A Keto célja az anyagcsere egészsége

Tartalom




Keto diéta

A Keto célja az anyagcsere egészsége

A Keto diéta az alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú étrend, melynek célja az anyagcsere egészségének javítása és a zsírégetés fokozása.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Dr. Tony Hampton orvosi igazgató és az elhízási okleveles szakértő az étrendet támogató rendszer, a kulturálisan megszokott élelmiszerek és a bio-individualitás fontosságáról beszél Tobias Roberts közösségi kutatási részleg vezető igazgatójával.

WAz Egyesült Államokban minden tizedik felnőttből jóval több mint négy túlsúlyos, nem meglepő, hogy a fogyókúrás étrendek iránti érdeklődés soha nem volt nagyobb. Az emberek fogyni akarnak, és ezt gyorsan meg akarják tenni. Egy nemrégiben készült CDC közvélemény-kutatás ezt állapította meg az amerikaiak 49 százaléka azt mondta, hogy szeretnének fogyni. Sajnos az amerikaiak túlnyomó többsége a divatos diétákat gyors és egyszerű megoldásnak tekinti fogyás céljainak eléréséhez.

A a tisztelt Mayo Clinic azt mondja „Ha fogyásról van szó, mindannyian szeretnénk egy gyors megoldást. Sok diéta pedig azt ígéri, hogy az olyan reklámeredmények, amelyek túl jól hangzanak ahhoz, hogy igazak legyenek… A divatos diéták azért vonzóak, mert úgy tűnik, valami olyasmit ígérnek, amire mindannyian vágyunk: egyszerű módja annak, hogy sokat fogyjunk.” A klinika a divatos diétákat olyan táplálkozási programokkal egyenlővé teszi, amelyek gyors fogyást ígérnek egész élelmiszercsoportok kiiktatásával, szigorú és merev szabályokat követelnek meg, valamint szigorúan korlátozzák a kalóriákat vagy más táplálkozási paramétereket.

A keto diéta könnyen az egyik legnépszerűbb diéta az Egyesült Államokban. Amellett, hogy évente rendszeresen a „leggyakrabban keresett diéta”, a globális ketogén diéta piacának értéke 2019-ben 9,57 milliárd USD volt, és várhatóan 2019-ben bővülni fog. Összetett éves növekedési ráta (CAGR) 5,5% 2020 és 2027 között. A Keto diéta népszerűségének része az is, hogy úgy tűnik, gyors utat kínál a gyakorlati fogyás felé. Azonban sok népszerű Keto szószóló olyan táplálkozási gyakorlatokat ösztönöz, amelyek megfelelnek a Mayo Clinic divatdiétákra vonatkozó definíciójának. A szénhidrátbevitel napi 20 gramm alatti korlátozásának szigorú követelménye gyakran bizonyos élelmiszercsoportoktól, például gabonaféléktől vagy hüvelyesektől való teljes tartózkodáshoz vezet.

Az „alacsony szénhidráttartalmú közösségen belül” azonban koherensebb és megfontoltabb hangok igyekeznek összekapcsolni a szénhidrátbevitel csökkentésére összpontosító táplálkozási programot egy holisztikusabb, egészségesebb megélhetési tervvel. Dr. Tony Hampton egy elhízás-szakértő, aki a klinikán egyénileg és a diabétesz prevenciós programba (DPP) beiratkozott kis csoportokkal dolgozik. Az Egyesült Államokban csak alig több mint 3000 okleveles elhízással foglalkozó szakember egyikeként képes volt felhasználni tudását olyan programok kidolgozására és támogatására, amelyek csökkentik az elhízás terhét, különösen a dél-chicagói marginalizált közösségek körében.

Dr. Hampton különösen szenvedélyesen törekszik az egészség előtt álló akadályok felszámolására, valamint arra, hogy a betegeket és kollégáit ellássák az egészségük gondozásához szükséges oktatással és erőforrásokkal. Munkája nagy része az egészséget befolyásoló társadalmi tényezők azonosítására összpontosított a veszélyeztetett betegek körében. Ez a munka lehetővé tette számára, hogy olyan oktatást dolgozzon ki a táplálkozással és a fogyással kapcsolatban, amely segít a betegeknek élettapasztalataik alapján reális és elérhető célokat kitűzni.

Nemrég beszélgettünk Dr. Hamptonnal a munkájáról és az alacsony szénhidráttartalmú keto diéta őrületének jelenlegi állapotáról.

A kulturális és strukturális támogatások jelentősége bármilyen fogyási tervben

Az embereknek való segítségnyújtás fogyás céljaik elérésében messze túlmutat egy egyszerű étkezési terven vagy a szénhidrát- vagy kalóriakorlátozási paramétereken. Nem mindenki ugorhat be az autójába, és látogasson el a helyi termelői piacra, hogy füves marhahúst vásároljon fontonként 20 dollárért. Sok embernek arra sincs ideje, hogy napi három ételt a semmiből elkészítsen.

Dr. Hampton munkájának nagy része az egészségtelen táplálkozáshoz és az elhízáshoz hozzájáruló társadalmi korlátok és korlátok kezelésére összpontosít. Jelentős szerepe volt az Advocate Trinity Kórházban a Food Farmacy (az „F” betűs FARM-acy) elindításában is. A program célja, hogy növelje a friss, egészséges élelmiszerekhez való hozzáférést a városi élelmiszer-sivatagokban élő betegek és közösség tagjai számára. „A Food Farmacy célja az volt, hogy segítsen áthidalni ezt a szakadékot a Chicagói Élelmiszertárral szemben, mivel az általam kiszolgált közösségben (főleg afroamerikaiak) nagyon sok étkezési lehetőség korlátozott” – mondja nekünk. Hasonlóképpen, az egészséges életmód program segíti a betegek oktatását az életmódbeli beavatkozások előnyeiről, különös tekintettel a táplálkozásra, a stressz csökkentésére, az alvásra és a testmozgásra.

„A program 75-200 fő részvételével zajló nagyszabású oktatási foglalkozásokat foglal magában, ahol a klinikusok élő környezetben tanítják ezeket az alapelveket. Kutatásokat végeztek a közösségben annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló élelmiszereket összhangba hozzák az élelmiszer-ajánlással, miközben megpróbáltak együttműködni az élelmiszerboltokkal, hogy javítsák a friss élelmiszerekhez való hozzáférést” – magyarázza.

Sok táplálkozási szakember, orvos és más egészségügyi szakember, aki elhízással, anyagcsere-betegséggel és más táplálkozással kapcsolatos problémákkal küzdő betegeket lát, azt tapasztalja, hogy bizonyos marginalizált közösségek túl gyakran egyszerűen nem rendelkeznek azokkal a kulturális és strukturális támaszokkal, amelyek segítenék őket a szükséges étrendi ellátásban. kapcsolódó változások az egészségükért.

Ahelyett, hogy egyszerűen behozná a legújabb diétás gurut, Dr. Tony Hampton arra törekszik, hogy segítse az általa szolgált közösséget annak megértésében, hogy az egészségesebb táplálkozás és életmód nem a gazdagok kiváltsága, hanem teljes mértékben elérhető és elérhető közösségük és valóságuk számára.

„Gondoskodom arról, hogy előadóink (az Egészséges Élet Programban) hasonlítsanak az általunk kiszolgált közösségekre, de nem kizárt. Így beszélhetünk olyan ételekről, amelyek gyakoriak a sértődés veszélye nélkül (a kukoricakenyérről beszélhetek, mert kukoricakenyérrel nőttem fel, és afroamerikai vagyok). A régi hitrendszerek eltávolításáról beszélünk, amelyek már nem szolgálnak bennünket. Igen, nem baj, ha kukoricakenyér nélkül eszek zöldet, mert a plusz 30 plusz szénhidrát már nem szolgál. Arra is fontos emlékeztetni őket, hogy a legtöbb „lélek táplálék” ketobarát. A zöldek, a káposzta, az okra stb. mind ketobarát, ha például kukoricakenyér nélkül fogyasztjuk. A zöldeket pedig zsírral és hússal is meg lehet főzni. Amint rájönnek, hogy nem arra kérjük őket, hogy távolítsák el a kulturálisan megszokott ételeket, megértik, mennyire kivitelezhető” – mondja Dr. Hampton.

Fókuszban az egészségesebb életmód a jobb anyagcsere érdekében

Dr. Hampton minden bizonnyal úgy véli, hogy a magasan feldolgozott és finomított termékekből származó üres szénhidrátok számának csökkentése az egészségesebb táplálkozás és életmód központi eleme. „A legtöbb olyan étrend, amely teljes értékű ételeket ajánl, jobb, mint a szokásos amerikai étrend” – véli. Véleménye szerint a randomizált kontrollált vizsgálatok (RCT) az alacsony szénhidráttartalmú diéták jobb anyagcsere-előnyeit mutatták ki. Ahelyett azonban, hogy ösztönösen javasolna egy bizonyos szénhidrátküszöböt vagy az alacsony szénhidráttartalmú diéta egyéb szempontjait, megpróbálja megvizsgálni az egyes páciensek sajátos és kontextuális elemeit. „Hiszek a bio-individualitásban, tehát ha van egy páciensem, aki jól boldogul az alacsony zsírtartalmú diétán, akkor nincs szükség a változtatásra. De figyelembe véve, hogy a legtöbb amerikai inzulinrezisztens, logikusabb az alacsony szénhidráttartalmú étrendet javasolni kiindulási pontnak. A metabolikus szindróma és a kapcsolódó állapotok előnyös az alacsony szénhidráttartalmú megközelítésből, és magukban foglalják az olyan egészségügyi állapotokat, mint a PCOS, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a demencia, a mióma és még sok más” – mondja.

Ebből a célból Dr. Tony Hampton táplálkozási tanácsai általában arra összpontosítanak, hogy segítsen pácienseinek kiiktatni az üres szénhidrátokat a magasan finomított élelmiszerekből. Ahelyett, hogy egyszerűen az étrendi változtatásokra összpontosítana, úgy véli, hogy a testmozgás és más életmódbeli változtatások elengedhetetlenek ahhoz, hogy a fogyás hosszú távon fenntartható legyen.

„Itt a testmozgás kerül a középpontba” – mondja. „Nevelem (a pácienseimet), hogy a mozgás kulcsfontosságú, de emlékeztetem őket arra, hogy az aerob testmozgás a legjobb a zsírégetésben. Egyszerű példákat mondok. Ha sprintel, akkor olyan gyors üzemanyagra lesz szüksége, mint a glükóz. Ha sétálsz, van időd „lassú üzemanyag” felszabadítására, például a ketonokra. Bónusz, sokkal könnyebb sétálni, mint sprintelni.”

Bár Dr. Hampton a szénhidrátbevitel csökkentését támogatja az egészségesebb életmód holisztikus megközelítésének részeként, aggasztja néhány „Keto-mítosz”, amelyek kezdenek meghonosodni, tekintettel a keto diéta jelenlegi népszerűségére szerte a világon. Dr. Hampton különösen a zsírok mennyiségének drasztikus növelésének szerepe miatt aggódik, amit sok Keto támogató szorgalmaz.

„A fő mítosz az a mítosz, hogy meg kell őrülnünk a zsír hozzáadásával” – mondja. „Egyszer ajánlottam a golyós kávét MCT-olajjal standardként. Most arra biztatom a pácienseimet, hogy a szénhidrátokat 50 vagy 20 gramm alá szedjék, és hagyják, hogy a szervezet endogén ketonokat termeljen ahelyett, hogy az exogén ketonoktól függne. Szintén elutasítom a „ketobarát nassolnivalót”, hogy elkerüljem a betegek kiváltását, ha feldolgozott élelmiszer-függőségük van. Ketózisban általában nincs szükség nassolnivalóra, de ha a páciensnek nincs feldolgozott élelmiszer-függősége, akkor egy ketobarát nassolnivalóval jól érzi magát.”

Dr. Hampton azt is hiszi, hogy az élelmiszercsoportoktól, például a gabonáktól és a hüvelyesektől való teljes absztinencia elősegítése hosszú távon is káros lehet. „Általában azt mondom a betegeknek, hogy nem laboratóriumi patkányok, és minden ember más” – mondja. „Arra kérem őket, hogy fontolják meg a folyamatos glükózmonitor használatát, és nézzék meg, hogyan reagál a szervezetük azokra az ételekre, amelyeket kerülni kell. Ha a vércukorszintjük kedvezően reagál, akkor nincs ok arra, hogy elkerüljék ezt az ételt, ha élvezik.”

A bioindividualitásra való összpontosítás lehetővé teszi Dr. Tony Hamptonnak, hogy segítsen pácienseinek egy személyre szabott tervet felfedezni az egészségesebb étkezési szokások felé. „Ha (egy beteg) úgy dönt, hogy egy csésze 39 szénhidrátot tartalmazó quinoát élvezni fog… ez ésszerű megközelítés. Vannak olyan pácienseim is, akik metabolikusan egészségessé válnak, és egy kicsit növelik a napi szénhidráttartalmukat, talán 75 grammra, ha úgy tűnik, hogy tolerálják. A cél az anyagcsere egészsége, nem a szénhidrát egy bizonyos szinten tartása. Úgy gondolom, hogy a betegeknek a reális célok kitűzésére kell összpontosítaniuk, egy csapattal kell támogatniuk őket, el kell fogadniuk a fokozatos változásokat, és meg kell ünnepelniük sikereiket.”

Tony Hampton MD, MBA



Interjú: Tobias RobertsBSc. Közösségi Kutatási Osztály, The Peet, El Salvador.

Mi a Keto diéta célja?

A Keto diéta célja az anyagcsere egészségének javítása és a testsúlycsökkentés elősegítése.

Milyen hatással van az anyagcserére a Keto diéta?

A Keto diéta alacsony szénhidráttartalmú étrend, amely a testet ketózis állapotba hozza, ami segít az anyagcsere felgyorsításában és a zsírégetésben.

VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS

Figyelem, kedvezmények a KetoMix termékekre és csomagokrabővebben