A keto diéta kritikus nézete

Tartalom




A keto diéta kritikus nézete

A keto diéta kritikus nézete

Az alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú keto diéta körül számos kritika és vita folyik a szakértők körében. A diéta hosszú távú hatásait és egészségügyi kockázatait elemző kutatásokat folyamatosan vizsgálják, és megosztott vélemények vannak a témával kapcsolatban.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Dr. Paolo Raggi kardiológus korlátozó diétás megközelítéssel tárgyalja a tudománytalan állításokat, az elhagyott élelmiszercsoportokat és a mélyebb kulturális problémákat, kritikus képet adva a ketogén diéta jelenlegi állapotáról.

énna társadalom Egy olyan társadalomban, ahol nagyra értékelik a gyors eredményeket, az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűsége nem érhet meglepetést. Kimutatták, hogy a keto diéta gyors és ésszerű fogyáshoz vezet. Az a tény, hogy lehetővé teszi az emberek számára, hogy a lehető legtöbb húst, tejterméket és egyéb tényeket egyenek, minden bizonnyal egy másik vonzerő. Azonban a gyors kilók leadásának képessége nem az egyetlen hatása a Keto diétának. Tanulmányok kimutatták, hogy az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú étrendek, mint a Keto, az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterinszint jelentős emelkedéséhez vezethetnek. Emiatt a legtöbb általános orvos és táplálkozási szakember tétovázik a keto diéta hosszú távú jóváhagyása mellett.

Nemrég leültünk beszélgetni Dr. Paolo Raggivel, hogy meghallgassuk a Keto diéta kritikus véleményét. Dr. Raggit 2012-ben nevezték ki a Mazankowski Alberta Heart Institute akadémiai igazgatójává és az Alberta Health Services Kardiológiai részlegének vezetőjévé. Egyúttal a szívkutatás elnöke is. Dr. Raggi kutatási területe a megelőző kardiológia, a helyettesítő markerek, valamint az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri betegségek képalkotása végstádiumú vesebetegségben szenvedő betegeknél. Klinikai gyakorlata a szívkoszorúér-betegség, a veleszületett szívrendellenességek diagnosztizálására, valamint a bal kamra funkcióinak és életképességének értékelésére szolgáló kardiális képalkotások értelmezésére és koordinálására összpontosított.

Emellett országosan és nemzetközileg elismert klinikai kutató, valamint jelentősebb, lektorált folyóiratok és könyvek munkatársa. 2019 novemberében Dr. Raggi társszerzőként írt egy tanulmányt „A ketogén diéta: előnyei és hátrányai” címmel Dr. Blair O'Neill-lel, akivel egy korábbi cikkünkben interjút készítettünk. A tanulmány két vezető kardiológus vitáját mutatta be, akik nagymértékben eltérnek egymástól a ketogén diéta hatékonyságáról, fenntarthatóságáról és biztonságosságáról az alternatív lehetőségekhez képest. Míg Dr. O'Neill főként a keto diétát támogatja – bár felismerte, hogy további tudományos kutatásokra van szükség –, Dr. Paolo Raggi lényegesen szkeptikusabb az olyan korlátozó diéták hosszú távú hatásait illetően, mint a keto diéta.

Ez a rövid cikk összefoglalja három fő aggályát a keto diéta hosszú távú betartásával kapcsolatban.

AZ LDL KÉRDÉSE A KETO DIÉTABAN

Dr. Raggi Dr. Blair O'Neill-lel közösen írt újságban, melynek címe „A ketogén diéta: előnyei és hátrányai„, azt mondja, hogy a keto diéta „az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterinszintjének jelentős emelkedését is okozza, ezért sok orvos vonakodik jóváhagyni. Tekintettel arra, hogy a keto-diétát még a fogyásra nem szoruló személyek körében is elterjedt, aggodalomra ad okot, hogy milyen hosszú távú következményekkel járhat, ha a népesség nagy része széles körben alkalmazza ezt a diétát.

Interjúnkban Dr. Raggi még ennél is tovább megy azzal, hogy kijelenti, hogy „a keto-diéta valójában az LDL-szint megugrását okozza. A keto-diéta hívei azt hinnék, hogy a magasabb LDL-szám ártalmatlan, mert ez a nagy, lendületes és állítólag nem veszélyes LDL. Tudjuk azonban, hogy minden LDL-koleszterin veszélyes, mert az LDL-részecskék száma, nem pedig az LDL-részecskék mérete számít.”

A Dr. O'Neill-lel közösen írt cikkben Dr. Raggi így folytatja:

„Aggasztó, hogy gyakorlatilag minden tanulmány, amelyben Ketóval foglalkoznak, számos metaanalízis a ketoról, mint fogyókúrás étrendről, és egészséges alanyokon végzett kontrollált kísérletek az LDL-c jelentős növekedését mutatták… Fontos, hogy egyértelműen kimutatták, hogy a részecskék száma és az apoB-t tartalmazó lipoproteinek szérumszintje növeli a kardiovaszkuláris kockázatot, nem pedig az LDL-részecskék mérete.

A keto-diéta további potenciálisan releváns hatásai a glikémiás kontroll javulása, valamint a trigliceridek és a kis, sűrű LDL lipoprotein részecskék koncentrációjának csökkenése, amely ezzel a táplálkozási megközelítéssel elérhető. Azonban az apoB-t tartalmazó lipoproteinek teljes száma jelentősen megnövekszik a ketogén diétát alkalmazó betegeknél. Tekintettel az apoB-tartalmú lipoproteinek emelkedésével járó szív- és érrendszeri betegségek kockázatára, a cukorbetegségben és metabolikus szindrómában nem szenvedő alanyoknak alaposan meg kell gondolniuk, hogy ez az életmód hosszabb ideig tanácsos-e.

Dr. Raggi szerint az állítás, hogy az LDL-fehérje nem veszélyes az egészségre, félrevezető abban az értelemben, hogy nincs elegendő tudományos információ az állításhoz. Nincsenek lektorált és tudományos tanulmányok a szív- és érrendszeri betegekről vagy a nagyközönségről, amelyek azt mutatnák, hogy vannak „jó” típusú LDL-fehérjék. Bár lehet, hogy néhány állatkísérlet azt mutatja, hogy a kisebb, szorosabban csomagolt LDL könnyebben bejuthat az artériákba, az emberi bizonyítékokat még nem határozták meg tudományosan. Dr. Raggi szerint a nagy részecskékből álló LDL-koleszterin feltételezett „ártalmatlanságának” népszerűsítése félrevezető és potenciálisan veszélyes.

A GYORS FOGYÁS MÍTOSZA

A fent említett cikkben, amelyet Dr. O'Neillel közösen írt, Dr. Raggi azt is mondja, hogy „nehéz elképzelni egy olyan vitát, amely élénkebb és tudományosan gyengébb lenne, mint bármely, a diéták körüli vitát. Lehet, hogy a ketogén diétának vannak érdemei, de a túlzott hevület, amellyel támogatói gyakran védik, egy újabb divatnak tűnik, amelyen átéltünk, és túl gyakran nem támasztják alá megfelelő bizonyítékok..”

A Keto-diéta évről évre a „leggyakrabban használt diéta a Google-ban”. Ennek a diétának a népszerűsége talán a Keto azon képességén alapul, hogy gyors utat kínál az egyén kezdeti súlycsökkentési céljainak eléréséhez. Egy olyan kultúrában, amely megszállottja a gyors megoldások és az egyszerű megoldások, talán könnyű így megérteni a keto diéta vonzerejét és népszerűségét.

Dr. Raggi úgy véli, hogy „a Keto diéta kezdeti súlyvesztéshez vezet, ami sokkal jobb, mint bármi más, amit az emberek megpróbálnak. Úgy tűnik, hogy az első hónapokban a keto diétát részesítik előnyben, mert amikor ketózisba hozod a testedet, azzal lényegében kiszárítod a szervezetet, ami gyors fogyást okoz.”

Mint sok divatos diéta, ez is lényegében átmeneti fogyás. Ha megbízható tanulmányok folytatnák a keto diétázók hosszú távú nyomon követését két év elteltével, akkor azoknak az embereknek a százalékos aránya, akik fenntarthatóan tartották a súlyukat, nagy valószínűséggel nagyon hasonló lenne más diétákhoz. A fenntartható súlykontroll szempontjából Dr. Raggi úgy véli, hogy nem az diéta típusa ez annyira számít, mint a szervezetedbe bevitt kalóriák száma, és hogy végül mennyit égetsz el.

Sajnos nem a kezdetben elvesztett súly visszaszerzése az egyetlen negatív hatás vagy következmény, amely a Keto diétával kapcsolatos. Az emberi test kellemetlen érzése egy másik, kevésbé tárgyalt eredmény, amellyel sokan szembesülnek a Keto kipróbálása közben.

„Nem követtem a keto diétát… de azt hallottam, hogy az emberek gyakran küzdenek székrekedéssel és agyköddel” – mondja Dr. Paolo Raggi. „Érdekes, hogy az emberek átélik magukat ezeken a kínzásokon, hogy két év alatt fél kilót fogyjanak. Alternatív megoldásként napi 30 percet sétálhat, és kevesebb kalóriát fogyaszthat, de úgy tűnik, senki sem akarja megtenni a könnyű dolgot.”

A TELJES ÉLELMISZER-CSOPORTOKTÓL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOK

A szénhidrátok napi 20 és 50 gramm közötti korlátozására összpontosítva a Keto diéta rendkívül megnehezíti az emberek bizonyos típusú élelmiszercsoportok, például gabonafélék és hüvelyesek fogyasztását. Egy kis tányér tészta vagy egy tál bableves nagy valószínűséggel túllépi az embereket a „szénhidrát-küszöbön”, amelyet szigorúan követnek a Keto hívei. Azonban bizonyos élelmiszercsoportoktól, például gabonáktól vagy hüvelyesektől való szigorú tartózkodás szintén egészségügyi problémákhoz vezethet.

Dr. Paolo Raggi szerint egy olyan étrendre való átállás, amely csak állati fehérjéket tartalmaz cukrok, gabonafélék vagy hüvelyesek nélkül, változást idézhet elő a bél mikrobiomában. Ez a radikális táplálkozási változás potenciálisan más súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a szív- és érrendszeri problémákat, az érrendszeri rendellenességeket és bizonyos ráktípusokat. „Nem arról van szó, hogy egyszerűen meg akarom védeni a kenyeremet. Olasz vagyok, és szeretem a kenyeremet és a tésztámat” – mondja Dr. Raggi. „A korlátozó diétáknak azonban van egy árnyoldala is. Nem oroszlánnak vagy elefántnak születtünk. A kiegyensúlyozatlan étrend mindig hiba lesz” – véli.

A kiegyensúlyozatlan étrendben az élelmiszercsoportok korlátozásával összefüggő lehetséges egészségügyi problémák közül Dr. Raggi különösen aggasztja a bél mikrobiomára gyakorolt ​​káros hatásokat. Úgy véli, hogy a bél mikrobiomával foglalkozó legújabb kutatások hajlamosak elítélni a túlzott mennyiségű állati fehérje használatát, különösen más hiányában.

Az oldható rostbevitel hiánya a szigorú keto diétában rövid távú előnyökhöz vezethet, például gyors fogyáshoz, amint azt fentebb említettük. A nagyon korlátozott oldható rost bevitelt tartalmazó étrend hosszú távú betartása azonban csak súlyosbíthatja a koleszterin-, LDL-, VLDL-, triglicerid- és össz-apolipoprotein B-100 (apoB) növekedésének tendenciáit, miközben lerontja a szabályozó vastagbélbaktériumot, ami több növekedést eredményezhet. hosszú távú problémák.

Bár Dr. Raggi elismeri, hogy nem onkológus, megerősíti, hogy az étrendben lévő elegendő rostforrás alapvető szerepet játszik abban, hogy megvédje a szervezetet a gyomor-bél traktus és az emésztőrendszer más részeinek onkológiai rendellenességeitől.

„Vannak olyan kapcsolódó fehérjék és enzimek, amelyek védelmet nyújtanak néhány olyan rendellenességgel szemben, mint például a GI-rák, amelyek a gabonákban, hüvelyesekben és más rostos élelmiszerekben találhatók. Nagyon aggódom amiatt, hogy a rost hiánya a (Keto) diétában ezen egyensúlyhiányok egy részéhez vezethet. Ebben az értelemben a kockázat sokkal több, mint a szív- és érrendszeri betegségek” – állapítja meg.

Az Amerikai Rákkutató Intézet (AICR) megerősíti álláspontját ajánlásával hogy az emberek „minden nap legalább 30 gramm élelmi rostot kapnak az egészséges táplálkozás részeként a rák kockázatának csökkentése érdekében. A legfrissebb AICR-jelentés azt mutatja, hogy minden 10 grammos élelmi rost-növekedés 7 százalékkal csökkenti a vastagbélrák kockázatát. Lehetséges, hogy a rostok más rákbetegségek kockázatának csökkentésében is szerepet játszanak. Ez a bizonyíték azonban még mindig korlátozott.

A rostok elengedhetetlenek a bélben való áthaladáshoz és a méreganyagok szervezetből történő kiválasztásához. Amint azt minden háziorvos elmondja, a rendszeres székletürítés előnyös. A rostokat korlátozó étrend nagyon is problémákat okozhat ezen a területen.

Dr. Paolo Raggi is úgy véli, hogy hibás az a hiedelem, hogy a kizárólag húst tartalmazó étrend őseink étrendje volt. A vadászó és gyűjtögető őseink amellett, hogy élvezték a vadászatból származó húst, minden bizonnyal sok nyersanyagot ettek, miközben táplálékot kerestek. Coprolit és antropológiai bizonyítékok mutatják hogy az Ituri-erdő efei takarmányozói a történelem során a mézre és a kaptár minden részére támaszkodtak elsődleges táplálékforrásként. Ezek a bizonyítékok arra utalnak, hogy néhány ősünk rendkívül magas kalóriatartalmú étrendből élhetett.

Végül, az egyes élelmiszercsoportok korlátozásával járó kockázatokkal kapcsolatban Dr. Raggi megemlíti az étrendben előforduló magas kolinszint sajátos veszélyét is. A kolint csak 1998-ban ismerte el kötelező tápanyagként az Orvostudományi Intézet. Ezt a kevésbé tanulmányozott, de fontos esszenciális tápanyagot a szervezet természetesen termeli. Létfontosságú szerepet játszik a májműködés szabályozásában, az egészséges agy fejlődésében, az izommozgásban, az idegrendszerben és az anyagcserében. A kolin leggyakrabban húsban, sajtokban és tojásban található, amelyek mindegyike a Keto diéta alappillére.

A szervezetben lévő nagy mennyiségű kolin azonban alacsony vérnyomással és májkárosodással jár. Növelhetik a szívbetegségek és az érelmeszesedés kockázatát vagy az artériák megkeményedését.

című 2011-es tanulmány A foszfatidilkolin bélflóra metabolizmusa elősegíti a szív- és érrendszeri betegségeket megállapítja, hogy „az étrendi lipid foszfatidilkolin három metabolitja – a kolin, trimetil-amin-N-oxid (TMAO) és a betain – azonosították, majd kimutatták, hogy előre jelzik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát egy független nagy klinikai csoportban. Az egerek kolinnal, TMAO-val vagy betainnal történő étrend-kiegészítése elősegítette az érelmeszesedéshez kapcsolódó több makrofág-fogó receptor felszabályozását, míg a kolinnal vagy TMAO-val történő kiegészítés elősegítette az érelmeszesedést.

A tanulmány lényegében összefüggést tárt fel az étrendi foszfatidil-kolin bélflóra-függő metabolizmusa és a szív- és érrendszeri patogenezis között. A bélflóra melléktermékeként a kolinszint jelentősen megemelkedhet bizonyos diéták mellett, mint például a Keto-diéta, ahol csökkent a rost, és a hús, a sajtok és a tojás az étrend kiemelkedő részét képezik.

A KULTURÁLIS PROBLÉMA A DIÉTÁZÁS KORLÁTOZÓ MEGKÖZELÍTÉSÉVEL

A CDC legutóbbi közvélemény-kutatása ezt állapította meg az amerikaiak csaknem fele aktívan próbálnak fogyni. Valójában az elhízás és a nem kívánt súlygyarapodás komoly egészségügyi problémák, amelyek emberek millióit érintik Észak-Amerikában. A fogyókúra korlátozó megközelítései azonban az egyik fő bűnös a fogyás céljainak fenntartásában.

A fent említett cikk végén Dr. Paolo Raggi kijelenti: „A keto diéta fogyáson túli elfogadása felveti annak fenntarthatóságának és hosszú távú biztonságának kérdését, de az élet élvezetét is. Nem lehet nem csodálkozni azon, hogy bizonyos élelmiszerek rossznak és kerülendőnek, vagy jónak és fogyasztandónak való megjelölésére való odafigyelés egészségtelen táplálkozást vált ki, és fokozza-e a látens viselkedési evészavarokat. Az élelmiszerekkel való egészséges kapcsolat kialakítása az élet elengedhetetlen része. Én személy szerint nem támogatok semmilyen korlátozó megközelítést, és mindig támogatni fogom a mértékletességet, az élvezetes étrendet és az egészséges életmód népszerűsítését.”

Az egészséges kapcsolat kialakítása az általunk fogyasztott élelmiszerekkel nem gyakran kedvelt táplálkozási megközelítés. Észak-Amerikában a nagy közvélemény figyelmét felkeltő diétás „guruk” általában inkább a „bűnös élelmiszerek” azonosítására és az ilyen típusú élelmiszerek csökkentésére vagy megszüntetésére összpontosító étrendi minta kialakítására összpontosítanak.

„Óriási különbség van a mediterrán emberek és az észak-amerikaiak között, ha étkezésről van szó” – vélekedik Dr. Paolo Raggi. „Mi (a mediterrán emberek) hajlamosak vagyunk az asztal körül enni. Friss termékeket választunk. Amennyire csak lehetséges, a természetes ételeket választjuk. Nem szeretjük a rendkívül kidolgozott és feldolgozott ételeket és a fabrikált ízeket. Az ízek közül a legegyszerűbbet választjuk, és a legegyszerűbb módon kombináljuk. Kényelmesen étkezünk egy asztal körül, a családdal és a barátokkal együtt.”

A legtöbb mediterrán kultúrából származó ember számára Dr. Raggi úgy véli, hogy a legjobb „diétát” egyszerűen az határozza meg, hogy megvásárolja a megfizethető legjobb ételt. „Nem mindenki engedhet meg magának minden nap homárt, de még azok is, akik nem engedhetik meg maguknak a drága ételt, továbbra is eredeti ízeket, egyszerű ízeket és a lehető legváltozatlanabb ételeket választják” – mondja.

A táplálékkal való egészséges kapcsolat kialakítása, mint bármely „diéta” alapja, túlmutat azon a tényleges táplálékon, amelyet úgy döntünk, hogy beviszünk a szervezetünkbe. Dr. Raggi azt is megemlíti, hogy az étkezések általában egy szabadidős időszak, ahol az étel elkészítése időt vesz igénybe, és a családdal együtt történik. Az étkezés befejezése után az emberek általában sétálni vagy kerékpározni mennek a parkba. „Az emberek (a mediterrán országokból) általában nem aggódnak az éppen elfogyasztott pizzában lévő kalóriák vagy szénhidrátok miatt, mert étkezés után sportolni vagy úszni is elmentek” – mondja Dr. Raggi.

Ez a forgatókönyv valószínűleg nem úgy hangzik, mint a valóság a legtöbb észak-amerikai gyors tempójú életmódot folytató számára, ahol az étkezésre fordított idő túlsúlyban van. Dr. Paolo Raggi szerint az ételekkel és étkezésekkel való kulturális kapcsolat hiánya az egyik kiváltó ok, ami ahhoz vezet, hogy az emberek teljes szívvel elfogadják az olyan korlátozó diétákat, mint a Keto, anélkül, hogy teljesen felértékelnék a lehetséges, hosszú távú következményeket.

„Nevetséges az ilyen típusú életmód, amikor folyamatosan azzal foglalkozik, hogy mit ehet és mit nem” – véli Dr. Raggi. Dr. Raggi úgy véli, hogy a kalóriák vagy a szénhidrátok folyamatos számolása és bizonyos korlátozó küszöbök szigorú betartása a kudarc kiindulópontja. „Nem a kalória vagy a szénhidrát a lényeg” – mondja. „A lényeg az, hogy hogyan válasszak valódi ételeket, és hogyan használom fel a kalóriákat az egészséges életmódhoz.”

Dr. Ragginek számos tudományosan megalapozott kifogása van a keto diéta lehetséges hosszú távú következményeivel szemben. A magas LDL-szám és az oldható rostok hiánya, amelyek befolyásolják a bél mikrobiómát, csak néhány azok közül, amelyekkel a keto diétát követőknek tisztában kell lenniük. Ugyanakkor úgy véli, hogy a Keto-hoz hasonló „gyorsdiéták” népszerűsége egy mögöttes és mélyebb kulturális probléma eredménye: az elfogyasztott ételekkel való kapcsolat hiánya.

„Amíg nem kényszerítjük az embereket, hogy gyorsan ebédeljenek az íróasztaluknál, addig nem lesz semmiféle gyors megoldás” – mondja.

DR. PAOLO RAGGI



Interjú: Tobias RobertsBSc. Közösségi Kutatási Osztály, The Peet, El Salvador.

A keto diéta kritikus nézete

Ebben a szakaszban megkíséreljük összegyűjteni a keto diéta leggyakoribb kritikáit és érveit, valamint válaszokat adni rájuk.

1. Túl sok zsírt tartalmaz

A keto diéta túlságosan zsírban gazdag, ami hosszú távon káros lehet az egészségre.

2. Hiányzik a szénhidrát

A szénhidrátok nélkülözése a keto diéta miatt hiánybetegségekhez vezethet.

3. Nehéz fenntartható

A keto diéta hosszú távon nehéz fenntartható, és sok embernél visszaeséshez vezet.

VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS

Figyelem, kedvezmények a KetoMix termékekre és csomagokrabővebben