések megtervezése bármely etetési időszakra elengedhetetlen a böjt sikeréhez, függetlenül attól, hogy milyen diétát követ. Ennek ellenére az alábbiakban felsorolunk néhány nagyszerű teljes ételreceptet olyan ételekhez, amelyek továbbra is segítenek a fogyásban, és fantasztikusan érzik magukat!

3 reggeli étkezési ötlet

Kezdje jól a napot az alábbi lehetőségekkel:

  • Görög joghurt málnával és áfonyával.
  • Egy éjszakára Chia mag pisztácia dióval.
  • Almás fahéjas francia pirítós.

3 ebédötlet

Tankoljon délben az alábbi finomságok valamelyikével:

  • Csicseriborsós palacsinta.
  • Sajtos és paradicsomos Muffin.
  • Avokádó pirítós ropogós csicseriborsóval.

3 vacsoraötlet

És fejezze be a napot egy finom étkezéssel, beleértve:

  • Kelkáposzta rakott tojással és mozzarellával.
  • Brokkoli és feta golyó.
  • Hajdina Fetával és Zöldségekkel.

Mindenkinek kell időszakos böjtöt és vegetáriánus étrendet kombinálnia?

A vegetáriánus étrenddel kombinált időszakos böjt egészségesebb étkezési szokásokhoz és számos előnnyel jár, de vannak olyan személyek, akik számára a böjt nem biztonságos orvosi tanács vagy felügyelet nélkül. Ezek a csoportok a következőket foglalják magukban:

  • Jelenlegi étkezési zavar vagy evészavar kórtörténete.
  • 18 éves kor alatt.
  • Cukorbetegek.
  • Álmatlanok.
  • Terhes vagy szoptató.
  • Meglévő egészségügyi állapotok.
  • Vényköteles gyógyszerek szedése.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Következtetés

A böjt sok ember számára hihetetlen előnyökkel jár, beleértve a fogyást és a jobb étkezési szokásokat. És ha vegetáriánus étrendet adsz a keverékhez, az előnyök csak növekednek.

Akár egynapos böjtöt tartasz, akár az evés abbahagyásos módszert használod, a vegetáriánus böjtöléssel csökkentheted a vérnyomást, megelőzheted az agyi betegségeket, és még meg is hosszabbíthatod élettartamodat. És bár a diéta nem könnyű, a legtöbb gyakorló egyetért abban, hogy az előnyök megérik!

Szerző




Vegetáriánus időszakos böjt FAQ

Mit jelent a vegetáriánus időszakos böjt?

A vegetáriánus időszakos böjt olyan étrendi módszer, melynek során az egyén bizonyos időszakokban kizárólag növényi alapú ételeket fogyaszt, a húsféléket pedig kihagyja az étrendjéből. Általában ezeket az időszakokat hetente vagy havi rendszerességgel végzik.

Mit kell tudni a vegetáriánus időszakos böjtről?

A vegetáriánus időszakos böjt segíthet a testsúly csökkentésében, az anyagcsere javításában és az általános egészség megőrzésében. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a böjt nem mindenki számára megfelelő, és egyes egyének esetében komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. Mielőtt elkezdenéd a vegetáriánus időszakos böjtöt, mindenképpen kérj tanácsot egy szakembertől.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS