Tartalom
Az étkezési zsír okoz súlygyarapodást
Étkezési zsír fogyasztása hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz, ha nem figyelünk oda a megfelelő mennyiségre és típusra. A túlzott zsírfogyasztás hosszú távon elhízáshoz vezethet.
VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT
A ketogén diéta egy alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú étkezési mód, amelyet sokan alkalmaztak fogyni és egészségi állapot javítására. Azonban sok aggodalomra ad okot, hogy a magas zsírtartalmú étrend egészséges lehet-e vagy sem.
Sokan pedig úgy vélik, hogy a zsír fogyasztása meghízhat. Végül is valószínűnek tűnik, hogy az étkezési zsírok kifejezetten súlygyarapodást okozhatnak. De az egyszerű igazság az, hogy ez nem olyan egyszerű.
A diétás zsír meghízlal?
Az étkezési zsír az a makrotápanyag, amely a legkönnyebben növelheti a testzsírt. Az étkezési zsír és a testzsír hasonló, és az étkezési zsírt testzsírrá alakítani viszonylag könnyű a szervezet számára. A három makrotápanyag közül: szénhidrátok, fehérje és zsír; a zsír megemésztése a legkevesebb energiát igényli az általa nyújtott energiához képest [1, 2].
Ezenkívül az étrend kalóriadúsabb, és gyakran kevésbé jóllakó, mint a fehérje vagy a szénhidrát. [3]. Ezen okok miatt elméletileg úgy tűnik, hogy a magas zsírtartalmú étrend nagyobb valószínűséggel okoz súlygyarapodást.
A termodinamika első törvénye – más néven az energiamegmaradás törvénye – szabályozta a fogyás fogalmait és konvencionális bölcsességét. Ez az álláspont tovább erősíti azt az elméletet, hogy a zsír kalóriasűrűsége a többi makrotápanyaghoz képest nagyobb súlygyarapodást okoz.
Nevezetesen, ez a törvény azt eredményezte, hogy az étrendi ajánlások végrehajtásával megbízott más szervezetek megnehezítették a makrotápanyag-manipulációk lehetséges terápiás szerepének elfogadását, amelyek a zsírt is magukban foglalják a fogyásban. [4]. Annak ellenére azonban, hogy az étrendi zsír több kalóriát tartalmaz, mint a fehérje vagy a szénhidrát grammonként, ez a bizonyíték, ami számít.
Bizonyíték arra, hogy a kövér nem hizlal
Ketogén diéta esetén a szénhidrátok napi 50 gramm alá csökkennek. Ez a makrotápanyag-manipuláció bizonyítottan nagyobb jóllakottsághoz, csökkentett kalóriabevitelhez és fogyáshoz vezet. [5, 6, 7, 8, 9] .
Továbbá, bár a kalóriák egyértelműen számítanak a fogyás és a súlygyarapodás szempontjából, az ad-libitum vizsgálatok többsége azt mutatja, hogy azok az alanyok, akik alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú diétát követtek, többet fogytak az első 3-6 hónapban, mint azokhoz képest. a makrotápanyagokkal kiegyensúlyozottabb étrendet követve [10 , 11 , 12].
Számos I. osztályú randomizált, kontrollált vizsgálat eredménye, amelyekben magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú ketogén diéták is szerepeltek, szintén alátámasztják a korábbi eredményeket, és további érdeklődést keltenek a ketogén diéta és annak súlycsökkentési potenciálja iránt. [13].
Bár a pontos anyagcsere-mechanizmusok még nem teljesen ismertek, egyes kutatók azt sugallják, hogy a makrotápanyag-manipulációk növelik a jóllakottságot, és ezáltal csökkentik a kalóriabevitelt. Mások azt sugallják, hogy egy határozott anyagcsere-előny jelentkezik.
Hogyan idéz elő fogyást a magas zsírtartalmú ketogén diéta
A a ketogén diéta súlycsökkentő hatása úgy tűnik, több tényezőnek köszönhető. Noha ennek hátterében álló mechanizmusok nem jól megalapozottak, a ketogén diétát követők által megfigyelt javuló fogyásra a lehető legegyszerűbb magyarázat a ketózis lehetséges étvágycsökkentő hatása. Ezek a következőképpen fordulnak elő:
• A ketontestek közvetlen hatása a hormonok, például a ghrelin és a leptin szintjének változásaira, amelyek nagymértékben befolyásolják az étvágyat, a jóllakottság jelzését és a kalóriabevitelt [ 14 ].
• Étvágycsökkenés a fehérjék nagyobb jóllakottsági hatása miatt. [ 15, 16 ] hatással van az étvágyszabályozó hormonokra [x] és a ketontestek esetleges közvetlen étvágycsökkentő hatása [ 17 ].
• A ketogén út által kiváltott lipogenezis csökkenése és fokozott lipolízis [ 18 ] .
• A nyugalmi légzési hányados csökkenése, amely nagyobb anyagcsere-hatékonysággal jár. [ 19 , 20 ]
• A glükoneogenezis és a fehérjék termikus hatásának megnövekedett metabolikus költségei [21, 22].
A zsírban gazdag ketogén diéta tehát jobb, mint az alacsony zsírtartalmú étrend?
A táplálkozás legfájdalmasabb igazsága az, hogy a két táplálkozási beavatkozást a lakosság számára mérlegelő bizonyítékok szinte teljességgel nem meggyőzőek.
Minden olyan humán kísérletnél, amely jelentősebb súlycsökkenést állapít meg az alacsony szénhidráttartalmú beavatkozások miatt, [ 23 ] van egy másik, amely jelentősebb súlyvesztést talált az alacsony zsírtartalmúnál [ 24 ].
Valójában 2018-ban egy éven át tartó randomizált klinikai vizsgálat (RCT) ún DIETFITS pont ezt a kérdést vizsgálta. Azt találta, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend és az alacsony zsírtartalmú étrend átlagosan hasonló súlyváltozásokhoz vezetett.
A csoporton belüli eltérések azonban arra utaltak, hogy az egyes csoportok tagjai között szignifikánsan eltért a súlycsökkentési potenciál.
A tanulmány eredményei szerint az alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú csoport résztvevői 32 kg-tól 11 kg-ig híztak a vizsgálat során. Más szóval, az egyéni különbségek fontosabbak lehetnek a fogyás szempontjából, mint az alacsony zsírtartalmú vagy alacsony szénhidráttartalmú étrend.
És bár az alacsony zsírtartalmú étrend és az alacsony szénhidráttartalmú étrend összességében hasonló anyagcsere-eredményeket eredményezett, egyik sem volt általánosan egészséges a résztvevők számára. [ 25 ].
Végső soron mit jelent mindez?
2015-ben a kutatók egy hét alatt 800 résztvevő vércukorszintjét vizsgálták meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy még ha az emberek pontosan ugyanazt az ételt is ettek, az anyagcsere-reakció személyenként drasztikusan eltérő volt.
Más szavakkal, azt találták, hogy ami teljesen egészséges volt az egyik egyén számára, az teljesen egészségtelen a másik számára [ 26 ]. Az ilyen mérföldkőnek számító egészségügyi tanulmányok fontosságának egyértelművé kell tennie, hogy a személyre szabott táplálkozás fogalmát nem lehet alábecsülni, és hogy az általános egészségügyi és táplálkozási tanácsok a legjobb esetben is pontatlanok.
Ezért az étrendet saját céljai, az ételekre adott reakciói és a saját képességei alapján kell megválasztania, hogy azt fenntarthatóvá tegye az Ön számára. És ez azt jelenti, hogy a válasz arra, hogy az étkezési zsír hizlal-e vagy sem, nagymértékben attól függ, hogy egyénként hogyan reagál a magas zsírtartalmú vagy ketogén étrendre.
Emiatt bátorítjuk az önkísérletezést és egy egészségügyi szakember felügyeletét, hogy segítsen megtalálni az Ön számára megfelelő étrendet, és segíti a fogyás céljait.
Hozzászólások
Miért okoz súlygyarapodást az étkezési zsír?
Az étkezési zsírok a kalória sűrűség miatt okozhatnak súlygyarapodást, mivel nagy mennyiségű energiát tartalmaznak kis mennyiségben. Emiatt könnyen meghaladhatjuk a napi szükséges kalóriamennyiséget, ami hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz. Emellett a transzzsírok és a telített zsírok fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is növelheti.
Hogyan csökkenthetem az étkezési zsírok negatív hatásait?
Az egészséges zsírokat, mint például az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat, válasszuk az étkezési zsírokból. Kerüljük a transzzsírok és a telített zsírok fogyasztását, amelyeket leginkább a feldolgozott élelmiszerek tartalmaznak. Fontos azonban megjegyezni, hogy az étkezési zsírokat mértékkel is fogyaszthatjuk egy kiegyensúlyozott étrend részeként.
VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT
Nézze meg, hogyan működik a diéta:
Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.
A nevem Gizi, 26 éves vagyok, és táplálkozási tanácsadást tanultam. Megosztom veletek az egészséges életmód, a jóga, a fitnesz és a divat iránti szenvedélyemet. Hasznos tanácsokat írok, amelyek saját tapasztalataimból, releváns szerzők könyveiből és tudományosan bizonyított tanulmányokból származnak. Szlovákiából származom, így előfordulhatnak grammatikai hibák a cikkemben.