Gyomorégés böjt közben: hogyan lehet megállítani?

Tartalom




Gyomorégés böjt közben

Gyomorégés böjt közben: hogyan lehet megállítani?

A gyomorégés gyakori probléma lehet böjt közben, amikor a gyomor savas tartalma a nyelőcsőbe visszafolyik. De hogyan lehet megállítani ezt a kellemetlen tünetet böjt közben?


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Mi a gyomorégés?

Valószínűleg érzett már gyomorégést élete valamikor…ez égő érzés a mellkas területén amely a nyakra vagy a torokra is kiterjedhet. Egyes esetekben még savanyú ízt is okozhat a szájban.

A gyomorégés vagy a savas reflux meglehetősen gyakori állapot, még akkor is, ha nem gyakorolja az időszakos böjtöt. Valójában étkezés után is előfordulhat, különösen, ha fűszeres vagy zsíros ételeket tartalmaz.

Az állapotot a gyomorsav nyelőcsőbe jutó refluxa okozzaamely a táplálékot a szájból a gyomorba szállító cső. A gyomorégés tünete lehet gastrooesophagealis reflux betegség (GERD).

A mellkasi égő érzésen kívül egyéb gyomorégés tünetei tartalmazhat:

  • Hányinger
  • Száraz köhögés
  • Torokfájás
  • Táplálék vagy sav regurgitációja
  • Nyelési nehézség
  • Olyan érzés, hogy az étel elakadt a torokban
  • Rossz lehelet
  • Puffadás
  • Epigasztrikus fájdalom
  • Emésztési problémák

A gyomorégés tünetei rosszabbak lehetnek evés, lefekvés vagy lehajlás közben, és egyéntől függően néhány perctől néhány óráig tarthatnak.

Ezenkívül a dél-kaliforniai Gasztroenterológiai Intézet szerint savas reflux, gyomorégés vagy gastrooesophagealis reflux betegség potenciálisan életveszélyes lehetnyelési fájdalmat, fekélyeket, sőt nyelőcsőrákot is okoz. Fontos, hogy beszéljen egészségügyi szakemberrel, ha gyakori vagy súlyos gyomorégést tapasztal.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Miért fordul elő gyomorégés böjt közben?

Ha nem is eszel, a gyomrod akkor is gyomorsavat termel, ami az emésztéshez szükséges. Emiatt az időszakos koplalás megzavarhatja a sav-bázis egyensúlyt a bélben, ami savas refluxhoz vezethet.

Ha huzamosabb ideig éhgyomorra van, az emésztősavaknak nincs mit megemészteni, ami savfelesleghez vezet a gyomorban, amely feljuthat a nyelőcsőbe és fájdalmat okozhat.

Az időszakos koplalás a gyomor és a belek izomzatának gyakrabban összehúzódását is okozhatja, ami a savat a nyelőcsőbe nyomja.

A tünetek súlyosbodhatnak:

  • Dohányzó
  • Koffeint inni
  • Nagyszerű ételek fogyasztása az étkezési ablakon
  • Fűszeres vagy savas ételek fogyasztása
  • Magas szintű stressz
  • Alvási problémák
  • Nagy mennyiségű sült étel

A savas reflux valószínűségének csökkentése érdekében koplalás közben vagy a gyomorégés tüneteinek enyhítése érdekében kerülje az olyan ételeket és italokat, amelyekről ismert, hogy savas emésztési zavarokat okoznak, mint például a kávé, az alkohol, a fűszeres ételek és a savas ételek. Egyél rendszeresebben kisebb adagokat a nagyobb étkezés helyett a ritkább étkezés és a késő esti étkezés elkerülése is előnyös.

Ezenkívül próbálja elkerülni, hogy közvetlenül étkezés után feküdjön le és maradjon függőlegesen néhány órán át. A séta a gyomorürítési folyamat felgyorsításában és a savas reflux kockázatának csökkentésében is segíthet.

Végül igyon sok vizet és gyógyteát kávé helyett a böjt ideje alatt – ezek a folyadékok segíthetnek hidratált állapotban tartani, és segíthetnek megelőzni a savas refluxot.

8 módszer a gyomorégés enyhítésére böjt közben

Ha időszakos koplalás közben égető érzést érez a mellkasában, íme néhány módszer a helyzet javítására.

1. Igyál meleg vizet és teát

A hidratáltság elősegítheti az emésztési folyamatot és enyhítheti a savas refluxot ami étkezés után következik be. Valójában a folyadékok sokféleképpen segíthetnek megszabadulni ettől az égő érzéstől.

Fogadás gyakori kortyok víz megelőzheti a reflux tüneteit, mert segíthet eltávolítani a savat a nyelőcsőből. Ha úgy érzi, hogy a hideg víz nem segít, próbáljon ki valamivel melegebbet.meleg víz ivása segíthet a gyomorsavak hígításában.

Továbbá víz a hidrogén-karbonát kiegészítő enyhítheti vagy akár elkerülheti a gyomorégést böjt közben, valamint a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) tüneteit.

A víz mellett édesgyökér-, gyömbér-, mályvacukor-gyökér- vagy kamillateát is ihatunk.

Tanulmányok kimutatták, hogy egy gyógynövényes formula a deglicirrhizinezett édesgyökér Megakadályozhatja a savas refluxot időszakos koplalás során vagy enyhítheti a GERD tüneteit. Egy másik tanulmány szerint pedig gyömbér tea gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet csökkenteni a hányingert.

Ügyeljen arra, hogy ezeket az italokat melegen, kis kortyokban igya, és ezt gyakran tegye.

Inni ajánlott kb 2-3 liter víz naponta a megfelelő folyadékpótlás és a normál gyomorsavszint fenntartása érdekében. És amint elkezdi érezni a refluxot, még fontosabbá válik, mivel az elégtelen víz fogyasztása ronthatja a gyomorégés tüneteit.

A vízbevitel nyomon követéséhez és a megfelelő hidratáltság biztosításához használhat egy nyomkövető alkalmazást, például a DoFastingot. Ez az alkalmazás egy egyszerűen használható vízkövető funkcióval rendelkezik ahol egész nap nyomon követheti a vízfelvételét. És hogy még jobb legyen, követheti a különböző súlycsökkentő tényezőket, például a kalóriabevitelt, a lépéseket és még a böjtöt is – mindent, amire szüksége van egy egészséges fogyókúrához.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

2. Hagyja ki a kávét a böjt ideje alatt

A kávéfogyasztás sok ember számára elengedhetetlen napi rituálé, de savas refluxot is kiválthat – 2020-ban végzett kutatások szerint koffeintartalmú italok jobban fokozhatja a savas emésztési zavar jeleit, mint más italok.

Ez azért van a kávé a megnövekedett gyomorsavtermelésre reagálamely az emésztőfolyadékot a nyelőcsőbe vezeti. Ez is ellazíthatja a alsó nyelőcső záróizom (LES)a nyelőcső és a gyomor találkozásánál található, amely megvédi a nyelőcsövet a savas refluxtól.

Mindazonáltal más kutatások szerint nincs kapcsolat a csökkent koffeinbevitel és a gastrooesophagealis reflux betegség tüneteinek javulása között. Szerint Gasztroenterológia és hepatológiavégeztek néhány tanulmányt a kávé és a koffein GERD-re gyakorolt ​​hatásának vizsgálatára, de nem találtak változást a záróizom nyomásában vagy a nyelőcső pH-jában.

Mégis, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a reggeli itala nem befolyásolja a savas refluxot, ihat helyette gyógyteát, például kamillateát vagy koffeinmentes kávét.

3. Kerülje a szénsavas italokat

A szénsavas italok böfögést okoznakamely savat juttathat a nyelőcsőbe és égő érzést okozhat.

Az ezekben az italokban lévő buborékok puffadást is okozhatnak, ami nyomást gyakorol a nyelőcső alsó záróizmára. Ha ez az izom ellazul vagy gyengül, a gyomorsav visszafolyhat a nyelőcsőbe, ami savas refluxhoz vezethet.

Ráadásul az üdítőitalok magas cukortartalmúak lehetnek, és megzavarhatják a fogyás céljait.

Más kutatások azonban szénsavas italok fogyasztását javasolják nem okoz nyelőcső károsodást vagy GERD-vel kapcsolatos tünetek.

Ha savas refluxot tapasztal, fontolja meg a szénsavas italok alternatíváitmint például az ízesített víz, a gyógytea vagy a cukrozatlan mandulatej, amelyek segíthetnek hidratálni a szervezetet anélkül, hogy extra nyomást gyakorolnának az emésztőrendszerre.

4. Egyél több rostot az étkezési időszak alatt

A rostban dúsított élelmiszerek elősegítik az emésztési folyamatot és az ellenőrzést gastrooesophagealis reflux betegség tünetei-Röviden: segíthetnek a refluxon.

Más tápanyagoktól eltérően, amelyek az emésztés során lebomlanak és felszívódnak, a rostok nagyrészt érintetlenül haladnak át a testen, segítve az emésztőrendszer zökkenőmentes ürítését. Ez segíthet csökkenteni a gyomorra nehezedő nyomást, ami savas refluxot válthat ki, és savat juttathat a nyelőcsőbe.

Példák a magas rosttartalmú élelmiszerekre:

  • Gyümölcsök és zöldségek – alma, banán, narancs, málna, brokkoli, burgonya, kukorica, sárgarépa, kelbimbó, karfiol.
  • Teljes kiőrlésű gabonák — barna rizs, pattogatott kukorica, zabpehely, árpa, teljes kiőrlésű tészta, korpapehely, teljes kiőrlésű kenyér.
  • Hüvelyesek — hasított borsó, fekete bab, lencse.
  • Diófélék és magvak — chia mag, napraforgómag, mandula, pisztácia.

Ha még mindig nem biztos abban, hogy az összes szükséges rostot beveszi-e, a kiegészítők jó választás lehet. A DoFasting esszenciális rostkomplexet az éhségérzet leküzdésére, a bélbaktériumok egészségének megőrzésére, a puffadás csökkentésére és a koleszterinszint csökkentésére hozták létre, így kis, kényelmes kiszerelésben élvezheti a rostok minden előnyét.

5. Egyél kisebb ételeket

Nagy, kiadós ételeket lehet extra nyomást gyakorol a gyomorra és növeli a savas reflux valószínűségét. Ez azért van, mert a többlet táplálék a gyomor kitágulását okozhatja, megakadályozza a záróizom teljes bezáródását és lehetővé teszi az emésztőnedvek visszaáramlását a nyelőcsőbe.

Ezenkívül a nagy mennyiségű ételek emésztése hosszabb ideig tart, ami hozzájárulhat a savas refluxhoz. A gyomorégés kockázatának csökkentése érdekében fontos, hogy kevesebbet együnk amelyek könnyen emészthetők. Ha ez kihívásnak tűnik számodra, íme három ötlet a kezdéshez:

  • Az egyik egyszerű, de hatékony módszer az étkezések méretének csökkentésére az használjon kisebb tányérokat és tálakat. Így kisebb adagokat kap, és csökkenti a túlevés esélyét.
  • Azt is megteheti rostban gazdag ételeket tegyen ételeibeamely segíthet abban, hogy elégedettséget érezzen kisebb étkezésekkel, és előnyös lehet a fogyás céljainak eléréséhez is.
  • Az is jó ötlet hagyja abba az evést, amikor körülbelül 75%-ban jóllakottnak érzi magátmivel ez segíthet megelőzni a túlevést és csökkenteni a savas reflux kockázatát.

6. Kerülje az olyan ételeket, amelyek irritálhatják a gyomrot

Bizonyos élelmiszerek savas refluxot vagy gyomorégést válthatnak ki a betegségre hajlamos embereknél. Tehát ha mostanában kellemetlenül érzi magát étkezése után, lehet, hogy el kell kezdened odafigyelni arra, hogy mit eszel– ez segíthet a kellemetlen tünetek kezelésében és a kiváltó okok elkerülésében.

Érdemes megjegyezni, hogy minden ember egyedi, és ami az egyik embernél savas emésztési zavart okoz, nem biztos, hogy a másikat érinti. Néhány gyakori élelmiszer, amely lehet kiváltó savas reflux közé tartozik:

  • Citrusfélék és gyümölcslevek – ezek nagy mennyiségben tartalmaznak citromsavat, ami magas gyomorsavszintet okozhat.
  • Paradicsom és paradicsom alapú ételek – a citrusfélékhez hasonlóan a paradicsom is erősen savas, és befolyásolja a magas gyomorsavszintet.
  • Fokhagyma és hagyma — ezek a zöldségek egy FOS nevű szénhidrátot tartalmaznak, amely nem szívódik fel jól a szervezetben, és gázképződést és puffadást okozhat.
  • Fűszeres ételek — a fűszeres ételek serkentik a gyomorsav termelődését és irritálják a nyelőcső nyálkahártyáját.
  • Sült ételek – ezek gyakran magas zsírtartalmúak, és hosszabb ideig tartanak az emésztésük, ami nyomást gyakorol az alsó nyelőcső-záróizomra (LES).
  • Zsíros ételek – a sült ételekhez hasonlóan a zsíros ételek is magas kalóriatartalmúak, és hosszabb ideig tartanak megemészteni, ami nyomást gyakorolhat a LES-re, és növelheti a savas reflux kockázatát.
  • Alkohol – az alkohol erősen savas, és több savat termelhet a gyomorban, ami, úgy gondolta, savas refluxhoz vezethet.
  • Csokoládé – a csokoládé magas zsírtartalmú, és koffeint és egyéb stimulánsokat tartalmaz, amelyek beindítják a gyomorsav termelődését.
  • Menta és borsmenta – ezek az ízek ellazíthatják az alsó nyelőcső záróizomját (LES), és lehetővé teszik, hogy a gyomorsav felfelé haladjon a nyelőcsőbe.

7. Aludj emelt fejjel

A lapos fekvés teszi az Öné a torok és a gyomor egy szinten vanmegkönnyítve a gyomorsav visszaáramlását a nyelőcsőbe, ami gyomorégéssel járó fájdalmat okoz.

Az éjszakai savas reflux enyhítésére ajánlott tartsa a fejét körülbelül 6-8 hüvelykkel a lába fölé emelve. Ezt megteheti ágyemelőkkel az ágy fejének felemeléséhez, vagy habszivacs éktámasztóval a felsőtesthez.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a párnák egyszerűen egymásra rakása nem biztos, hogy elegendő támogatást nyújt.

Az is jó ötlet aludj a bal oldaladon mivel ez segíthet a gyomrot a nyelőcső alatt tartani, és megnehezíti a sav visszaáramlását.

Kerülje a háton vagy a jobb oldalon történő alvást, mivel ezek a pozíciók növelhetik a savas reflux kockázatát.

8. Fontolja meg a gyógyszer szedését

Ha más gyógymódok nem hatékonyak, vagy ha rendszeresen savas refluxot tapasztal, érdemes megfontolni a tünetek kezelését segítő gyógyszeres kezelést.

Néhány gyógyszer, amelyet gyomorégés vagy savas reflux kezelésére használnak, a következők:

  • Protonpumpa-gátlók (PPI-k) — a savas gyomornedv termelésének csökkentése egy bizonyos enzim gátlásával.
  • H2-receptor antagonisták (H2RA-k) – nagy mennyiségű emésztősav keletkezésének megakadályozására.
  • Antacidok – a gyomornedv semlegesítésére.
  • Prokinetika — a gyomorürítési folyamatok felgyorsítására.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a gyógyszerek lehetnek káros mellékhatásokmint a hasmenés, hányinger, hányás, nyelési nehézség, fájdalom a gyomor felső részén, sőt súlyos bélgyulladás is.

Ezért elengedhetetlen, hogy konzultáljon orvosával, hogy meghatározza az Ön speciális igényeinek leginkább megfelelő kezelést és győződjön meg arról, hogy a gyógyszeres kezelés a legmegfelelőbb választás az Ön számára.

Vegyél egy
1 perces kvíz

és fedezze fel, mennyit fogyhat le a DoFasting segítségével!

Gyomorégés és böjt: kulcsfontosságú ételek

Igaz, hogy a huzamosabb ideig tartó éhgyomor, például fogyókúrás koplalás esetén súlyosbíthatja a gyomorégést vagy a savas reflux tüneteit.

A gyomorégés égő érzés a mellkasban, amely a nyakba vagy a torokba is eljuthat és a nyelőcsőbe visszaáramló gyomorsav okozza.

A savas reflux tüneteinek enyhítése vagy elkerülése érdekében böjt közben igyon meleg vizet és teát, kerülje a kávét és a szénsavas italokat, fogyasszon több rostot, és ossza fel kisebb adagokra az étkezést.

Szerző




Gyomorégés böjt közben – Gyakori kérdések

Hogyan lehet megállítani a gyomorégést böjt közben?

Megfelelő folyadékfogyasztás

A gyomorégés megelőzésének egyik fontos lépése a megfelelő folyadékfogyasztás. Győződjön meg róla, hogy elegendő vizet iszol böjt közben, hogy segíts a gyomorsavnak és enyhítse a tüneteket.

Kevesebb zsíros étel

A zsíros ételek fogyasztása gyakran okozhat gyomorégést. Próbáljon kerülni a zsíros ételeket böjt közben, és inkább válasszon könnyebb, egészségesebb étrendet.

Fehérje bevitel

A megfelelő fehérje bevitel segíthet csökkenteni a gyomorégés tüneteit böjt közben. Ügyelj arra, hogy elegendő fehérjét fogyassz, hogy támogasd az emésztést és csökkentsd a gyomorégést.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS