Keto mítoszok és az elhízás normalizálása

Tartalom






Keto mítoszok és az elhízás normalizálása

Keto mítoszok és az elhízás normalizálása

Az alábbi cikkben megvizsgáljuk a leggyakoribb keto diétával kapcsolatos mítoszokat, valamint elbeszélünk az elhízás normalizálásának fontosságáról.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Alex Leaf, MS, CISSN, a prebiotikus rostokról, a növényi alapú étrendekről és a húsevő/keto diétákról beszél, eloszlatja a keto diéta általános mítoszait és az elhízás járvány „normalizálásának” tendenciáját

T Az elhízás növekvő egészségügyi terhei az egyik legelismertebb a világon. A Global Burden of Disease munkatársai becslése szerint az összes haláleset 5%-a az elhízásnak tulajdonítható, mivel a prevalencia globális szinten mindössze 10%. Mégis, az olyan jómódú országokban, mint az Egyesült Államok, az elhízás a lakosság több mint 40%-át érinti, és csak tovább növekszik. Egyenlő számú felnőtt túlsúlyos, ami azt jelenti, hogy az egészséges testsúly ma már kisebbségi jellemző.

Nemrég leültünk beszélgetni Alex Leaffel, MS, CISSN a táplálkozás és az elhízás kérdéséről. Alex a Bastyr Egyetemen szerezte meg táplálkozástudományi mesterdiplomáját, és jelenleg a University of Western States Human Nutrition and Functional Medicine mesterképzésében tanít. Az Examine.com korábbi vezető kutatója, jelenleg pedig tartalomkészítőként és kutatási íróként dolgozik a The Energy Blueprintnél.

Alex sokat írt az egészséggel kapcsolatos összes témáról szakmai karrierje során, beleértve az étrenddel, étrend-kiegészítőkkel és életmóddal foglalkozókat is. „Ez az összpontosítás hiánya állandó volt számomra az évtizedes pályafutásom során. Olyan blogok, könyvek, online programok, továbbképzési anyagok, tankönyvfejezetek és lektorált irodalmak írásán dolgozom, amelyek sokféle témával foglalkoznak, amelyek mindegyike a témával kapcsolatos kutatási eredményeket érthető és cselekvésorientált információkká szintetizálja. olvasó – mondja.

A HAMISÍTÁSOK NÉGY OSZLOP A KETOGÉN ÉS ALACSONY SZÉNHIDRÁTÚ KÖZÖSSÉGEKBEN

Minden étrendnek vagy táplálkozási tervnek támogatnia kell a folyamatos tudományos kutatást az étrend alapjául szolgáló speciális táplálkozási tanácsok és irányelvek egészségügyi előnyeiről és hátrányairól. A specifikus diétás programok széles körben elterjedt és „vírusos” jellege miatt azonban a diéta tudományos alapjai gyakran elvesznek a rengeteg, saját maguk által felírt táplálkozási guru között, akik online árulják táplálkozási tanácsaikat. Tekintettel a keto diéta és más alacsony szénhidráttartalmú étrendek jelenlegi népszerűségére világszerte, az alacsony szénhidráttartalmú diétákkal kapcsolatos sok hiedelem nem alapszik szilárd tudományos kutatásokon. A szigorú tudományos feltárás hiánya számos mítoszhoz vezethet, amelyek potenciálisan problémát jelenthetnek az ilyen típusú diétákat követő emberek egészségére nézve.

„Határozottan úgy gondolom, hogy a ketogén és az általános alacsony szénhidráttartalmú közösségekben vannak mítoszok, amelyek vagy megállítják a fejlődést, vagy állandósítják a potenciálisan káros gyakorlatokat” – mondja Alex. „Tapasztalataim szerint úgy gondolom, hogy a mitológiának négy pillére van, amelyek mindenek fölé emelkednek.” Az alábbiakban Alex saját szavaival vázoljuk a mitológia négy pillérét.

1. OSZLOP: A ROST HIÁNYA JÓ AZ EGÉSZSÉGRE



„Először is egyre erősödik az a hiedelem, hogy a rost nem szükséges az optimális egészséghez, sőt káros is lehet. Valószínűleg ez a legrosszabb a hiedelmek közül, amelyet többnyire azok az egyének tartanak fenn, akik megpróbálják racionalizálni a húsevő étrend melletti választásukat. Megértem, hogyan alakult ki, mert senki sem szereti azt hallani, hogy az étkezési módja árt neki, de ez egy olyan könnyen megoldható probléma a rost-kiegészítőkkel, hogy még mindig lehet húsevő étrendet fogyasztani, és elkerülni az általa okozott problémákat.

Dióhéjban, hatalmas irodalmaink vannak, amelyek azt mutatják, hogy:


• A változatos mikrobióm egészségünk minden aspektusa szempontjából fontos.
• A változatossághoz prebiotikus rostokra van szükség.
• A prebiotikus rostok hiánya dysbiosishoz és a hasznos taxonok idővel kihalásához vezet.
• Az elhúzódó dysbiosis károsítja a bélgátot, és előidézi a vastag- és végbélrák kialakulását, miközben negatívan befolyásolja az anyagcsere egészségét.


Mindazok az emberek, akik azt állítják, hogy egészségesek (és akik nem esznek rostot), hasonlóak azokhoz az emberekhez, akik dohányoznak, és azt állítják, hogy egészségesek, mert nincs tüdőrákjuk.
Úgy gondolom, hogy az elsődleges kockázat a rost hiánya, amely valószínűleg hozzájárul a rossz bélrendszeri egészséghez, és ennek eredményeként az általános egészségi állapot romlásához. Kár, hogy a rostfogyasztás mellőzése nagyszerű módja annak, hogy kezeljük a bélrendszeri tüneteket, például a puffadást és a gázképződést, de súlyosbítja a zsigeri túlérzékenység és a dysbiosis mögöttes problémákat. Ideális esetben célzott prebiotikus rost-kiegészítőket alkalmaznának ezeknek a problémáknak a megoldására, az általános rostkorlátozás mellett a tünetek kezelésére.

Az analógia itt az lenne, ha alacsony szénhidráttartalmú diétát alkalmaznának a 2-es típusú cukorbetegség tüneteinek (emelkedett vércukorszint és inzulin) kezelésére, miközben ezzel egyidejűleg a zsírtömeg elvesztésével (az ektópiás zsír felhalmozódása elsősorban a májban és a hasnyálmirigyben) megszüntethető az ok.

Szerintem bármilyen étel lehet keto, ha elég keveset harapsz. Az élelmiszercsoportok kiiktatása véleményem szerint nem eleve problémás, mivel nincs egyetlen olyan élelmiszercsoport sem, amely pótolhatatlan lenne abból a szempontból, hogy mit hoz az asztalra, főleg annak köszönhetően, hogy könnyen elérhetőek a kiegészítők.

Az elérni kívánt ketózis mértékétől függően előfordulhat, hogy nincs helye hüvelyesek vagy gabonák étrendjének beépítésére anélkül, hogy más módon szenvedést ne okozna, mivel korlátozni kell a szénhidrátot tartalmazó egyéb élelmiszereket (még a rostos zöldségeket is)… A vérzsírok és a rosthiány aggodalomra ad okot, de úgy gondolom, hogy ezek könnyen kezelhetők kiegészítő prebiotikus rostokkal, mint például a részben hidrolizált guargumi és az oldható kukoricarost.

2. OSZLOP: AZ INzuLIN KÉRDÉSE

Másodszor, sokan még mindig tévesen hiszik, hogy az inzulin hosszú távú változásokat idéz elő a testzsír tömegében, szemben az energiaegyensúly által. Az igazat megvallva, úgy gondolom, hogy ez a mítosz leginkább azért marad fenn, mert az emberek egyszerűen nem értik, hogy mit jelent az energiaegyensúly, és összekeverik a kalória be, ki kalória diétával (CICO).

3. OSZLOP: VESZÉLYESEN MAGAS TELÍTETT ZSÍR SZINT

„Harmadszor, egyes egyének nem hajlandók lemondani telített zsírjukról, ha az negatívan befolyásolja a vér lipidszintjét. Úgy vélik, hogy a telített zsírok nem károsak, vagy hogy az LDL nem játszik szerepet a szívbetegségekben. Nem hiszem, hogy a telített zsírt korlátozni kellene, hacsak nem növeli az LDL-szintjét, mivel a genetika, a beavatkozások és a megfigyelési adatok konvergenciája jelzi a szívbetegségekben betöltött szerepét (nem beszélve a megállapított biológiai mechanizmusokról). De valójában milyen nehéz soványabb húsdarabokat enni, és több zsírt nyerni diófélékből, magvakból és zsíros gyümölcsökből, például az avokádóból?

4. OSZLOP: A FEHÉRJEBEVITEL KORLÁTOZÁSA

„Negyedszer, és ez sokkal kevésbé elterjedt, mint a másik három, a ketogén diéta táborában egyesek úgy vélik, hogy a fehérje zsírnövekedést okoz, és minimálisra kell csökkenteni. Az egyéni igények változnak, de kevés olyan körülmény van, amikor az ember testtömeg-kilogrammonként 1,2 grammnál kevesebb fehérjét fogyaszt.”

NÖVÉNYI ALAPÚ DIÉTÁK KONTROLL A HADADÓ KETO DIÉTÁVAL

A növényi alapú étrend és az alacsony szénhidráttartalmú diéták, például a Keto magas húsfogyasztása közötti vita soha nem volt még intenzívebb.

Alex egyik legutóbbi cikkében a növényi alapú étrendet a ketóval összehasonlítva azt mondja: „Rövid távon az alacsony zsírtartalmú vegán étrend alacsonyabb kalóriabevitelt eredményez, annak ellenére, hogy nagyobb táplálékbevitelt és hasonló étvágyat ér el, mint az alacsony szénhidráttartalmú keto diéta. Metabolikusan emellett kis mértékben magasabb átlagos vércukorszinthez vezet a nap folyamán, javítja a vér lipidszintjét a triglicerideken kívül, és csökkenti a gyulladást a ketogén diétához képest.”

Alex azonban úgy véli, hogy a teljes élelmiszerek, a növényi alapú étrendek, valamint a Keto és más alacsony szénhidráttartalmú étrendek magas húsfogyasztása közötti egészségügyi előnyök vagy hátrányok közötti különbségek nagyrészt a biológiai egyéniségen alapulnak.

„Alapvetően a különbség e két étrend között az állati vagy növényi táplálékra való támaszkodás. Úgy gondolom, hogy mindkettő életképes lehet az egészség eléréséhez az egyéntől és egyéni szükségleteitől és preferenciáitól függően” – mondja. „Például egyesek jobban teljesítenek az egyik diéta mellett, mint a másik a hosszú távú zsírvesztés érdekében. Úgy gondolom, hogy egy elhízott embernek a normális testsúly elérésében való segítése elsőbbséget élvez a cél elérése érdekében alkalmazott diétával szemben.”

Mindazonáltal ideális esetben mindkét diéta megköveteli az emberektől, hogy alaposan mérlegeljék, milyen táplálkozási elemek hiányozhatnak napi étrendjükből. Alex azt javasolja, hogy azok, akik elsősorban növényi alapú étrendet választanak, fordítsanak nagyobb figyelmet fehérjebevitelükre. Fehérjeporok használatát javasolja. Ezenkívül bizonyos tápanyagok, például a B12, a vas, a DHA, a cink és a kalcium hiányozhatnak bizonyos szigorúan növényi alapú étrendekből, bár a kiegészítők megtalálása egyszerű és kényelmes. Azoknak, akik állati alapú étrendet választanak, Alex azt javasolja, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a hús elkészítésének módjára (kíméletes módszerek a kemény módszerek helyett), rostbevitelükre (a prebiotikum-kiegészítők vizsgálatát javasolja) és bizonyos tápanyagokra, például magnéziumra. , folsav, C-vitamin és K-vitamin (kiegészítők ismételten ajánlottak).

FOGYÁSI ÉS ELHÍZÁSI KÉRDÉSEK

A gyors fogyás a Keto diéta egyik fő vonzereje. Néhány egészségügyi szakember azonban vitatja, hogy ez a fogyás fenntartható-e hosszú távon. Mások megkérdőjelezik, hogy ez veszélyeztetheti-e a jobb anyagcsere-egészséget. Alex szerint „a gyors fogyás valójában nagyobb fogyáshoz vezet hosszú távon, mint a lassabb fogyás, még akkor is, ha a visszanyerés gyorsabb is (mivel az extra fogyás még mindig nagyobb volt, mint bármely visszanyerés)” – mondja. „Úgy gondolom, hogy mindaddig, amíg az ember tiszteletben tartja az energiaegyensúlyt, és tudja, hogy az első egy-két hétben bekövetkező csökkenés csak a glikogénraktárak kimerüléséből eredő víztömeg, addig ez fenntartható módja az egészséges testösszetétel elérésének.”

Mivel az elhízás az Egyesült Államok felnőtt lakosságának jóval több mint 40 százalékát érinti, érthető módon a fogyás az egyik elsődleges egészségügyi cél. „A zsírvesztés módjától függetlenül javítania kell az anyagcsere egészségét, ha valaki túl sok zsírt hordoz” – mondja Alex.

Egy másik legutóbbi cikkében Alex Leaf ezt írja: „A túl kövérség egészségkárosító hatásai jól ismertek, és ezt világossá kell tenni. Az emberek sokkal nagyobb valószínűséggel változtatnak életmódjukon a fogyás érdekében, ha túlsúlyosnak vagy elhízottnak érzik magukat, vagy ha orvosi diagnózist kapnak. Tehát térjünk vissza az önfelfogásunkra.”

Az elhízásnak ez a társadalmi „normalizálása” csak egyike azon kulturális kérdéseknek, amelyek akadályozzák az egészségesebb étrend és életmód felé vezető utat. Alex úgy véli, hogy a vizuális normalizációs elmélet Eric Robinson a Liverpooli Egyetemen (Egyesült Királyság) javasolta, az egyik oka annak, hogy az elhízás és a túlsúly fokozatosan elfogadottá válik a világ bizonyos területein.

„Alapvetően az emberek az expozíció alapján érzékelik a súlyokat, és tudat alatt a legelterjedtebb súlyokat a normalitáshoz társítják. Példa erre, hogy az Egyesült Államokban mind a férfiak, mind a nők nem tekintik az „elhízásnak” a 37-es BMI-nél (30-nál kezdődik), ami majdnem kóros elhízás (40-es BMI). Ez egyszerűen azért van, mert Amerikában a legtöbb ember túlsúlyos vagy elhízott” – mondja.

Ugyanakkor Alex úgy véli, hogy az elhízásban szenvedők a túlsúlyt tekintik „normális súlyuknak”, így az egész skálát felfelé torzítják a kóros testsúlyok normalizálódása miatt. „A média hihetetlenül átható szerepet játszik ebben a kérdésben, tekintve, hogy a legtöbb ember számára ez a fő expozíciós forrás” – folytatja. „Ez az egyik oka annak, hogy problémásnak gondolom azt a jelenlegi trendet, hogy több modell legyen túlsúlyos vagy elhízott. Ez csak súlyosbítja nemzetünk súlyproblémáit azáltal, hogy azt sugallja, hogy a túlsúly vagy az elhízás normális, egészséges és szexi, ahelyett, hogy a tömeges közegészségügyi vészhelyzetnek tüntetné fel.

A divatiparon belüli kritikák gyakran az ultravékony modellek használatára és a testszégyenítésre összpontosultak, amely bizonytalansághoz, étkezési zavarokhoz és testdiszmorfiához vezetett. A 2016-os tanulmány az International Journal of Fashion Design, Technology and Education-ban megtalált Az átlagos amerikai nő a 16-18-as méretet viseli. A plus-size női ruházati piac, az Egyesült Államokban 14-es és nagyobb, 2016-ban 21,4 milliárd dollár értékű üzletet bonyolított le, és a molett tinédzserek a piac 34 százalékát tették ki. 2015.

Sok ruházati cég és a divatipar többi tagja szemében a „több méretű modellek” használata tehát a fogyasztók hatalmas (és egyre növekvő) szegmensének eléréséhez szükséges stratégia. Ezt a stratégiát többnyire jóváhagyták, és a nagyobb befogadás és elfogadás jelének tekintették. Alex azonban felveti azt a kritikus kérdést, hogy dicsérnünk kell-e az elhízást, amely járvány az Egyesült Államokban és a világ számos más területén.

„Ezt nem mondják megvetéssel, undorral vagy ellenszenvvel” – magyarázza. „Szeretném hangsúlyozni, hogy nincs semmi baj a túlsúllyal vagy az elhízással, csak van benne valami egészségtelen. Régóta állítom, hogy a jelenlegi „Egészség minden méretben” mozgalmat „Boldogság minden méretben” névre kell átnevezni, hiszen az embereknek testösszetételüktől függetlenül boldognak kell lenniük, és ezzel elkerülhető az a kirívó mítosz, hogy elhízva is lehet egészséges. ” Az elhízás normalizálódása ellenére, amelyet Alex fent említett, a legutóbbi közvélemény-kutatások ezt mutatták ki az amerikaiak több mint feles szeretnének megpróbálni lefogyni.

Tekintettel arra, hogy az emberek fogyni szeretnének, megkérdeztük Alex Leaf ajánlásait egy tudományosan megalapozott és támogatott zsírégetési programhoz:

Találja meg azt az étkezési módot, amelyet mindketten élvez, és hosszú távon fenntartható. Egyetlen diéta sem fog mindig mindenkinek működni, de időnként bármely diéta beválik valakinek. Igen, mindannyian emberek vagyunk, és ugyanazokat az alapokat osztjuk élettan és biokémia, de megvannak a saját egyedi preferenciáink is. És ez azért fontos, mert elméletileg nem számít, mennyire jó egy diéta, ha nem tudod betartani.

Aligha kétséges, hogy bizonyos táplálkozási jellemzők nagyobb zsírvesztést, több izomnövekedést és kevesebb éhséget okoznak, de ki kell találnod, hogyan alakíthatod ezeket a jellemzőket egy olyan étrendi mintává, amelyet élvezel, és amelyhez hosszú távon is betarthatsz. Amikor a zsírégetés a cél, mindenkinek megvan a saját jive, hogy mi válik be a legjobban. Ne becsülje alá annak fontosságát, hogy hű legyen önmagához és preferenciáihoz.

Ezenkívül ne féljen új dolgokat kipróbálni. Ha valami nem működik az Ön számára, fontolja meg, hogy elhagyja, és új utat keressen előre. Ezt leggyakrabban az alacsony szénhidráttartalmú embereknél látom. Valaki lefogy száz kilót, majd leáll, vagy akár vissza is hízik, de ahelyett, hogy átgondolná a táplálkozási módszereit, csak beletúr, és a végén megpörgeti a kerekeit.”

Végül pedig a Google-keresések és az információkhoz való korlátlan hozzáférés napjainkban szinte mindenki úgy érzi, hogy bármiben szakértővé válhat. A diétát és a táplálkozást illetően sajnos nem hiányoznak a „diétaguruk”, akik csekély tudományos bizonyítékokon alapuló táplálkozási programokat hirdetnek. Táplálkozáskutatóként Alex azzal zárja interjúnkat, hogy emlékezteti az embereket az ellentétes vélemények meghallgatásának fontosságára egy működő diétás és táplálkozási életmód kialakításához.

Legyen nyitott, és értékelje az érveket, ne az embereket. Valószínűleg legalább egy dolgot mondtam, amivel nem értesz egyet. Ne dobd el kézből, hacsak nincs jól megfogalmazott érved arra vonatkozóan, hogy miért tévedekmondja.

Ha nincs jól megfogalmazott érve, akkor fontolja meg, hogy összeállít egyet. Az az egyszerű folyamat, amikor megpróbálunk egy acélembert kidolgozni a saját vagy mások érvéből, sokat segíthet a bizonytalanság felszámolásában.. Ami az érvek értékelését illeti, nem pedig az embereket, ne hagyja figyelmen kívül mindazt, amit mondtam, pusztán azért, mert egy darabja nem tetszett. Az embereknek lehet igazuk és rosszak is, ha mindent az ő egyéni pozíciójukra bont, ezért összpontosítson az emberek mondanivalójának lényegére, ne pedig magukra az emberekre.”



ALEX LEAF MS, CISSN

Interjú: Tobias RobertsBSc. Közösségi Kutatási Osztály, The Peet, El Salvador.

Ha többet szeretne megtudni Alex Leafről és munkásságáról, nézze meg a „Fat Loss Blueprint Program.” Ez a 18 leckéből álló program mindössze két leckét fordít az étrendről és a testmozgásról, míg a másik 16 leckét azokkal a dolgokkal foglalkozik, amelyekre senki más nem gondol, olyan dolgokra, amelyek csendben szabotálhatják a fogyókúrás erőfeszítéseit, és előidézhetik az öv alattomos meghúzását. .




Keto mítoszok és az elhízás normalizálása

Keto mítoszok

Ebben a szakaszban összegyűjtöttük a leggyakoribb keto mítoszokat és ezek valóságtartalmát.

Mítosz 1: A keto diéta veszélyes és egészségtelen

Valóság: A keto diéta egy jól megtervezett és ellenőrzött étrend, amelynek számos egészségügyi előnye van. Természetesen azonban mindenkinek érdemes konzultálnia orvosával mielőtt belevág a keto diétába.

Mítosz 2: A keto diéta csak rövid távú fogyásra alkalmas

Valóság: Sokan hosszú távon is sikeresen tartják a keto diétát, és számos olyan egészségügyi előnye van, ami hosszú távon is érvényesül.

Elhízás normalizálása

Itt bemutatjuk hogyan lehet az elhízást egészséges módon kezelni és normalizálni.

Elhízás okai és kezelése

Elhízás több tényező együttes hatásának eredménye lehet, tehát a kezelése is komplex megközelítést igényel. Fontos a megfelelő táplálkozás, rendszeres testmozgás és az egészséges életmód kialakítása.


VIZSGÁLJA ÁT A LEGJOBB FEHÉRJE DIÉTÁKAT

Nézze meg, hogyan működik a diéta:

Köszönöm, hogy idáig elolvasta. Remélem, hogy legalább kicsit tetszett a cikk, és elolvas néhány másik cikket is a weboldalunkon.

DIÉTA & FOGYÁS

Figyelem, kedvezmények a KetoMix termékekre és csomagokrabővebben