Keto diéta és kulturális érzéketlenség

Tartalom




Keto diéta és kulturális érzéketlenség

Keto diéta és kulturális érzéketlenség

Az olyan diéták, mint a keto diéta, néha kulturális érzéketlenséget eredményezhetnek, mivel nem veszik figyelembe más kultúrák étkezési szokásait és hagyományait.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Mexikóban vagy Guatemalában az étkezés nem étkezés, hacsak nem párosul egy halom friss kukorica tortilla. Kínában, több mint 143 millió tonna vagy rizst fogyasztottak belföldön 2019-ben, ami személyenként körülbelül 226 font rizst jelent évente. A világ sok más részén a gabonafélék, a babok és más hüvelyesek továbbra is a hagyományos étrend alapját képezik. Az egyik oka annak, hogy a keto diétát és más alacsony szénhidráttartalmú táplálkozási programokat nem fogadták el lelkesen a különböző kultúrák szerte a világon, a gabona- és babalapú diéták hagyományai és jelentősége. Egyes esetekben a gabonák és hüvelyesek mellőzésével foglalkozó lelkes Keto-diéta gyakorlói által előírt szigorú irányelvek kulturálisan érzéketlenek lehetnek, így tovább távolíthatják el a lakosság nagy részét az alacsony szénhidráttartalmú étrend lehetséges előnyeitől.

A mezőgazdasági forradalom szerepe az étrend megváltoztatásában

Körülbelül 10 000 évvel ezelőtt őseink vadász-gyűjtögető társaságai fokozatosan állandóbb mezőgazdasági közösségekké telepedtek be. A mezőgazdasági forradalmat egyes történészek gyakran a „civilizáció kezdeteként” hirdetik. Igaz ugyan, hogy az agrárközösségek állandó megtelepedése lehetővé tette a városi városok virágzását és az emberiség számának növekedését, ugyanakkor súlyos környezeti degradációhoz, a társadalom hierarchikus rétegződésének növekedéséhez és az életszínvonal általános csökkenéséhez is vezetett. Az Emory Egyetem kutatása ezt állapítja meg „Amikor a földkerekség lakossága körülbelül 10 000 évvel ezelőtt elkezdett a mezőgazdaság felé fordulni, tekintet nélkül a helyükre és a termés típusára, hasonló tendencia következett be: az emberek magassága és egészségi állapota csökkent.”

Yuval Noah Harari, a Sapiens: Az emberiség rövid története című könyv szerzője úgy véli, hogy néhány növényfaj, köztük a búza, a rizs és a burgonya háziasította a Homo Sapienst, nem pedig fordítva. Ő így foglalja össze a mezőgazdasági forradalmat:

Az ősi csontvázak tanulmányozása azt mutatja, hogy a mezőgazdaságra való áttérés rengeteg betegséget hozott, például porckorongok elcsúszását, ízületi gyulladást és sérveket. Ráadásul az új mezőgazdasági feladatok annyi időt igényeltek, hogy az emberek kénytelenek voltak végleg letelepedni a búzatábláik mellett. Ez teljesen megváltoztatta az életmódjukat. A búzát nem háziasítottuk. Ez háziasított minket.

Annak ellenére, hogy a mezőgazdasági forradalom károkat okozott a testekben és a talajban, és valószínűleg még a kor várható élettartamát is csökkentette, az ebből fakadó 10 000 éves történelem a kultúrák óriási sokszínűségéhez vezetett, ahogy fajunk elterjedt az egész világon. A világ különböző régióiban ezeknek a változatos mezőgazdasági társadalmaknak a kulináris hagyományai általában egy alapvető szénhidrát és egy alapvető növényi alapú fehérje kettős termesztésére összpontosítottak.

Mezoamerikában az azték és maja népek a kukorica és a bab termesztésén alapuló étrendet alakítottak ki. Ázsia nagy részében a rizs és a lencse, a csicseriborsó vagy a mungbab volt a fő táplálék. A dél-amerikai Inka Birodalom több ezer gumóból, quinoából és egy tarwi néven ismert andoki csillagfürtből álló étrendet fejlesztett ki. Európa hidegebb éghajlatain a mezőgazdasági kistelepülések fő tápláléka a búza és a borsó volt. Természetesen mindezen agrárkultúrák állattenyésztéssel, vadászattal és halászattal is foglalkoztak, és más gyümölcsöket és zöldségeket is beépítettek étkezésükbe. Azonban a gabona és a hüvelyes kombinációja képezte kulináris hagyományaik alapját.

Változások a hagyományos mezőgazdasági étrendben

Csak az elmúlt 70 évben kezdték el a világ népességének egyes szegmensei ezeket a hagyományos táplálkozási mintákat szélesebb élelmiszerválasztékkal helyettesíteni. A legtöbb „fejlett” országban a globalizált élelmezési rendszer rendkívül sokféle ételt kínál az embereknek a világ különböző szegleteiről. Ezzel a megnövekedett elérhetőséggel és sokféleséggel sok fogyasztó képes konkrét táplálkozási célokat és megélhetési lehetőségeket kialakítani. Valójában a legutóbbi közvélemény-kutatások ezt sugallják minden harmadik amerikaiból több mint egy jelenleg meghatározott étrendet vagy étkezési mintát követnek. A klasszikus keto diéta, amely radikálisan csökkenti a szénhidrátfogyasztást napi 15-30 gramm nettó szénhidrátra, vagyis az összes kalória 5-10 százalékára, az egyik legnépszerűbb diéta országszerte. Ez volt a A legtöbbet „google-ba keresett” diéta 2018-ban és továbbra is a növekedés szilárd jeleit mutatja.

E széles körben elterjedt népszerűség ellenére a Keto diétát továbbra is többnyire az Egyesült Államokban élők követik, más országok fogyasztói pedig csak korlátozottan alkalmazzák. Egyes etnikai csoportok, agrárnépesség és korlátozott jövedelmű közösségek továbbra is a hagyományos, többnyire gabonából és valamilyen hüvelyesből álló mezőgazdasági étrendre támaszkodnak.

Élelmiszerből kialakult kulturális identitás

Sok embernek nehézségei lehetnek a keto diéta elfogadásával társadalmi-gazdasági problémák miatt (a steak vacsora szinte mindig drágább lesz, mint a bab és a tortilla). Egy tanulmány szerint elemezve a keto diéta epilepszia kezelésében való világméretű használatát és tolerálhatóságát, „a gyakori nehézségek közé tartozott a rizsfogyasztás elkerülése, a magasabb zsír-fehérje és szénhidrát arány (pl. 4:1) tolerálása, az élelmiszereken található specifikus tápértékjelölések megtalálása, és kezelni a korlátozott erőforrásokkal rendelkező nagy populációk növekvő érdeklődését.”

Azonban sok hagyományos, agrártársadalom kulturális identitásának fontos elemeit is alkotja az étkezés körül. A népességcsoportok sajátos kulináris mintái nemcsak a kulturális hagyományokban játszanak jelentős szerepet, hanem erős területi identitást is alkotnak. Például Mezoamerikában a maja teremtésmítosz azt mondja, hogy az emberiség kukoricából készült, miután az istenek kudarcot vallottak arra, hogy sárból és fákból embert alkossanak. Dél-Amerikában Axomamma a burgonya istennője az inka mitológiában, és Pachamama, a földanya egyik lánya. Még ma is a legtöbb faluban van egy különös formájú burgonya, amelyet imádni kell és jó termést kérni. Hasonlóképpen egy népszerű kínai legenda azt állítja, hogy Guan Yin istennő megsajnálta az éhező parasztokat azzal, hogy tejet préselt ki a melléből, hogy kitöltse az üres rizsszárakat.

A keto diéta és a kulturális érzéketlenség

Azoknak az embereknek, akiknek kulturális identitása annyira szorosan kapcsolódik azokhoz az ételekhez, amelyeket a túlélés érdekében esznek, a keto diéta előírásai kulturálisan érzéketlennek tűnhetnek. Azok az emberek, akiknek felmenői évezredeken át éltek túl bizonyos gabonákon és hüvelyeseken, sértőnek találhatják, ha egy táplálkozási szakember az étrend elhagyását javasolja, és merészen azt állítja, hogy az alapvető élelmiszerek eredendően egészségtelenek. Érdemes azonban felismerni, hogy a hagyományos kultúrák által kifejlesztett változatos teljes kiőrlésű gabonafélék és hüvelyesek sokkal egészségesebbek, mint a magasan feldolgozott, monokultúrás és vegyszeres áztatott gabona- és szójabab, amely napjaink ipari élelmiszerrendszerének szerves részét képezi.

E kihívások ellenére a keto diétát és más alacsony szénhidráttartalmú diétákat minden kultúrából elfogadhatják az emberek, akik változtatni szeretnének táplálkozásukon és életmódjukon.

Egy tanulmány, amely a ketogén diéta gyermekkori epilepszia kezelésére való alkalmazásának kihívásait vizsgálta Dél-Koreában azt állítja „Jelenleg Koreában több mint 500 beteget kezeltek Keto diétával, és évente 70 beteget vesznek fel egyetlen klinikán. A legtöbb esetben elégedett a diéta eredményével. Sok más ázsiai országhoz hasonlóan nem volt könnyű eltérni a hagyományos táplálkozási koncepcióktól, de sikerrel lehetett meggyőzni a családokat és az orvosokat a KD használatáról, amikor a diéta hatékonysága egyértelművé vált.”

A tanulmány azt a következtetést vonja le, hogy „bár az ázsiai országokban eltérő az étkezési kultúrák magasabb szénhidráttartalommal és alacsonyabb zsírtartalmúak, mint a szokásos nyugati étrendek, a Keto-diéta sikeresen alkalmazható hatékony terápiás módszerként a kezelhetetlen gyermekkori epilepsziák kezelésében a betegség ezen részében. világ.”

Mivel a világ számos hagyományos kultúrája sajnos elkezdi a finomított cukrokkal és más szénhidrátokkal jellemezhető „nyugati étrendet”, az alacsony szénhidráttartalmú étrend, ha kulturálisan érzékenyen mutatják be, értelmet adhat a különböző etnikai hátterű emberek számára.

Hozzászólások

Hozzászólások






Keto diéta és kulturális érzéketlenség

Keto diéta

Az alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú keto diéta egyre népszerűbbé válik világszerte. Ez a diéta segít a fogyásban és az egészséges életmód fenntartásában.

Miért kulturális érzéketlenség a keto diéta?

A keto diéta szigorú étrendet követel meg, amely kizárja a szénhidrátban gazdag ételeket, mint például a kenyér, tészta és rizs. Ez számos kulturális háttérrel rendelkező embert kizárhat az étkezési lehetőségekből, és ez kulturális érzéketlenséget eredményezhet.

Mit tehetek, ha kulturális érzéketlenség miatt nem tudom követni a keto diétát?

Van lehetőség változtatni a keto diéta étrendjén úgy, hogy az az adott kultúra számára elfogadható ételeket is tartalmazzon. Keresse meg a helyi diétás lehetőségeket, és kérjen tanácsot egy táplálkozási szakértőtől.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS

Figyelem, kedvezmények a KetoMix termékekre és csomagokrabővebben