A legegészségesebb olaj sütéshez: melyiket válasszam?

Tartalom




Legjobb olaj sütéshez kiválasztása

A legegészségesebb olaj sütéshez: melyiket válasszam?

A sütés során fontos, hogy a legmegfelelőbb olajat használjuk. A megfelelő olaj kiválasztásával csökkenthetjük a káros anyagok kialakulását az ételekben. Fontos szempont az is, hogy az olaj tápanyagban gazdag legyen és ne tartalmazzon hidrogénezett zsírokat. Összehasonlítsuk a különböző olajakat és válasszuk ki a legjobbat!


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Olajfüstpont: miért fontos?

A mélysütés olyan főzési mód, amelyben az ételt teljesen forró olajba merítik, és magas hőmérsékleten sütik. A rántott ételeket néha edényben, olajsütőben vagy serpenyőben készítik el. Az ételek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők.

A sütési hőmérsékletnek 350 °F és 375 °F között kell lennie ahhoz, hogy olajban sütésnek tekintsük.

A az olaj füstpontja néhány okból fontos. Ez alapvetően az olaj hőmérséklete abbahagyja a csillogást és égni kezd és füstöt termelnek. Ez károsítja a sült ételek ízét.

Ezenkívül az olaj égésekor eltávolítja a fitokemikáliákat és az alapvető tápanyagokat, és szabad gyököket termel, amelyek érgyulladást okoz és legyen lenyelése káros az egészségére.

Többször hevített étolajok és gőzeik is magas genotoxikus arányt okoznakmutagén, tumorogén és számos rákfajta.

A káros vegyületek lenyelésének elkerülése az egyik oka annak, hogy az olaj füstpontja fontos. A feltételek, amelyek mellett az olaj főzéshez egészségesnek tekinthető, a magas füstpont és ezért hevítés közben nem kombinálható oxigénnel (oxidatív stabilitás).

Az egyik tényező, amely befolyásolja a füstpontot, az, hogy milyen zsírt tartalmaznak az olajok. Íme a példák:

  • Többszörösen telítetlen zsírok – alacsonyabb füstpontokkal rendelkezik (napraforgó, lenmag pórsáfrányolaj).
  • Egyszeresen telítetlen zsírok – közepes füstpontokkal rendelkezik (avokádó, repce, olívaolaj).
  • Telített zsírok – magasabb füstpontokkal rendelkezik (kókuszdió, pálmaolaj).

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Az étolaj füstpontjai

Íme a legnépszerűbb étolajok füstpontjai:

  • Avokádó olaj – 520 °F
  • Kókuszolaj – 350–400°F
  • Olívaolaj – 390–470°F
  • földimogyoró olaj – 441–445 °F
  • Szezám olaj – 350-450°F
  • napraforgó olaj – 486–489 °F
  • Növényi olajok – 428 °F
  • pórsáfrány olaj – 468 °F
  • Repce olaj – 350–450 °F
  • pálmaolaj – 455 °F

7 legegészségesebb olaj sütéshez

Íme néhány a legegészségesebb olajok közül, amelyeket sütéshez választhatsz.

1. Kókuszolaj

A kókuszolaj rövid szénláncú zsírsavakat tartalmaz, amelyek kb 92%-ban telített és csak 2% többszörösen telítetlen. Ez azt jelenti, hogy ez az olaj ellenáll a magas hőnek. A kókuszolaj füstpontja 350-400 °F. Ezenkívül a telített zsírok, amelyek különböznek a többi zsírfajtától, nem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Egy tanulmány szerint a szűz kókuszolaj minősége jó maradt 8 órán át 365°F-on sütés után. káros vegyületek nem szabadultak fel. Ezért a kókuszolaj sütés közben is megőrzi minőségét.

A kókuszolaj emeli a jó és a rossz koleszterinszintet egyaránt. Ezért, ügyeljen arra, hogy az olajat mérsékelt mennyiségben használja.

Ezenkívül ez az étolaj kiváló időszakos böjt esetén. A kókuszolaj hozzáadása az étrendjéhez segíthet helyreállítani az energiaszintet, és csökkentheti az étvágyat, amikor éhgyomorral próbálsz maradni a választott böjttípusnak megfelelő böjt időtartama alatt.

A DoFasting alkalmazás oktatási anyagokat kínál, amelyek segítenek megérteni mindent, amit a böjtről és a táplálkozásról tudni kell. Ezen kívül éhgyomri időzítővel és kalóriakövetővel is rendelkezik, amelyek segítségével láthatja a fejlődését, ha fogyni próbál.

2. Sertészsír

Állati zsírok mint a disznózsír olaj többnyire telített és egyszeresen telítetlen zsírok. Ezért a sertészsír olaj ellenáll a magas hőnek. Ez azt is jelenti nem hoz létre káros szabad gyököket.

A gabonával etetett állatok viszont több többszörösen telítetlen zsírt tartalmazhatnak zsírraktáraikban, mint a legelőn nevelt vagy füves állatok.

A sertészsírolajat sertészsírszövet feldolgozásából állítják elő. Ez az olaj 902 kcal-t tartalmaz 100 grammonként. Ezenkívül a disznózsír fő tápanyaga a zsír. Ezzel szemben a vaj háromszor több koleszterint tartalmaz mint a disznózsír olaj.

A disznózsír olaj füstpontja 374 °F.

Ennek az olajnak az étrendjébe való felvétele potenciális egészségügyi előnyökkel járhat, mivel igen segít az immunrendszer erősítésében és D- és E-vitamint tartalmaz.

3. Ghee

A ghee egy másik állati zsírolaj. Az olajnak magas a füstpontja, és nincs benne víz. Ezért nem ég, nem füstöl, és nem bocsát ki mérgező vegyszereket a folyamat során.

A ghí olaj füstpontja 482 °F. Ezért ideális közegnek tekinthető a rántáshoz.

Annak ellenére, hogy a ghí vajból készül, a tej szárazanyagait és szennyeződéseit eltávolították, így jó választás lehet azoknak, akik laktóz intoleráns. Ghee is az magas az A-, E- és D-vitamin tartalma.

Ha fűvel táplált tehenekből származik, A ghí olajnak rákellenes hatása lehet.

4. Olívaolaj

Az olívaolajat olívabogyóból vonják ki, és nagyon egészséges olajnak tartják. Az olívaolajnak három fő fajtája van:

  • Finomított olívaolaj
  • Szűz olívaolaj
  • Extra szűz olívaolaj

Az olaj nagy mennyiségben tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavat, ezért hőálló még 24 órás sütés után is. Az olívaolaj füstpontja 390-470°F.

Az olívaolaj jótékony hatással lehet a szív egészségére és csökkenti a szívbetegség kockázatát mivel tele van egyszeresen telítetlen zsírsavakkal. A kutatás azt mutatja, hogy ez az olaj az egyetlen, amely a szívbetegségek elleni védelemhez kapcsolódik.

Az extra szűz olívaolaj E- és K-vitamint tartalmazmindkettő elengedhetetlen az általános egészséghez.

Ezenkívül extra szűz olívaolaj is lehet gyulladásgátló tulajdonságokkal.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

5. Avokádó olaj

Az avokádóolajnak lehet a legmagasabb füstölési pontja, 520 °F. Ezt leszámítva, Az avokádóolaj nagy mennyiségben tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírokat. Ennek eredményeként melegítés közben meglehetősen stabil.

Magasabb hőfokon hevítve az avokádóolaj enyhe diós ízű lehet, amit egyesek nem tudnának előnyben részesíteni.

Egy másik előnye ennek az olajnak az étrendjében az, hogy E-vitamint tartalmazamely csökkentheti a gyulladást és segít megelőzni az oxidatív stresszt. Ráadásul, Az avokádóolaj javítja a jó koleszterin szintjét a szervezetben, miközben csökkenti a rossz koleszterin szintjét.

6. Mogyoróolaj

A földimogyoróolaj egy növényi eredetű olaj, amelyet a földimogyoró növény magjából készítettek. A mogyoróolajnak több fajtája létezik:

  • Finomított földimogyoró olaj
  • Hidegen sajtolt mogyoróolaj
  • Gourmet földimogyoró olaj
  • Mogyoróolaj keverékek

A földimogyoróolaj 20% telített zsírt, 50% egyszeresen telítetlen zsírt és 30% többszörösen telítetlen zsírt tartalmaz, ami azt jelenti, hogy melegítés közben meglehetősen stabil.

Magas füstpontja 441-445 °F.

A földimogyoróolaj jótékony hatással van az egészségre, mivel jó E-vitamin forrásamely képes csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és megvédi szervezetét a káros szabad gyököktől.

Az E-vitamin rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik.

Az egyetlen dolog, amit az emberek nem szeretnek a mogyoróolajban, az az, hogy különleges íze lehet.

7. Pálmaolaj

A pálmaolaj az olajpálma termésének mezokarpájából nyert olaj. Szinte minden pálmaolaj zsír telített vagy egyszeresen telítetlen zsír, ezért nagyon alkalmas rántásra.

A pálmaolaj füstpontja 455 °F.

A pálmaolaj jó mennyiségű E-vitamint és egyéb antioxidánsokat is tartalmaz. Ezért elősegítheti szív egészsége és agy egészsége. Ezenkívül segíthet növelni az A-vitamin és más zsírban oldódó vitaminok mennyiségét, amelyeket fel tud venni.

Semleges íze is van.

A legrosszabb olajok sütéshez

Íme a legrosszabb olajok sütéshez:

Finomítatlan és finomított olajok összehasonlítása

Egy másik fontos dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy vannak finomítatlan és finomított olajok.

A finomítatlan olajok egyszerűen azok, amelyeket nem dolgoztak fel vagy nem finomítottak. Ez azt jelenti, hogy az olajat csak diófélékből vagy magvakból vonják ki. Ezek az olajok lehetnek:

  • Hidegen sajtolt
  • Expeller-nyomott

A finomítatlan olajokat nem melegítik vagy nem keverik hozzá vegyi anyagokhoz.

A finomítatlan olajok ideálisak salátaöntetek és alacsony hőmérsékletű ételeket. Az olajok erősebb ízűek és illatúak. Sőt, a a finomítatlan olajok oxidatív stabilitása jobb mint a finomított olajoké.

Ami a finomított olajokat illeti, ezek az ellenkezője. Annak ellenére, hogy diófélékből vagy magvakból vonják ki, az olajokat további feldolgozásnak vetik alá. Például, a zsírsavakat semlegesítik az egész eljárás során.

Sok ellentmondó kutatás folyik a finomított olajok hatásáról. Főzés közben, a finomított olajok oxidálódnak. Ennek eredményeként az olajban lévő többszörösen telítetlen zsírsavak reakcióba lépnek a levegőben lévő vegyi anyagokkal és nedvességgel, így valószínűleg nem biztonságos a fogyasztása.

Egyes tanulmányok azonban azt mutatják, hogy ugyanazt az olajat ismételten főzzük oxidációig nincs negatív hatása.

A fő különbségek a finomítatlan és a finomított olajok között:

  • Feldolgozás – a finomított olajok több feldolgozáson esnek át.
  • Aroma – a finomítatlan olajok ízesebbek.
  • Füstpont – a finomítatlan olajok füstpontja alacsonyabb.

Nem 100%-ig biztos, hogy melyik olaj az egészségesebb. Míg a finomítatlan olajok természetesebbek, a finomított olajok jobbak lehetnek a sütéshez. Ezért ez attól függ, hogy mit fog tenni az olajjal és az egyes összetevőktől.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

A legegészségesebb olajok sütéshez: kulcsfontosságú ételek

Amikor olajat választunk a sütéshez, fontos ismerni annak füstpontját. Ez az a hőmérséklet, amelynél az olaj abbahagyja a csillogást, és égni kezd, és füstöt bocsát ki.

A legegészségesebb olajok sütéshez kókusz-, disznózsír-, ghí-, olíva-, avokádó-, földimogyoró- és pálmaolaj.

Szerző

A leggyakoribb olajak használata sütéshez

Melyik az egészségesebb választás?

A legideálisabb választás az olívaolaj vagy a kókuszolaj, mivel ezekben a magas egészséges zsírok tartalmazzak.

Hogyan válasszam ki a legmegfelelőbb olajat?

Fontos figyelembe venni a füstölési pontot – az olajnak ne legyen magas a füstölési pontja, mivel ilyenkor szabad gyököket képezhet, ami egészségtelen lehet.

Milyen gyakran cseréljem le az olajat?

Ha az olaj már elszíneződik vagy kellemetlen szagú lesz, cserélje le az olajat. Ezt általában 5-10 alkalommal kell megtenni, attól függően, hogy mennyire gyakran használja.

VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS