Tartalom
A xilit megtöri a böjtöt?
xilit, böjt, xilit és böjt
A xilit egy édesítőszer, amelyet gyakran használnak cukormentes élelmiszerekben és italokban. De vajon megtöri-e a böjtöt?
A böjtöt általában azért tartják az emberek, hogy megtisztítsák és felfrissítsék a testüket. A xilit alacsony kalóriatartalmú és alacsony glikémiás indexű, így sokan úgy vélik, hogy nem képes megtörni a böjtöt.
Azonban fontos megjegyezni, hogy mindenki másként reagál az édesítőszerekre, és egyeseknél a xilit beiktatása valóban megzavarhatja a böjtöt. Ha biztosra akarsz menni, hogy a böjtöd ne sérüljön meg, érdemes konzultálni egy szakemberrel vagy orvossal a xilit fogyasztásáról a böjt időszakában.
VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT
A xilit megtöri a böjtöt?
Nem, kis mennyiségű xilit nem töri meg a böjtöt. Aggodalom nélkül használhatja italának édesítésére a böjt alatt.
Ennek az az oka, hogy a xilit nagyon alacsony kalóriatartalmú. Az időszakos éhgyomri időszakban az inzulinszinted lecsökken, lehetővé téve a szervezeted, hogy elkezdje égetni a testzsírt energiaként. Az édesítőszerek, mint a cukor és a méz magas kalóriatartalmúak. Ez az oka annak, hogy még egy csepp cukor is inzulint termel a szervezetben, és azonnal megszegi a böjtöt.
A xilit viszont egy alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, amely mérsékelt fogyasztás esetén nem befolyásolja a vércukorszintet. A nagy mennyiségű xilit azonban nagy valószínűséggel inzulinválaszt vált ki.
Fontos megjegyezni, hogy a xilitet nem szabad fogyasztani, ha a böjt célja a bél pihentetése, mivel serkenti az emésztőrendszert. Erről bővebben a mellékhatások részben olvashat.
Vegyél egy
1 perces kvíz
és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!
Mi az a xilit?
A xilit az egyik leggyakoribb cukoralkohol. Ez egy természetesen előforduló gyümölcsök és zöldségek összetevője, és mesterségesen is előállítható. A xilit gyakori összetevője az olyan szájápolási termékeknek, mint a fogkrém, a szájvíz és a menta.
Mint a legtöbb cukoralkohol, egy gramm xilit tartalmaz csak néhány kalóriát ami biztonságossá teszi a fogyasztást időszakos böjt közben. A szénhidrátokon kívül a xilit nem biztosít semmilyen tápértéket – nem tartalmaz vitaminokat vagy ásványi anyagokat.
Alacsony kalóriatartalma miatt a xilit nagyszerű választás azok számára, akik csökkenteni próbálják a cukor- és kalóriabevitelüket.
Ha már az időszakos böjtről beszélünk, nézze meg a DoFasting alkalmazást, ahol nyomon követheti az időszakos böjtölést, naplózhatja kalóriabevitelét, és elszámoltathatja magát. Sőt, kereshet más édesítőszereket, megtudhatja azok tápértékét, és hogy megszegik-e a böjtöt.
A xilit egészségügyi előnyei
A xilitet a 20. század végén fedezték fel, és azután vált népszerűvé, hogy finn kutatók bemutatták a xilit fogszuvasodás-megelőző képességeit.
A xilit használata a forró italok édesítésére vagy a xilittel átitatott menta szívása javíthatja általános egészségi állapotát. Nézzük meg a xilit főbb egészségügyi előnyeit.
Nem emeli meg a vércukorszintet vagy az inzulint
A xilit lassabban szívódik fel, mint a cukor, és a glikémiás indexe (GI) 7. Ezt alacsony glikémiás indexnek tekintik. A cukor GI-je viszont 65. A GI egy olyan érték, amely megmutatja hogy bizonyos ételek milyen gyorsan emelik meg a vércukorszintet.
Leegyszerűsítve, az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek nem váltanak ki inzulinreakciót, míg a magas (60 vagy több) glikémiás indexű élelmiszerek gyorsabb ütemben bocsátják ki a glükózt a véráramba, ami megnövelheti az inzulintermelést.
Sőt, xilit és egyéb Az alacsony GI-tartalmú ételek elősegítik a fogyást. Ez különösen előnyös, ha az időszakos böjt célja a fogyás.
Jó a fogak egészségére
A legtöbb cukoralkohollal ellentétben a xilit valójában az jót tesz a fogaknak. Megvan az oka annak, hogy a cukormentes rágógumikban, a mentában és a szájápolási termékekben elterjedt összetevője.
A xilit megakadályozhatja a fogszuvasodást azáltal, hogy csökkenti a Streptococcus mutans baktériumok szaporodását a szádban. Ezek a baktériumok nagymértékben hozzájárulnak a fogszuvasodáshoz. A xilit minimálisra csökkenti a növekedést azáltal, hogy kiéhezteti az említett baktériumokat.
A xilit fogászati egészségügyi előnyeinek kiaknázásához meg kell tennie fogyassz körülbelül 5 gramm xilitet naponta legalább háromszor. Ezt napi rendszerességgel kell megtenni. Ügyeljen arra, hogy ne haladja meg a napi 40 gramm xilitet, mert emésztési problémákat okozhat, különösen, ha szervezete nincs hozzászokva ehhez az édesítőszerhez.
Növelheti a kollagéntermelést
A kollagén egy olyan fehérje, amely szervezetünkben a legnagyobb mennyiségben található. Kötőszövetet alkot, és a legnagyobb szervének – a bőrnek – egyik fő alkotóeleme.
A fokozott kollagéntermelés a xilit fogyasztásának egyik egyedülálló előnye. Állatkísérletek arra utalnak A xilit serkenti a kollagén szintézist. Ezenkívül néhány tanulmány kimutatta, hogy a xilit fogyasztása megvastagíthatja a bőrt.
Ez azt jelenti, hogy növelheti kollagéntermelését, és viszont javítja a bőr egészségétegyszerűen xilittel beöntött teával vagy rágógumival.
Ráadásul a szervezetünk nem termel örökké ugyanolyan sebességgel kollagént. Hogy pontosabb legyek, A kollagéntermelés csökken, ahogy öregszünk. Ezért érdemes a xilitet alternatív édesítőszerként megfontolni az öregedés ezen hatásainak ellensúlyozására.
Vegyél egy
1 perces kvíz
és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!
Mellékhatások, amelyekre figyelni kell
A xilitet jóváhagyta az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) emberi fogyasztásra biztonságos élelmiszer-adalékanyagként. Általában jól tolerálható, azonban néhány embernél kellemetlen mellékhatásokat okozhat. Általában érinti a beleket és puffadást, gyomorgörcsöt, székrekedést és hasmenést okoz.
Ahogy fentebb említettük, a xilit nem a választott édesítőszer, ha bélnyugalomról van szó. A xilitről kimutatták stimulálják ugyanazokat a bélhormonokat (GLP-1 és CCK), amelyek a táplálékfelvétel során szabadulnak fel.
Amellett, hogy megszakítja a bélrendszert és felborítja az emésztőrendszert, a xilit is előfordulhat lassítja a gyomor ürülését.
Ezt fontos megjegyezni A xilit mérgező a kutyák számára. Ha van otthon kutyája, ügyeljen arra, hogy ez az édesítőszer ne legyen tőlük elérhető.
Egyéb böjtbarát édesítőszerek
Ha a szervezeted nem tolerálja a xilitet, vagy ha íze nem az Ön ízlésének való, számos természetes édesítőszer létezik, amelyeket böjtölés nélkül fogyaszthat.
Ahogy a neve is sugallja, a természetes édesítőszerek természetesen előfordulnak a természetben, ami azt jelenti, hogy megtalálhatók gyümölcsökben, zöldségekben és más növényekben.
Ha cukorhelyettesítőt keresel, a legjobb, ha kerülöd a mesterséges édesítőszereket. Míg a legtöbbjük gyakorlatilag kalóriamentes, a mesterséges édesítőszerekről kimutatták, hogy negatívan befolyásolják a bélrendszer egészségét.
Stevia
A stevia növény leveleiből készült, nem tápláló édesítőszer. Egy teáskanál stevia nulla kalóriát és nulla cukrot tartalmaz ami azt jelenti, hogy nem vált ki inzulinválaszt, és nem töri meg a böjtöt. Valójában a steviáról kimutatták csökkenti a cukorbetegek vércukorszintjét.
Nem meglepő, hogy a stevia a nulla kalóriatartalma miatt népszerű választás a fogyni vágyók körében. Mi több, csak egy kevésre lesz szükséged, mivel a stevia az 200-400-szor édesebb, mint a normál cukor.
Szerzetes gyümölcs
A szerzetes gyümölcs a nulla kalóriatartalmú és nulla szénhidrát természetes édesítőszer, amelynek glikémiás indexe (GI) nulla. Ez szerzetes gyümölcsöt jelent nem emeli a vércukorszintet és nem töri meg a böjtöt.
Ízlik 200-szor édesebb, mint a cukor Ez azt jelenti, hogy kisebb mennyiségű szerzetes gyümölcs édesítőszerre van szüksége az azonos édességi szint eléréséhez. A kalória- és cukorbevitel csökkentésével is elősegíti a fogyást.
Ne feledje, hogy sok édesítőszer márka hozzáadott cukrokkal tölti fel a szerzetes gyümölcsöt, így eltávolítja a szénhidrátmentes tulajdonságait. Vásárlás előtt feltétlenül ellenőrizze az összetevők listáját.
Eritrit
A xilithez hasonlóan az eritrit is cukoralkohol. A gyümölcsökben (például szőlőben, körtében és őszibarackban), a gombában és az erjesztett élelmiszerekben (például sajtokban, szójaszószban és borban) természetesen előforduló összetevő.
Ha érdekli a xilit a fogászati egészségügyi tulajdonságai miatt, de nem tudja beszerezni, fontolja meg az eritrit használatát. Eritrit, akárcsak a xilit, megakadályozza az üregeket okozó baktériumok növekedését a szádban.
Az eritrit az egyetlen kalória nélküli cukoralkohol, így kalóriamentes édesítőszer. Böjt közben is fogyaszthatja, mivel nem okoz inzulinreakciót.
Vegyél egy
1 perces kvíz
és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!
Megtöri-e a xilit: utolsó gondolatok
A cukor utáni sóvárgást nehéz leküzdeni, különösen a böjt időszakában. Szerencsére a xilit segíthet kielégíteni édesszájúságát.
A xilit megtöri a böjtöt? Nem, csak mérsékelt mennyiségben fogyasztja.
A xilit tartalmaz néhány kalóriát, és segít a fogyásban, bár az étvágycsökkentő hatása ellentétes lehet. A xilit fogyasztásának további előnyei közé tartozik a vércukorszint szabályozása, a fogszuvasodás elleni védelem és az egészségesebb bőr.
A mesterséges édesítőszerekhez hasonlóan a xilit megszakíthatja a bélrendszert, így rossz választás, ha az időszakos böjt célja a bélrendszer egészségének javítása.
További olvasnivalók
Egg Fast: Minden, amit tudnod kell a kezdés előtt
Miért javítja a Himalája só a böjt eredményét?
Gyakran Ismételt Kérdések
A xilit megtöri a böjtöt?
A xilit egy természetes édesítőszer, melynek elismerik az alacsony glikémiás indexét. Ezáltal általában nem szakítja meg a böjtöt, mivel minimális hatással van az inzulinszintre. Azonban mindenki egyéni toleranciával rendelkezik, így mindig fontos figyelembe venni saját testünk reakcióját.
VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT
Nézze meg, hogyan működik a diéta:
Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.
A nevem Gizi, 26 éves vagyok, és táplálkozási tanácsadást tanultam. Megosztom veletek az egészséges életmód, a jóga, a fitnesz és a divat iránti szenvedélyemet. Hasznos tanácsokat írok, amelyek saját tapasztalataimból, releváns szerzők könyveiből és tudományosan bizonyított tanulmányokból származnak. Szlovákiából származom, így előfordulhatnak grammatikai hibák a cikkemben.