Jó neked a narancslé? Előnyök és kockázatok

Tartalom




Jó neked a narancslé? Előnyök és kockázatok


Jó neked a narancslé? Előnyök és kockázatok

A friss narancslé sok előnnyel járhat a szervezetedre. Rich in vitamin C and other nutrients, it can boost your immune system, aid in digestion, and support overall health. Azonban fontos tudnod, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott narancslé lehet magas cukortartalmú, és negatív hatással lehet a vércukorszintedre és súlyodra.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

A narancslé táplálkozási információi

Egy 8 uncia pohár narancslé átlag körül 110 kalória és tartalmazza:

  • Szénhidrát: 27g
  • cukrok: 20g
  • Fehérje: 1,99g
  • Rost: 0,96g
  • Zsír: 0g

Kalóriatartalmának több mint 90%-a szénhidrátokból származik, amelyek többnyire cukorból állnak.

A narancslevet rendkívül dicsérik nagy mennyiségű C-vitamin más néven aszkorbinsav. Egy pohár több mint elég ahhoz, hogy elérje a napi ajánlott C-vitamin bevitelt. A narancslé is kiváló forrása a C-vitaminnak kálium, tiaminés folsav típusok mint a folsav és a dihidrofolát (DHF).

A narancslé táplálkozási előnyei nem érnek véget. Egyes márkák töltik be a narancslevet -vel kalcium és D vitamin. Az ilyen változatok alapvető tápanyagokat biztosíthatnak azoknak, akiknek hiányuk van.

Fontos megjegyezni, hogy a boltban vásárolt narancslé drasztikusan eltérhet a frissen facsart létől. A kutatások arra utalnak a friss gyümölcslé több tápanyagot tartalmaz.

Az ital kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy ellenőrizze, hogy tartalmaz-e hozzáadott cukrot, mivel ez ellentétes a narancslé számos egészségügyi előnyével.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

A narancslé ivásának 6 előnye

Ha kíváncsi arra, hogy egészséges-e a narancslé, ne töprengjen tovább. Az alábbi lista elmagyarázza a gyümölcslé főbb egészségügyi előnyeit.

1. C-vitaminban és antioxidánsokban gazdag

A narancslé tápanyagban gazdag ital, amely gazdag C vitamin. Ez utóbbi felelős a egészséges immunrendszer valamint a bőr és csontok egészsége.

A C-vitamin kulcsszerepet játszik kollagén termelés. Kollagén a bőrt, a csontokat, az izmokat és az ereket alkotó fő alkotóelem. Az is van öregedésgátló tulajdonságait.

A narancslé gazdag antioxidánsokban. A narancslében található leggyakoribb antioxidánsok a flavonoidok, karotinoidok és természetesen C-vitamin.

Flavonoidok szabad gyökfogóként szolgálnak. Egyszerűen fogalmazva, ők védeni a testedtől destruktív molekulák hogy voltak linkelve olyan betegségekre, mint pl szürkehályog, rheumatoid arthritissőt Rák. A sejteket érő szabadgyök-károsodás szintén növelheti annak kockázatát szív betegség.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy lehet növelje flavonoidjait narancslé ivásával.

karotinoidok erős antioxidánsok, amelyek általában a sárga/narancssárga zöldségekben és gyümölcsökben találhatók. Előmozdíthatják szem egészsége és megfelelően karbantartani immunfunkció.

A kutatások azt sugallják, hogy a karotinoidok május megakadályozni bizonyos típusai Rák.

Fontos megjegyezni, hogy a C-vitamin vízben oldódó vitamin, vagyis nem raktározódik el a szervezetben. Ráadásul az ember nem állítja elő, ezért kulcsfontosságú a C-vitamin fogyasztása az egészséges táplálkozás során, amely magában foglalhatja a napi egy pohár frissen facsart narancslét.

2. Segít megelőzni a vesekő kialakulását

A narancslé tartalmaz kálium-citrát amelyhez kapcsolódik a csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát. Kutatások kimutatták, hogy a narancslé fogyasztása növeli a citrát szintje vizeletben.

Magas kálium-citrát szint megakadályozhatja a vesekövek képződését, míg az alacsony szint veszélyezteti Önt.

Kálium-citráthoz juthat citrusfélék (és gyümölcslevek) fogyasztásával vagy kiegészítők szedésével.

Fontos szem előtt tartani, hogy a narancslé fogyasztása nem lesz előnyös a vesekő megelőzésében, ha az ok nem az alacsony citrátszint. Ezenkívül a narancslé, pontosabban a C-vitamin túlfogyasztása, növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát olyan egyéneknél, akiknek kórtörténetében vesebetegség szerepel.

A múltban azt hitték, hogy a kalcium okozza a veseköveket. Érdekes módon a kutatások azt sugallják, hogy a kalcium pont az ellenkezőjét fejti ki. Kalciummal dúsított narancslé lehet még csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát.

3. Csökkentheti a gyulladást

Gyulladás gyakran van társult oxidatív stresszel, a szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlyának felborulásával ami a sejtek károsodását eredményezi. Ezenkívül az oxidatív stressz hozzájárulhat a kialakulásához krónikus gyulladás és egyéb krónikus betegségek mint a különböző típusú ízületi gyulladások, szívbetegségek és rák.

Antioxidánsok semlegesíti a szabad gyököket, ami segít megakadályozza az oxidatív stresszt. Míg az emberi test bizonyos antioxidánsokat önmagában termelbizonyos antioxidánsoknak egészséges táplálkozásból kell származniuk. Ide tartoznak a C-vitamin, a flavonoidok és a karotinoidok.

Amint azt korábban tárgyaltuk, a narancslé gazdag antioxidánsokban, amelyek segíthetnek a rövid távú gyulladás csökkentésében. A legfontosabb, hogy a narancslé fogyasztása segíthet elkerülni az oxidatív stresszt.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

4. Csökkentheti a vérnyomást

A citrusfélék és gyümölcslevei az egy nagyszerű káliumforrás amelyről kimutatták, hogy szabályozza mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomást. Egyszerűen fogalmazva: képes irányítani magas vérnyomást az érfalak ellazításával.

A vérnyomás az az erő, amely átnyomja a vért a vénákon. Magas vérnyomásmásrészt akkor nyilvánul meg, ha a véráramlás ereje túl erős, és az artériákhoz és vénákhoz nyomja. Ez megterheli a szívét, mivel gyorsabban pumpálja a vért.

Megfelelő mennyiségű kálium enyhítheti ezt a feszültséget.

Nincs hivatalosan ajánlott napi káliumbevitel. Azonban a Megfelelő bevitel (AI) számára nők körül van 2,320 mg míg a férfiaknál kb 3,016 mg káliumot minden nap.

Egy csésze narancslé körülbelül 500 mg káliumot tartalmaz, ami az AI körülbelül 20%-át teszi ki. A narancslé önmagában nem gyógyít meg. Azonban nagyszerű kiegészítője az egészséges táplálkozásnak.

5. Kiegyensúlyozhatja a koleszterinszintet

A kutatások azt sugallják, hogy a narancslé szerepet játszik az egészség megőrzésében alacsony koleszterinszint. Például, a narancslé hatásait vizsgáló tanulmány fogyasztása azt találta, hogy azok, akik naponta fogyasztanak narancslevet, alacsonyabb koleszterinszinttel rendelkeznek, mint azok, akik egyáltalán nem isznak narancslevet.

A rengeteg C vitamin a narancslében hasznos lehet a koleszterin szabályozása azoknak, akik már voltak diagnosztizálták által meghatározott állapot hiperkoleszterinémiával magas koleszterinszint. Egy tanulmány kimutatta, hogy 500 mg C-vitamin bevétele legalább 4 hétig jelentős csökkent koleszterinszint a hiperkoleszterinémiában szenvedő betegek számára.

FlavonoidokA narancslében található antioxidánsok szintén segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében. Választhatja a narancslé koncentrált formáját nagyobb mennyiségű flavonoid.

6. Megelőzheti a vérszegénységet

Vashiány a vérszegénységet az a vashiány a testedben, ami viszont csökkenti előállítása vörösvérsejtek. Az ilyen típusú vérszegénység növelheti a kockázatát nyugtalan láb szindróma és akár negatívan is befolyásolhatja szív egészsége.

Általában vasban gazdag étrenddel és kiegészítő tablettákkal kezelik.

Ha étkezés közben narancslevet iszol, az növelheti a vas felszívódását. A C-vitamin, a narancslé egyik fő tápanyaga szükséges ahhoz, hogy szervezete képes legyen rá felszívja a vasat.

Valójában egyes orvosok azt javasolják vas-kiegészítők szedése narancslével vagy bármilyen típusú, ebben az alapvető tápanyagban sűrű ital.

Ezenkívül fontos megjegyezni, hogy C-vitamin hiánymás néven skorbutlehet vérszegénységet okoz. Egy pohár ebből a gyümölcsléből több mint egy napi adag C-vitamint biztosít.

Mennyire jó még mindig a narancslé?

Nyilvánvaló, hogy a narancslé javíthatja általános egészségi állapotát, de létezik olyan, hogy túl sok narancslé?

Egyszerűen fogalmazva igen. Míg az egészséges mennyiségű narancslé hozzájárulhat az egészséges életmódhoz, a túlzott fogyasztás az ellenkezőjét eredményezheti.

Szóval, mennyi narancslevet kell inni?

ez van ajánlott a hatókörön belül maradni a pohár (8 uncia) narancslé naponta legfeljebb.

Ha gyerekekről van szó, gyermekorvosokról ajánlani a maximális narancslé bevitel:

  • 4 uncia számára kisgyermekek (1-3 éves korig);
  • 6 uncia számára óvodások (4-6 éves korig);
  • 8 uncia számára idősebb gyerekek és serdülők (7 és 18 év közöttiek).

A túl sok narancslé ivásának lehetséges hátrányai

Szóval, mi történik, ha túl sok narancslevet iszol? Ha ez egyszeri, akkor valószínűleg nem fog észrevenni semmilyen változást. A túl sok narancslé rendszeres fogyasztása azonban negatívan befolyásolhatja:

  • Vércukor szabályozás. A narancslében található szénhidrátok többsége cukorból származik. Ez az egyik fő ok, amiért a narancslé napi fogyasztása igen növeli a vércukorszintet. Ez különösen igaz a boltban vásárolt narancslére, amely hozzáadott cukrot tartalmaz.
  • Súly. Amint azt valószínűleg észrevette a narancslé táplálkozással foglalkozó részben, ez az ital sok kalóriát és cukor. Mindkét tényező hozzájárulhat ahhoz súlygyarapodás.
  • C-vitamin szint. Egy pohár narancslevet tartalmaz több C-vitamin mint a Ajánlott napi bevitel (RDA).
  • Száj egészsége. Valószínűleg nem meglepő, hogy a nagy mennyiségű cukor nem tesz jót a fogaknak, mivel a cukor növeli a fogszuvasodás kockázatát. Ezenkívül a citruslevek általában magas savasságúak, amiről kimutatták, hogy ez vezethet fogerózió.

A narancslé rendszeres fogyasztása nem jelenthet problémát mindaddig, amíg nem lépi túl az RDA-t.

Lehet-e inni narancslevet időszakos böjt közben?

A narancslé nagy mennyiségű cukrot tartalmaz, ami egészen biztosan megtöri a böjtöt.

A böjt megszakítása mellett a túlzott cukorfogyasztás is okozhat vércukorszint ugrások.

Bár böjt közben nem lehet narancslevet inni, nincs semmi baj egy pohárral étkezési ablaka alatt.

A DoFasting alkalmazásban naplózhatja narancslé fogyasztását, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem lépi túl a napi ajánlott kalóriamennyiséget.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Jó neked a narancslé? Itt vannak az elvihetőek

Azon kívül, hogy abszolút finomnarancslé van csomagolva nélkülözhetetlen tápanyagokat és antioxidánsok ami segít fenntartani az egészséges életmódot.

Ha beépíti az étrendjébe, számos egészségügyi előnnyel járhat, például erős csökkenti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet és csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát.

Az egészségügyi előnyök kihasználásának legjobb módja, ha ragaszkodunk egy pohárhoz 100% narancslé naponta a hozzáadott cukor elkerülése érdekében.

Szerző

Miért jó neked a narancslé?

Előnyök:

A narancslé magas C-vitamin tartalmának köszönhetően erősítheti az immunrendszerét és segíthet megelőzni a megfázást.

Az antioxidánsoknak köszönhetően segíthet megelőzni az öregedés jeleinek megjelenését.

Az alacsony kalóriatartalom segíthet a fogyásban és az egészséges testsúly megtartásában.

Kockázatok:

A túlzott narancslé fogyasztás savasodást okozhat a gyomorban, és károsíthatja a fogzománcot.

Azoknak, akik allergiásak a citrusfélékre, óvatosan kell fogyasztaniuk a narancslevet, mivel allergiás reakciót okozhat.

VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS